Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Het beste pasadvies voor de juiste wandelschoenen

Als wandelaar weet je als geen ander hoe belangrijk goed passende wandelschoenen zijn. Daarom is het belangrijk om voor nieuwe wandelschoenen naar een speciaalzaak te gaan voor een gedegen advies en een ruime keuze aan wandelschoenen. Onze redacteur Andrea bracht een bezoek aan wandelspeciaalzaak René Vos en liet zich adviseren door een sportpodoloog.

Het Beste Pasadvies Voor De Juiste Wandelschoenen Hanwag 1
Foto © David Meulenbeld

Het is maandagmiddag als ik bij wandelspeciaalzaak René Vos in Gorssel binnenstap. Ik heb hier een afspraak met Bas Boks. Hij is één van de sportpodologen in deze outdoorspeciaalzaak en zal mij voorzien van advies en een paar wandelschoenen voor mijn bergvakantie deze zomer. Hiervoor krijg ik een uitgebreide voetanalyse en zal ik op basis van die uitkomsten schoenen passen. Voor mij is het de eerste keer dat ik op deze manier wandelschoenen aanschaf, dus ik ben benieuwd wat me te wachten staat.

Het Beste Pasadvies Voor De Juiste Wandelschoenen Hanwag 4

Sfeer

Wandelspeciaalzaak René Vos is aangesloten bij Outdoorspecialist.nl. Hier vind je alleen maar outdoor speciaalzaken met een ruime keuze in toonaangevende merken, waaronder Hanwag. Er werken mensen die zijn opgeleid als sportpodoloog of pasvormspecialist. Zo onderscheidt wandelspeciaalzaak René Vos zich van de reguliere sportketens. Door hun jarenlange ervaring en een uitgebreide voetanalyse weet je dat je naar huis gaat met het best passende paar wandelschoenen, waar je jarenlang wandelplezier van hebt.
Dat is ook precies de reden dat ik voor één van de speciaalzaken koos: ik heb wat voetproblemen, die tijdens het wandelen kunnen opspelen en waardoor ik steeds meer waarde hecht aan een goede pasvorm van schoenen. Online shoppen is makkelijk, maar daarbij mis ik iemand die meekijkt naar mijn voeten en specifieke wensen.

Bij binnenkomst valt me de enorme keuze aan schoenen direct op. Langs de wanden staan stellages met een verscheidenheid aan hoge en lage wandelschoenen. Naast schoenen vind je hier alles op het gebied van outdoorsport voor de wandelaar en hardloper: van kleding tot accessoires voor kamperen.

Voet centraal

Bas Boks heet me hartelijk welkom en gaat direct als barista aan de slag voor een goede kop koffie. Hij legt me uit wat we gaan doen. Eerst zullen we mijn voeten op gaan meten, waarbij hij zal letten op de stand van mijn voeten, de stabiliteit en mobiliteit van de voeten en enkels en mijn voetklachten.
“Voor het aanmeten van een paar wandelschoenen stellen wij de voeten centraal”, stelt Bas. “En daarom gaan de schoenen en sokken hier zo snel mogelijk uit.” 

Ik neem plaats op één van de Chesterfieldbanken in de winkel en trek mijn schoenen en sokken uit, terwijl Bas een glazen plaat voor mij neerlegt. Hier zet ik vervolgens mijn voeten op. Op deze manier wordt de schoenmaat gemeten, zie ik dat mijn rechtervoet een stukje groter is dan de linker en komt al direct een paar interessante punten aan het licht als ik van de plaat afstap en mijn voetafdruk achterblijft. Mijn voetstand is normaal, maar ik heb een smalle hiel en een wat bredere voorvoet. Ik begrijp direct waarom ik tijdens het wandelen snel last krijg van mijn morton’s neuroom*: mijn schoenen zijn over het algemeen te smal in de voorvoet, omdat ik altijd dacht smalle voeten te hebben.

* Verdikking in de gevoelszenuw van de tenen.

Het Beste Pasadvies Voor De Juiste Wandelschoenen Hanwag 2
Foto © David Meulenbeld

De proef op de som

“In de meting nemen wij ook eventuele voetklachten of-problemen mee”, legt Bas me uit. “Hierdoor kan het zijn dat we kiezen voor een andere pasvorm van de schoen, om zo klachten te verminderen of te voorkomen.”

We hebben het uitgebreid over mijn vakantieplannen in de bergen. En omdat er naast pittige bergwandelingen ook een gletsjertocht op het programma staat is het voor Bas al duidelijk welke schoenen bij mijn wensen èn voeten passen. Hij komt terug met twee hoge B/C-categorie schoenen van Hanwag. Bas trekt me het eerste paar aan en leert me meteen een nieuwe vetertechniek, waardoor de voet beter in de schoen op zijn plek blijft.

Het Beste Pasadvies Voor De Juiste Wandelschoenen Hanwag 3
Foto © David Meulenbeld

Het eerste paar zit als gegoten. Ik wandel er mee door de winkel en over een bruggetje om klimmen en afdalen na te bootsen. Ik ben al bijna overtuigd dat dit mijn nieuwe schoenen zijn. Tot Bas me het tweede paar laat passen, de Hanwag Makra Trek GTX. Die zijn van binnen nog meer gevoerd en voelen nog zachter aan de voeten. De zool is ook iets soepeler en bij de bergtest blijven mijn voeten in deze schoenen beter op de plaats. “Voor ons is het de sport geworden om meteen de juiste schoen te laten passen. Door goed de voet te meten en naar de wensen van de klant te luisteren, weten we welke schoenen het beste bij de voeten passen. Het geeft de klant ook vertrouwen dat het eerste of tweede paar dat gepast wordt, meestal het paar is dat mee naar huis wordt genomen. Ook al worden er na de eerst twee paar nog andere schoenen gepast.” 

De proef op de som nemend pas ik nog andere types Hanwag schoenen en schoenen van andere merken, maar ik weet al wat mijn keuze wordt. Bas kijkt bij alle schoenen die ik pas, zowel laag als hoog, naar mijn loopbeweging, maar is het er ook over eens dat mijn keuze de beste stabiliteit geeft, in tegenstelling tot een ander paar waarbij mijn knieën naar binnen wijken.
Toevallig draagt Bas dezelfde schoenen als de schoenen die ik heb gekozen. “Hanwag is mijn favoriete schoenenmerk. Niet alleen om zelf te dragen, maar ook om mijn klanten te adviseren. Door de grote verscheidenheid aan leesten, die Hanwag biedt, is er een passende schoen voor iedere wandelaar. Ook voor de wandelaar met extra brede voeten of voetproblemen, zoals een Hallux Valgus. We hebben van Hanwag wel dertig verschillende type schoenen in huis: van smal tot breed of een extra brede toebox.”

Het Beste Pasadvies Voor De Juiste Wandelschoen Hanwag 5

Garantie

Met mijn nieuwe wandelschoenen neem ik afscheid van Bas in de wetenschap dat dit niet de laatste keer zal zijn dat ik deze speciaalzaak bezoek. Niet alleen het hartelijke ontvangst, de goede koffie en het kundige pasadvies hebben mij overtuigd, ook de uitgebreide collectie in de winkel maken dit een walhalla voor de outdoorliefhebber.
“Maar ook als je problemen met je nieuwe schoenen ondervindt, ben je van harte welkom om terug te komen”, besluit Bas. Het kan natuurlijk gebeuren dat de schoenen toch niet helemaal voldoen aan de wensen. “Omdat wij vinden dat schoenen pas echt goed getest kunnen worden als er op gewandeld wordt, kun je schoenen bij ons omruilen als ze onverhoopt toch niet bevallen. Zo ben je altijd gegarandeerd van het juiste paar schoenen.”  Nu verwacht ik niet dat ik mijn schoenen hoef te ruilen, maar terugkomen zal ik zeker!

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Hanwag. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.