Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Hoe kies je als wandelaar het juiste model wandelschoen

Goede wandelschoenen zijn onmisbaar voor een fijne wandeling. Maar hoe kies je als wandelaar het juiste model wandelschoen? Waar moet je op letten? Op deze pagina geven we je samen met Buchrnhornen advies.

Wandelschoenen met rugzak liggen tegen de boom en wandelaar hangt in hangmat

Wandel.nl in samenwerking met Buchrnhornen

Een wandelschoen is onmisbaar voor een geslaagde wandeling. Comfortabele wandelschoenen bieden voldoende steun en zorgen voor een goede demping en grip. Een goede wandelschoen moet passend zijn voor jouw voet, comfortabel voelen en tevens duurzaam zijn. Het model en de constructie moet geschikt zijn voor de wegen en paden die jij van plan bent te bewandelen.

Voorbereidende vragen

Het kiezen van de juiste wandelschoen brengt een aantal voorbereidende vragen met zich mee over jouw manier van wandelen en over jezelf als wandelaar. Belangrijke vragen met betrekking tot jouw doel zijn dan ook: Hoe ver ben je van plan gemiddeld per dag te wandelen? Over welke type paden wandel je het liefst? Loop je meestal in vlak of heuvelachtig gebied en wandel je met of zonder bagage? Naast deze vragen over jouw manier van wandelen zijn er nog een aantal vragen te beantwoorden over jezelf als wandelaar. Sta je stevig op je voeten, of zwikken je enkels snel om? Heb je platte, smalle, brede, volle voeten of voeten met een hoge wreef? Wat is je lichaamsgewicht en ben je een ervaren wandelaar?

Man aan het wandelen in de heide

Hoe kies ik de juiste type wandelschoen?

Tijdens je zoektocht naar de juiste wandelschoen, kom je er snel achter dat wandelschoenen in verschillende categorie├źn worden ingedeeld. Ben je een ervaren wandelaar, dan weet je vast welk type schoen bij jouw voet en wandelingen past. Ben je nog niet zo ervaren? Dan helpen deze categorie├źn je op weg naar de juiste wandelschoen. Het gebied waar je wandelt, bepaalt welk type wandelschoen je nodig hebt. De ABCD-indeling kijkt naar het gebied en het soort ondergrond, waarbij A staat voor licht en soepel en de categorie D voor zwaar en stug.

Hoge of lage schoenen

Een hoge wandelschoen biedt bescherming bij zwakke enkels en zorgt voor meer stabiliteit op oneffen terrein. Lage schoenen daarentegen geven meer bewegingsvrijheid en zijn lichter van gewicht. Ideaal voor vlakkere oppervlaktes.

Pasvorm van een wandelschoen

Stabiliteit en een goede demping zorgen voor meer loopcomfort en minder vermoeide voeten. De lengtemaat van de wandelschoen moet in orde zijn, maar ook de leest moet passen bij de vorm van jouw voet. De wandelschoenen moeten de hiel goed omsluiten met een stevige contrefort (hielstuk). Daarnaast moet je in staat zijn om de tenen in de schoen te bewegen. Ook moeten de enkels goed worden ondersteund, deze kunnen kwetsbaar zijn tijdens het lopen. De zool van de wandelschoen moet buigen op de goede plek, op de buiglijn tussen tenen en voet. Verder moet de zool comfortabel afwikkelen, voldoende demping bieden en het profiel moet geschikt zijn. De eerdergenoemde vragen met betrekking tot jouw doel zijn belangrijk bij de juiste maatbepaling en pasvorm.