Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

GPS-apparaten en -apps voor wandelaars: kooptips

Wandelen zonder GPS is voor veel wandelaars niet meer voor te stellen. Maar als je een GPS wilt aanschaffen, zijn er wel wat zaken waar je op moet letten. Wandel.nl zet voor jou een aantal kooptips op een rij.

Wandelen met gps

GPS

GPS staat voor Global Positioning System en vertelt jou exact waar je je op de wereld bevindt. Middels satellieten, die in een vaste baan om de aarde draaien, bepaalt GPS je locatie. Hiervoor worden meerdere satellieten in een meting gebruikt, waardoor je positionering nauwkeurig berekend wordt.

Het GPS-systeem is een Amerikaans systeem dat van origine voor militaire toepassingen werd gebruikt. De Russische tegenhanger is GLONASS en in Europa kennen we sinds enige jaren Galileo. Tegenwoordig zijn er GPS apparaten die gebruik maken van meer dan één systeem, waardoor de positionering nog nauwkeuriger is geworden.

Wat wil ik met mijn GPS?

Als je met een GPS wilt gaan wandelen is het belangrijk eerst te weten waarvoor je de GPS wilt gaan gebruiken: wil je de weg naar je startpunt terug kunnen vinden, je wandeling bewaren en uitlezen op de computer om vervolgens te delen op social media, je eigen wandelroute maken, of routes downloaden van internet om zelf na te wandelen? Wat je met je GPS wilt doen bepaalt grotendeels het soort apparaat dat je aan kunt schaffen.

wandelaars met gps

Coördinaten: trackpoints, waypoints & routes

Een GPS maakt gebruik van 'punten'. Zo'n punt is een geografische notatie die bestaat uit coördinaten: een reeks cijfers die aangeeft waar je je als wandelaar op aarde bevindt. Alle routes die we wandelen zijn opgebouwd uit zulke punten die we trackpoints en waypoints noemen.

Trackpoints

Als we tijdens het wandelen onze wandeling automatisch laten opslaan door de GPS, dan maakt de GPS onderweg en reeks punten die we 'trackpoints' noemen. Een reeks van honderden aan elkaar verbonden trackpoints levert een 'track' of een 'spoor' op. Zo'n track kun je bewaren en levert een wandelroute op die je met anderen kunt delen.

Waypoints/Point of Interest (POI)

Over waypoints of POI praten we als het gaat over markante punten die jij (of iemand anders) onderweg zelf handmatig in de GPS zet: bijvoorbeeld dat ene mooie meertje of het bankje met uitzicht dat je later nog eens terug wilt vinden. De meeste GPS-apparaten hebben hier een speciale knop voor.

Routes

Een GPS kan ook zelf een wandelroute berekenen, aan de hand van een eindpunt en tussenliggende waypoints. Loop je onderweg anders dan de GPS voorstelt, dan herberekent de GPS de wandelroute. Voorwaarde is dat de GPS de weg kent, en dat hangt af van welke digitale kaart er in de GPS is geladen. Niet alle digitale kaarten en wandel-GPS'en zijn geschikt om routes te berekenen.

Soort apparaat

Je kunt op verschillende manieren gebruikmaken van GPS. Allereerst heb je de handheld GPS, die veel door wandelaars en geochachers wordt gebruikt. Daarnaast heeft de ontwikkeling van sporthorloges met kaartfuncties de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Het derde apparaat met GPS-functie is de smartphone. Ook hier kan mee genavigeerd worden door apps op de smartphone te installeren.

Handheld

Eigenlijk is er maar één aanbieder in Nederland die handheld GPS-apparaten aanbiedt: Garmin. Maar de keuze binnen het assortiment van Garmin is enorm. Grofweg is er een verdeling te maken:

handheld GPS
wandelen met gps in bergen

Instapmodel

Het instapmodel onder de GPS-apparaten heeft een monochroom scherm (grijstinten en ‘wit’), werkt op batterijen en wordt bediend door middel van knoppen. Deze GPS heeft meestal geen kaart en een niet al te groot geheugen. Hij is prima geschikt voor het opslaan van een route middels waypoints of om de weg terug te vinden naar de auto. Prijs is net boven de € 100,-. Een goed voorbeeld van zo’n instapmodel is de Garmin eTrex 10.

De middenklasser

De middenklassers zijn er in de prijsklasse vanaf zo’n € 200,- tot € 300,-. Het scherm is een kleurenscherm en bediening is nog steeds via knoppen. De goedkopere modellen hebben standaard een Europese kaart voorgeïnstalleerd. Dankzij de kaart kan je ook routes uitzetten op de GPS. De Garmin GPSMAP 64 is een goed voorbeeld als je van traditionele knoppen houdt.

De topklasse

Alles vanaf € 300,- mag zich tot de topklasse rekenen. De bediening van de meeste van deze apparaten gaat middels een touchscreen. Naast een GPS beschikken de duurdere modellen ook over een barometrische hoogtemeter, een (groter) kleuren touchscreen, meer geheugen, soms een camera en werken ze op batterijen of een oplaadbare accu. Ook is een topografische kaart in sommige gevallen voorgeïnstalleerd. Veel modellen hebben een dubbelfunctie, zoals autonavigatie, fietsfunctie en uiteraard wandelen. In deze categorie tref je de voordelige allrounder Garmin eTrex Touch 35 ( € 300,-) tot de Garmin GPSMAP 276x (€ 700,-).

Kaarten

Afhankelijk van de prijs van een GPS is er wel of geen kaart voorgeïnstalleerd en kan deze gratis worden geactualiseerd. Voor meer gedetailleerde kaarten biedt Garmin diverse upgrades van (detail)kaarten waarvoor een abonnement afgesloten kan worden. Deze kun je uploaden op het apparaat zelf, of via een los geheugenkaartje gebruiken.

Sporthorloges

Binnen de sporthorloges zal het niet verbazen dat Garmin ook hier een belangrijke rol speelt. De Fenix-serie staat bekend om de gedetailleerde kaarten en heeft ongekend veel sportfuncties. Ideaal voor de avonturier die naast wandelen ook andere sporten beoefend. In deze categorie vallen ook bepaalde types sporthorloges van Polar en Suunto. Reken op een vanaf prijs van € 400,-.

Een sporthorloge als GPS gebruiken heeft een aantal minpunten:

  1. Het beeldscherm is klein, hierdoor is het soms lastig te zien welk pad je moet nemen.
  2. De levensduur van de accu is beperkt, al zijn er tegenwoordig exemplaren die enkele dagen in GPS-functie kunnen functioneren. Hier hangt wel een flink prijskaartje aan.
  3. Vanwege het datagebruik is het aantal waypoints dat je kunt opslaan vaak beperkt.
  4. Kaarten zijn niet altijd gratis beschikbaar, maar moeten via een abonnement aangeschaft worden.
Sporthorloge met GPS-functie
Sporthorloge met GPS-functie, foto: montreep / Shutterstock.com
Smartphone met daarop de app eRoutes
Smartphone met daarop de app eRoutes, foto: Lotte Sprenger

Smartphone

Tegenwoordig is zo ongeveer iedere smartphone voorzien van een GPS-functie. Niet alleen Google Maps wijst je de weg, er zijn veel wandelapps waarmee je leuke routes kunt ontdekken en jouw wandelingen kunt delen met andere wandelaars. Wil je gebruikmaken van een goede topografische kaart, dan is www.topo-gps.nl voor Nederland een prima app.

De smartphone gebruiken als GPS heeft wel een paar minpunten:

  1. De levensduur van de accu limiteert het gebruik, vooral als je vaak op het scherm kijkt.
  2. De meeste smartphones zijn niet waterdicht, een handheld GPS wel.
  3. Het scherm van de meeste smartphones is kwetsbaarder dan een handheld GPS.

Aanschaf

Heb je besloten wat voor soort GPS je wilt, dan kun je zowel in de winkel als online je GPS aanschaffen. Niet alle sportzaken hebben een uitgebreide keuze aan GPS-apparaten. Daarvoor kun je het beste een bezoek brengen aan de grotere outdoor- of sportspeciaalzaken. Een voordeel van een aankoop in de winkel is dat je je kunt laten adviseren en je ook daadwerkelijk het apparaat in de hand kunt voelen. Dat wordt lastiger bij een online aankoop. Daarentegen kan een online aankoop financieel iets voordeliger zijn.