Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wandel.nl test: herstelslippers van OOFOS

Wie een lange wandeltocht gaat lopen, zoals de 4Daagse Nijmegen, een Kennedymars of een trail, verdient maar één ding na afloop en dan bedoel ik niet een ijskoud biertje, maar: herstelslippers. In deze recensie lees je waarom.

vrouw met OOFOS herstelslippers loopt langs een gele muur.
(Foto: © OOFOS)

Door Lizanne Croonen

Badslippers, slides, teenslippers, tuinslippers. Ik dacht dat ik alle slippersoorten wel kende, maar met één fenomeen was ik blijkbaar nog niet bekend: herstelslippers. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn ze bedoeld voor sporters die na de inspanning wat extra support en herstel aan de voeten kunnen gebruiken. Ze werden mij getipt door een fanatieke hardloper die zweert bij het comfort. Herstelslippers dragen na het wandelen leek me ietwat overdreven. Iets voor later als ik groot ben? Als mijn voeten oud en versleten zijn? Boy, was I wrong.

Beurse voeten

Momenteel train ik voor mijn allereerste Kennedymars, waarbij ik toewerk naar de 80 kilometer op veelal verharde ondergrond. Vanaf het moment dat ik meer dan 20 kilometer ging wandelen, ging ik dat voelen in mijn voetzolen. Ik had een beurs gevoel in de hiel en wilde de rest van de dag niet meer van de bank af komen. Dan kun je een paar dingen doen (en ik deed het allemaal): inlegzolen aanschaffen, compressiesokken dragen, voetmassage, voetcrème smeren én OOFOS herstelslippers aanvragen ter recensie. En zo zijn we hier beland, want ik ga je nu vertellen waarom je die OOFOS wil hebben.

OOFOS herstelslippers in het zwart.
OOFOS OOahh Slide Black.

De esthetiek

Laten we beginnen bij alles wat je tegenhoudt om ze te kopen. Eerlijk is eerlijk: echt knap zijn ze niet. Welke kleur je ook kiest, zelfs doorsnee zwart heeft iets ouwelijks. Het heeft iets te maken met de schuitvormige zool. Ze doen qua esthetiek denken aan Crocs, maar dan zonder het imago ‘zo lelijk dat het cool wordt’. Ik wil niemand beledigen, maar OOFOS is echt de Fiat Multipla onder de slippers. Als de Nissan Cube een slipper zou zijn, dan was het deze.

Er gaat een verslavende werking van uit

Verslavend

Misschien is het uiterlijk wel een zegen, want als de slippers mooi waren geweest dan zou ik ze elke dag dragen. Terwijl de bedoeling van herstelslippers is, om ze ca. 1,5 uur na de inspanning te dragen. De dempende zool vangt de grootste klappen op van elke stap, precies wat je nodig hebt na een flinke training. Ik merkte dat ik ze niet meer uit wilde doen, dus pas op, er gaat een verslavende werking van uit. Plots ging ik ermee naar de supermarkt. En zowaar besloot ik ze aan te doen naar het festival Down The Rabbit Hole. Niet de beste beslissing van mijn leven, temeer omdat blote voeten in de mensenmassa niet zonder gevaar is. De verstevigde hiel zit na verloop van tijd ook niet zo prettig meer. Ik kan me voorstellen dat je achillespees er onder te lijden heeft. Kortom: ze zijn echt gemaakt om maar 1,5 uur dragen! Ik zeg dit niet voor een vriend.

man wandelt met OOFOS herstelslippers met witte sokken.
(Foto: © OOFOS)

Het materiaal

Terug naar het comfort, want hoe zit dat precies? Dat komt door een speciaal soort foam dat volgens OOFOS 37% meer impact absorbeert dan andere materialen. Hierdoor voel je de druk op je voeten, gewrichten en onderrug afnemen. Vergelijk het met een foammatras om op te slapen. Daarnaast is de slipper zo gevormd dat de voetboog en de hiel extra wordt ondersteund. De slipper dwingt als het ware de natuurlijke afwikkeling van je voet af. De eerste keer dat ik ze aan had, voelde het nog een beetje wiebelig. Alsof je in slow motion door je huis loopt. Kort daarna denk je: heerlijk! Alsof je op wolkjes loopt.

Ik heb sporadisch een stekende pijnscheut in mijn hiel en ben als de dood voor blijvende hielklachten. Op het moment dat ik de OOFOS draag, heb ik geen pijn maar voel ik opluchting, dus ik heb de verzachtende werking van het voetbed aan den lijve ondervonden.

OOFOS schoenen in het zwart.
OOFOS OOmg Mesh Low Black.

Schoenen of slippers?

Er bestaan ook dichte OOFOS-schoenen met dezelfde functie. Het voordeel van een slipper boven een schoen is dat je er gemakkelijk in- en uitstapt. Instappers hebben mijn voorkeur, omdat ik mijn voeten na het wandelen wil luchten. De slippers zitten stevig genoeg om je wreef en je kunt er sokken in dragen. Een minpuntje is dat mijn voeten na een lange wandeling soms opgezet zijn, en dan zitten ze een beetje strak. De slippers en schoenen hebben maar één breedtemaat. Ik kan me voorstellen dat dit voor mensen met brede voeten een nadeel is.

De schoenen heb ik ook gedragen. De mensen van OOFOS vertelden mij dat je ze zowel met als zonder sokken kunt dragen. Het materiaal neemt de warmte van het lichaam op, waardoor de bloedcirculatie wordt verbeterd, wat goed is voor je herstel. Een gesloten schoen voelt wel wat warmer aan. Ik vond dit zelf niet zo prettig, maar ik denk dit in de winter een voordeel is. Overigens neemt het materiaal geen nare geurtjes op en het is goed wasbaar. Wel zo hygiënisch!

Heerlijk, alsof je op wolkjes loopt!

Conclusie:

Na elke lange wandeling kijk ik uit naar het dragen van mijn OOFOS, en daarbij hebben de slippers de voorkeur. Ze verzachten elke stap die je zet en dat is heerlijk in het herstel. Het is misschien maar goed dat ze niet zo hip zijn, want anders zou ik ze veel langer dan de aanbevolen 1,5 uur dragen!

OOFOS OOahh Slide Black met sokken.
OOFOS OOahh Slide Black. (Foto: © Lizanne Croonen)

Getest:

Slipper: OOFOS OOahh Slide Black
Gemaakt van duurzaam OOfoam
Verkrijgbaar voor dames en heren
In 8 verschillende kleuren
Prijs € 55,-

Schoen: OOFOS OOmg Mesh Low Black
Zool van duurzaam OOfoam, bovenkant van stretchy mesh
Verkrijgbaar met zwarte en witte zool
Prijs € 130,-

Bekijk ze hier

De redactie van Wandel.nl heeft voor deze recensie een gratis paar schoenen en slippers van OOFOS ontvangen. De recensie is onafhankelijk tot stand gekomen.