Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Nieuws

Wat te doen bij hoge nood tijdens je wandeling?

Wat te doen als je tijdens je wandeling naar het toilet moet en je niet in de buurt van bijvoorbeeld een horecagelegenheid bent? Wandel.nl geeft adviezen bij hoge nood.

Header | /hoge-nood

Loop meerdere lussen vanuit je huis

Hoe lang je kunt wandelen zonder naar het toilet te gaan, is per persoon heel verschillend. Moet je normaal regelmatig plassen tijdens je wandeling? Wandel dan vanuit huis meerdere lussen (bijvoorbeeld een route in de vorm van een klavertje vier), zodat je een aantal keren thuis naar het toilet kunt. Op die manier maak je toch je kilometers en kun je regelmatig naar het toilet.

Groene deur van een schuur omringt door planten

Drink niet te veel voor en tijdens het wandelen

Natuurlijk moet je voldoende drinken, want anders krijg je kramp of zelfs uitdrogingsverschijnselen. Maar overdrijf niet. Drink geen grote hoeveelheden voordat je op pad gaat, zodat je met een volle blaas vertrekt. Kies er dan liever voor om een flesje water mee te nemen en regelmatig een kleinere hoeveelheid te drinken.

Zoek een openbaar toilet

Behalve bij horecagelegenheden zijn er ook op andere locaties openbare toiletten. Denk hierbij onder meer aan benzinestations. Er is een speciale app (Hoge Nood) waarin je openbare toiletten kunt vinden.

Gebruik een plastuit (voor vrouwelijke wandelaars)

Een plastuit kan een uitkomst zijn als je als vrouw hoge nood krijgt tijdens je wandeling. Je kunt dan gewoon staand tegen een boom plassen, zonder dat je broek naar beneden moet. Zeker in de winter is dit wel zo prettig. Er zijn verschillende soorten plastuiten van verschillende materialen verkrijgbaar. Onlangs testten we op Wandel.nl de UIXI, een herbruikbare plastuit.

Manneken Pis van Brussel

Hoe zit het met wildplassen?

Wildplassen is het urineren in het openbaar, op plekken die daar niet voor bedoeld zijn (eigenlijk dus overal wat geen toilet is). Binnen de bebouwde kom is in het openbaar plassen strafbaar. Hier staat een boete van maar liefst 140 euro op. Bovenal bezorg je andere mensen overlast.

Buiten de bebouwde kom is wildplassen vaak niet strafbaar, hoewel dit afhankelijk is van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) die in een gebied geldt. Het spreekt voor zich dat plassen in het openbaar sowieso niet de voorkeur heeft, ook niet buiten de bebouwde kom. Mocht de nood ├ęcht heel hoog zijn en zit er ├ęcht niets anders op dan (buiten de bebouwde kom) de bosjes op te zoeken, laat dan in ieder geval geen afval achter.

Heb jij nog andere tips voor wandelaars die tijdens een wandeling nodig naar het toilet moeten? Mail je tip dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan dit artikel.