Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Dit is waarom je naar een wandelspecialist zou moeten gaan

Wil je nieuwe wandelschoenen kopen, zoek je een rugzak voor je volgende wandelreis of heb je specifieke wandelkleding nodig? Dan kun je kiezen: een gewone winkel of een wandelspecialist, oftewel een speciaalzaak. Een bezoek aan een specialistische wandelwinkel kan je behoeden voor een dure miskoop. Wandel.nl geeft je enkele goede redenen om naar een wandelspecialist te gaan.

Dit is waarom je naar een wandelspecialist zou moeten gaan; wandelspullen in de winkel.
(Foto: © Everything You Need, Shutterstock)

Wie wandelkleding of nieuwe wandelschoenen aan wilt schaffen, kan bij bijna iedere sportwinkel terecht, om nog niet te spreken over online winkels. Maar een bezoek aan een wandelspecialist biedt je net dat beetje meer. Een specialistische wandelwinkel ademt wandelen en hiken. Alles is er op gericht om jou als klant, de wandelaar, tevreden en met de juiste producten nieuwe avonturen te laten beleven. Mogelijk moet je er een stukje voor reizen om bij een wandelspeciaalzaak binnen te lopen, maar het is de moeite meer dan waard. Wij geven je vijf redenen om de stap te zetten.

Tip: scroll naar beneden voor een lijst met wandelwinkels in Nederland

1. Persoonlijk en professioneel advies

Het beste advies krijg je van ervaringsdeskundigen. Je kunt er vanuit gaan dat alle medewerkers in wandelspeciaalzaken een grote liefde voor wandelen hebben en je oprecht zullen adviseren. Bovendien kunnen ze eigen ervaringen met je delen en kom je tot ontdekkingen of materiaalkeuzes, waar je nog niet over na had gedacht.

Daarnaast zijn de medewerkers in een wandelspeciaalzaak zorgvuldig opgeleid. Meestal is er ook een podotherapeut of fysiotherapeut in huis voor het aanmeten van nieuwe schoenen. Je kunt er vanuit gaan dat ze een gedegen productkennis hebben en jou van het juiste advies voor je aankoop kunnen voorzien. De betrokkenheid en expertise is kenmerkend voor een wandelspecialist.

Dit is waarom je naar een wandelspecialist zou moeten gaan; service
Wandelschoenen koop je bij een wandelspecialist. (Foto: © Shutterstock)
Dit is waarom je naar een wandelspecialist zou moeten gaan; voetscan
Bij een wandelspecialist kun je vaak een voetscan doen. (Foto: © Shutterstock)

2. Analyse van de voeten

Het uitkiezen van de juiste wandelschoenen is een secuur werkje. De pasvorm moet goed zijn, ze moeten comfortabel zitten en bij je wandelstijl passen. In een speciaalzaak is vaak een podotherapeut aanwezig, die je door middel van een voetscan of analyse van je loopbeweging een persoonlijk advies kan geven en eventueel aanpassingen kan doen in je nieuwe wandelschoenen. Eventuele voetproblemen kunnen zo voorkomen worden, of misschien wel verholpen! Neem ook altijd even je oude paar wandelschoenen mee als je schoenen aan gaat schaffen. Zo kan de podotherapeut zien hoe je je voeten afwikkelt aan de hand van de slijtage van de zolen.

Lees meer over het nut van een voetscan en loopscan

3. Ruime keuze

De winkel van een wandelspecialist beschikt over een veelheid aan merken voor wandelschoenen, kleding, apparatuur en materialen. Hierdoor heb je keuze uit het merk en product dat het beste bij je past. Het mooie: je kunt de producten met elkaar vergelijken, zonder dat je jezelf eerst op de kosten jaagt door verschillende producten online te bestellen. Bovendien kan de verkoopadviseur aan de hand van jouw wensen de beste opties voor je op een rijtje zetten.

Dit is waarom je naar een wandelspecialist zou moeten gaan; assortiment rugzakken en accessoires.
Ruim assortiment rugzakken en accessoires voor wandelaars. (Foto: © Hafiz Soyuz, Shutterstock)

4. Service

Veel wandelspeciaalzaken bieden een uitmuntende service. Als je orthopedische aanpassingen aan je schoenen nodig hebt, dan kunnen ze dat voor je regelen of uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een verhoging tussen de zool en de hak bij een beenlengteverschil of het oprekken van het bovenwerk bij voetproblemen. Is je wandelbroek te lang? Dan kan deze op maat ingenomen worden. Voor aanpassingen aan je aankoop kan een vergoeding in rekening worden gebracht.

Nog een voordeel is dat bij een defect aan je aankoop je vaak (tegen een vergoeding of vallend binnen de garantie) je product kan laten herstellen, of je krijgt een vervangend product.

Dit is waarom je naar een wandelspecialist zou moeten gaan
(Foto: © Shutterstock)

5. Beleving

Een bezoek aan een wandelspecialist is naast nuttig vooral heel erg leuk. Je komt in contact met andere wandelliefhebbers, je doet ideeën op voor een volgende aanschaf of voor je verlanglijstje voor de feestdagen. Daarnaast zijn er ook speciaalzaken die nog iets extra doen voor de beleving. Sommige winkels organiseren zelfs wandeltochten. De inrichting van de winkel kan het avontuurlijke gevoel al in je oproepen. Of wellicht worden er lezingen, wandelingen of filmavonden georganiseerd. Leuk, gezellig en leerzaam om hier eens bij aan te haken. Zie een bezoek aan de wandelspeciaalzaak als een dagje uit en de start van of inspiratie voor nieuwe wandelavonturen.

Waar vind ik een goede wandelspecialist?