Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Voetverzorging: tips van de pedicure

Zonder gezonde voeten kom je nergens. Met een uitgekiende voetverzorging zijn veel problemen te voorkomen. Wandel.nl vertelt je er alles over.

Natte voeten

Pedicures zeggen niet voor niets: 'Wie wil winnen, moet onderaan beginnen.' In dit artikel lees je meer over voetverzorging, over dagelijkse voetzorg, voetverzorging voor en tijdens de wandeling, en over voetverzorging na het wandelen. We vroegen sportpedicure en medisch pedicure Joyce Bekkering om advies.

 

Ga tijdig en regelmatig naar een pedicure

“Er komen wel eens mensen voor het eerst bij mij die bijvoorbeeld twee weken later een grote wandeltocht gaan maken. Dan ben je al te laat", vertelt Joyce. "Het beste advies is een afspraak bij de pedicure te maken vóór je begint met trainen. Een pedicure kan checken welke problemen er al zijn en kan de wandelaar leren hoe hij goed voor zijn voeten moet zorgen. Het is verstandig om elke zes tot acht weken een afspraak te maken. De pedicure kan dan in de gaten houden hoe de voeten zich houden bij steeds hogere belasting en tijdig problemen signaleren.”

Blaren

“Blaren zijn ongetwijfeld het grootste probleem dat een wandelaar kan hebben. Zweetvoeten kunnen de kans op blaren vergroten, omdat dat zorgt voor wrijving. Dit is te voorkomen door de voeten in smeren met talkpoeder. Ook kan het helpen twee paar sokken te dragen, naadloos uiteraard. Dan krijg je druk en wrijving tussen de sokken in plaats van tussen de sok en de voet. Er zijn speciale dunne ondersokken te koop. Ook wandelwol is een handig product. Dit is schapenwol met lanoline. Dit is een stofje dat het schaap zelf aanmaakt en bescherming biedt tegen regen en kou.
De lanoline werkt ook goed om blaren te voorkomen. Bovendien verzorgt en beschermt het de voeten. Wandelwol kun je om je voeten wikkelen voor je je sokken aan doet. Ook kun je een dotje op een probleemplek stoppen of tussen de tenen. De wol vormt zich naar de voet, waardoor je er al snel niets meer van voelt. Check wel eerst of de cliënt wellicht allergisch is voor lanoline. Als er ‘vaste plekken’ zijn waar iemand snel blaren krijgt, is het aan te raden om vooraf de voeten in te tapen.”

Voetafdruk in zand
Voetafdruk in zand

Hygiëne - dit kun je zelf doen:

Geen zeep
Ingewikkeld hoeft een goede voethygiëne niet te zijn. Het belangrijkste volgens Joyce: gebruik geen zeep, was je voeten elke dag met water, en droog je voeten na het wassen goed af met een schone handdoek, ook tussen de tenen. "Zeep zorgt ervoor dat de huid zachter en kwetsbaarder wordt. Ook een voetenbad is niet aan te raden. Daarvan wordt de huid week. Het beste is om de voeten kort te wassen met koud water en daarna goed af te drogen, ook tussen de tenen.” Van zeep is bovendien bekend dat het de huid uitdroogt en de natuurlijke huidflora aantast.

Voetcrème
Gebruik dagelijks een voetcrème die op de voethuid is afgestemd. Joyce: "Er zijn verschillende soorten voetcrèmes. Crème met kamferspiritus verstevigt de huid. Van veel wandelen kan de voetzool dunner worden. Deze crème helpt daartegen. Een crème met ureum zorgt ervoor dat men niet te veel eelt krijgt en er zijn ook crèmes speciaal voor erg droge voeten.”

Badslippers
Kleedkamers en douches zijn een bron van bacteriën en schimmels. Draag tijdens het douchen in zwembaden of kleedkamers daarom altijd badslippers.

Schone sokken
Draag elke dag schone katoenen of wollen sokken. Wissel daarnaast geregeld van schoenen.

Nagelverzorging
Knip nagels regelmatig, en knip ze recht af om ingroeiende nagels te voorkomen. Te lange nagels stoten vooral tijdens het afdalen tegen de schoenwand, en dat geeft narigheid. Check ook of de nagel niet tegen de teen ernaast drukt. Als je voeten tijdens het wandelen uitzetten kan dat zorgen voor verwondingen. Tip: na het douchen zijn nagels zachter en knip je ze gemakkelijker.

Eeltverzorging
Joyce: “Eelt biedt bescherming aan onze voeten. Overtollig eelt is wel een probleem. Er kunnen kloven ontstaan, of blaren die onder het eelt gaan zitten. Een pedicure kan overtollig eelt verwijderen. Het is belangrijk om dat niet te kort voor een lange wandeltocht te doen, het liefst minstens twee weken voor de start.”

Voor en tijdens de wandeling

Voor je op pad gaat kun je een paar dingen doen. In de handel zijn producten beschikbaar die je voeten beschermen tijdens het wandelen. Gehwol grijs (voetcrème) bijvoorbeeld beschermt de voet tegen zware belasting en wrijving. Je kunt de crème vlak voor het wandelen aanbrengen op de voethuid, even laten intrekken en dan meteen je sokken aantrekken.

Drukpunten op de huid kun je preventief tapen met Fixomull stretch, beschermen met wandelwol, vette watten of een siliconen product als Teentop. Tip: heb je last van transpirerende voeten? Neem dan een extra paar sokken mee en wissel deze halverwege de wandeling voor de vochtige sokken.

Voel je tijdens een wandeling problemen opkomen, probeer dan bij de EHBO-post ernaar te laten kijken, of neem even een pauze en check je voeten, sokken en  schoenen op oneffenheden. Blijf in ieder geval niet doorlopen met je klacht.

Na het wandelen

Na een wandeling zijn je voeten vaak warm en wat dikker. Pedicure Joyce raadt aan om je voeten direct na een wandeling te wassen met koud water en goed af te drogen. "Ook is het slim om de voeten snel te luchten. Zelf gebruik ik slippers van het merk Oofos. Die zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met hielspoor. Ze hebben een heerlijk voetbed en je voelt de vermoeidheid wegtrekken. Ook is het na afloop van een lange wandeling goed om met de benen omhoog te zitten en de voeten en tenen te laten masseren.”

Op deze site vind je NGS-masseurs door heel Nederland. Je kunt ook zelf aan de slag met een massagebal. Door het rollen van de voet over een bal, stimuleer je de bloedsomloop onder de voet en herstel je sneller na een zware inspanning.

voeten die gemasseerd worden.
(Foto: © Shutterstock)

Meest voorkomende voetproblemen

De meest voorkomende voetproblemen bij wandelaars zijn blaren en blauwe nagels. Daarnaast is er nog een heel scala aan problemen mogelijk door kwaaltjes, standsveranderingen van de voet, of blessures. Denk aan ingroeiende teennagels, nagel- en huidschimmels, kloven, zweetvoeten, eelt, wratten en likdoorns, holle voeten of platvoeten, hamer- en klauwtenen, hallux valgus, hielspoor, of ontstekingen aan de peesplaat onder de voet.

Voetprofessionals

Als je zelf niet meer bij je voeten kunt, of voetproblemen hebt die je zelf niet kunt behandelen, dan kunnen professionals uitkomst bieden. Medisch pedicures kennen alle (sportgerelateerde) voet- en nagelproblemen en kunnen je adviseren over de beste behandeling en het voorkomen van problemen tijdens het wandelen. Blessures en problemen ten gevolge van een standsverandering van de voet kunnen worden verholpen door een sportpodotherapeut, bijvoorbeeld door het aanmeten van een sportpodozool.

(Bron: o.a. Allesovermassage.nl)