Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Beste wandelschoenen dames: hier moet je op letten

De beste wandelschoenen voor dames: waar moet je op letten? En, waar gaat jouw voorkeur naar uit? In dit artikel geven we je alle tips waar jij op moet letten bij het kopen van jouw nieuwe dames wandelschoenen.

Beste Wandelschoenen Dames – Hier Moet Je Op Letten
Beste wandelschoenen voor dames. (Foto: © Susannah Townsend, capturenow)

Nieuwe wandelschoenen voor dames kopen: door de bomen kun je het bos niet meer zien. Waar moet je aan denken bij het kopen van nieuwe wandelschoenen voor dames? Dit zijn de beste kooptips voor jouw dames wandelschoenen!

Beste Wandelschoenen Dames – Hier Moet Je Op Letten Wat Zijn Goede Wandelschoenen
Wat zijn goede wandelschoenen? (Foto: © Madidav)

Wat zijn goede wandelschoenen?

Om te beginnen, goede wandelschoenen zijn niet afhankelijk van de prijs. En ook zeker niet van de kleur. De meeste wandelschoenen op de markt zijn er zowel in heren- en damesversies. Echter hebben verschillende onderzoeken uitgewezen dat de damesvoeten anders zijn. Bijvoorbeeld in houding. Naar verluidt hebben damesvoeten ook meer behoefte aan demping.

Wat zijn categorie A wandelschoenen dames?

Een categorie A wandelschoen voor dames bestaat uit een licht en soepele wandelschoen. Dikwijls geschikt voor wandelingen over eenvoudig terrein met een lichte rugzak. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling door de stad of dagelijkse wandelingen door het bos. Categorie A wandelschoenen dames zijn licht, comfortabel en ondersteunend.

Wat zijn categorie A/B wandelschoenen dames?

Categorie A/B wandelschoenen voor dames zijn goede allround wandelschoenen. Ze zijn geschikt voor uitlopende landschappen. Denk aan heuvelachtig terrein of lange stadswandelingen. Dames wandelschoenen in categorie A/B geven voldoende ondersteuning, zijn halfhoog of hoog en zijn redelijk soepel.

Wat zijn categorie B wandelschoenen dames?

Categorie B wandelschoenen voor dames zijn stevige wandelschoenen voor zwaardere terreinen. Zoals moeilijk begaanbare bergpaden met een zwaardere rugtas. De zool van categorie B wandelschoenen dames is stijver dan die van categorie A/B, echter is het nog steeds buigzaam. Een wandelschoen categorie B voor dames heeft een hoge schacht, waterdicht en een stevigere constructie voor de bescherming van je voeten en enkels.

Waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe dames wandelschoenen?

Om de beste dames wandelschoenen te kopen, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten:

  1. Pasvorm
  2. Zool
  3. Waterdicht
  4. Gewicht

Pasvorm

De pasvorm van wandelschoenen voor dames is één van de belangrijkste kenmerken. Een wandelschoen voor dames (ook voor heren trouwens) moet comfortabel zitten. Daarom is het altijd aan te raden een aantal wandelschoenen te passen in een fysieke winkel. Zo weet je zeker welke schoen jou past.

Let op je juiste maat, op voldoende ruimte voor de tenen maar nog wel belangrijker is dat de leest van de schoen past bij jouw vorm van je voeten.

Beste Wandelschoenen Dames – Hier Moet Je Op Letten Pasvorm
Nieuwe dames wandelschoenen kopen: Pasvorm. (Foto: © sergiimostovyi)
Beste Wandelschoenen Dames – Hier Moet Je Op Letten Zool
Nieuwe dames wandelschoenen kopen: Zool. (Foto: © sanddebeautheil, Getty Images)

Zool

Een zool is een zool, zou je denken. Toch zit hier nog behoorlijk veel verschil in. Een zool voor de beste wandelschoenen voor dames bestaat uit een loopzool met profiel, een dempende tussenzool en een binnenzool die de buigzaamheid bepaalt. De zool moet op de juiste plek buigen, dat wil zeggen: op de buiglijn tussen je tenen en je voet.

De zool moet jou voldoende demping bieden, comfortabel afwikkelen, je mag niet teveel steentjes door je zool voelen en het profiel moet geschikt zijn. Ook hierbij geldt: een gespecialiseerde winkel kan je het beste adviseren.

Waterdicht

Niet alle wandelschoenen voor dames zijn waterdicht. En hoewel het wel is aan te raden, want niemand vindt het fijn om te wandelen met natte voeten. Niet alleen is het oncomfortabel, het is ook beter voor je voeten. Denk maar eens aan blaarvorming door de wrijving.

De beste wandelschoenen voor dames moeten waterdicht zijn voor water van buiten (regen), maar ook voldoende ventileren voor vocht van binnen (zweet). Kijk bij het kopen van de beste wandelschoenen dames naar wandelschoenen met Gore-Tex. Dit is een waterdicht membraam.

Beste Wandelschoenen Dames – Hier Moet Je Op Letten Waterdicht
Nieuwe dames wandelschoenen kopen: Waterdicht. (Foto: © PNW Production, Pexels)
Beste Wandelschoenen Dames – Hier Moet Je Op Letten Gewicht
Nieuwe dames wandelschoenen kopen: Gewicht. (Foto: © evergreenpics, Getty Images)

Gewicht

Het gewicht van je wandelschoenen is niet te onderschatten. Over het algemeen geldt: hoe zwaarder het terrein waar je op gaat wandelen, hoe zwaarder je wandelschoen gaat zijn. Denk maar eens aan de bergen, daar wil je niet wandelen op lage wandelschoenen in categorie A. Hetzelfde geldt andersom.

Voor een ontspannende stadswandeling ga je niet op zware wandelschoenen, die je het beste in de ruige bergen draagt. Houd rekening met een gewicht van 300 tot 450 gram per schoen, hoe hoger de categorie, hoe zwaarder de schoen.

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel bevat affiliate links.