Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Pantoffels, slippers… wat draag je na het wandelen?

Na een lange wandeling is het heerlijk om de wandelschoenen uit te doen en je voeten rust te geven. Maar wat draag je aan je voeten na een lange inspanning als je je wandelschoenen uit hebt gedaan? Van pantoffels tot slippers, dit zijn onze belangrijkste tips.

Pantoffels Slippers Wat Draag Je Na Het Wandelen: Blote voeten
(Foto: © Shutterstock)

Wat draag je na het wandelen van een lange afstand? Vaak moet je na deelname aan een wandeltocht nog naar de auto of het openbaar vervoer lopen om thuis te komen. Ook thuis gaat het leven gewoon door en word je er regelmatig aan herinnerd dat je voeten er toch even geen zin meer in hebben. Ze zijn gevoelig, pijnlijk of kunnen bedekt zijn met een paar flinke blaren of wonden. Eigenlijk is er dan niets fijners om met de benen omhoog op de bank te zitten, zo min mogelijk te hoeven staan en de voeten bloot te stellen aan de frisse buitenlucht. Wat kun je in zo’n situatie beter wel en niet dragen? Hier komen de do’s en don’ts. 

Niet doen: sloffen

Sloffen voelen lekker zacht aan de voeten en houden je voeten warm. Toch zijn sloffen niet te adviseren, zeker niet als je verwondingen aan de voeten hebt opgelopen. De verwondingen dienen zo schoon mogelijk te blijven en sloffen worden niet na een dagje dragen gewassen waardoor de kans op infecties vergroot wordt. 

Pantoffels Slippers Wat Draag Je Na Het Wandelen: Pleister voet
Vermijd sloffen onder andere tijdens verwondingen aan je voeten. (Foto: © Shutterstock)

Niet doen: teenslippers

Slippers daarentegen zorgen ervoor dat je voeten blootgesteld worden aan de buitenlucht. Toch zijn ook dit niet de ideale partners voor je gevoelige voeten. Doordat de slippers en pantoffels de hiel niet of niet goed omsluiten, missen de voeten voldoende steun aan de achterkant van de voet. De meeste slippers en sloffen bieden ook geen ondersteuning aan de voeten. Als je al voet- of gewrichtsklachten hebt en dan ook nog eens vermoeide voeten, is dat niet bevorderlijk voor de gezondheid van de voeten. 

Bovendien heb je met slippers snel de neiging om met je tenen te ‘knijpen’ om ze niet te verliezen. Die extra belasting voor je voetspieren en -pezen wil je eigenlijk voorkomen als je voeten al vermoeid zijn. Overbelasting ligt op de loer en op den duur zou je door het ‘klauwen’ klauwtenen kunnen ontwikkelen. Door een verkeerde belasting en andere manier van lopen kun je ook klachten krijgen aan de gewrichten, zoals enkels, knieën en heupen. 

Pantoffels Slippers Wat Draag Je Na Het Wandelen: slippers strand
(Foto: © Shutterstock)
Pantoffels Slippers Wat Draag Je Na Het Wandelen: Blaar voet
Vermijd vuil bij eventuele verwondingen. (Foto: © Shutterstock)

Wel doen: blote voeten

Na een lange wandeling snakken de voeten naar vrijheid. Thuisgekomen is er niets fijners dan even niets aan de voeten te hebben. Voor wie geen voetklachten (platvoeten, achillespees- of kuitbeenklachten, gewrichtsklachten, enzovoorts) heeft of het gewend is, is het prima om (binnenshuis) op blote voeten te lopen. Zorg bij eventuele verwondingen er wel voor dat deze goed verbonden zijn, zodat er geen vuil in kan komen. Lopen op blote voeten heeft veel voordelen. Zo bevordert het de doorbloeding en afvoer van afvalstoffen, versterkt het het zenuwstelsel en maakt het de voeten sterker. Alleen als de voetspieren en -pezen al vermoeid zijn, kan het lopen op blote voeten een te grote belasting zijn. Dan liggen blessures door overbelasting op de loer. 

Bekijk Blotevoetenpaden

Wel doen: barefootschoenen

Snel last van koude voeten, maar wil je wel de effecten van het lopen op blote voeten voelen? Gebruik dan sloffen met antislipzool of draag barefootschoenen. Tegenwoordig is er een enorme keuze in schoenen die zich onder de noemer ‘barefoot’ mogen scharen. Kenmerkend voor dit type schoen is dat de zool heel flexibel is en eigenlijk alleen bescherming biedt aan de voeten. Daarnaast stimuleren dit soort schoenen de natuurlijke manier van bewegen. 

Lees een review
Pantoffels slippers wat draag je na het wandelen; Wildling Shoes
Barefoot wandelschoenen van Wildling Shoes. (Foto: © Wildling Shoes)
Pantoffels Slippers Wat Draag Je Na Het Wandelen: Herstel slippers
Herstelslippers ondersteunen de voetboog en hiel. (Foto: © OOFOS)

Wel doen: herstelslippers

Voelen je voeten na een lange wandeling beurs aan en is op blote voeten lopen echt te gevoelig? Dan zijn herstelslippers of -schoenen een optie. In tegenstelling tot de standaard slippers omvatten deze de voeten goed en geven ondersteuning aan de voetboog en hiel. Door het materiaal wordt de schokbelasting bij het neerzetten van de voet enorm verminderd en pijn verlicht. Geadviseerd wordt om OOFOS-herstelslippers- en schoenen na de inspanning 1,5 uur te dragen voor optimale werking. We schreven er eerder een review over.

Lees een review