Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wandel.nl test de Canon PowerShot Zoom

Wandelaar Fieke Fenneman-Koch trok eropuit in de Duursche Waarden en testte voor Wandel.nl de Canon PowerShot Zoom, een zakformaat camera die je ook als verrekijker kunt gebruiken. Benieuwd naar haar ervaringen? Lees nu de uitgebreide recensie.

Fieke met de Canon PowerShot ZOOM

Speciaal voor Wandel.nl testte Fieke deze camera tijdens een wandeling van 6 km door de Duursche Waarden, een waterrijk natuurgebied langs de IJssel. Een gebied met veel vogels, dus een uitstekende plek om de zoom-mogelijkheden van deze camera te testen.

Tekst & foto's: Fieke Fenneman-Koch

Eerste indruk

De Canon PowerShot Zoom is eigenlijk een camera en een monoculaire verrekijker in één, maar dan in een zeer compact formaat. De camera is zeer licht en ligt makkelijk in de hand. Door middel van een polskoordje draag je hem veilig bij je. De camera is zo klein dat deze gemakkelijk in een jaszak past, net als je mobiele telefoon. Ideaal dus, om mee te nemen tijdens een wandeling.

Het eerste stuk van de wandeling loopt langs de dijk, maar zodra we met de trekpont het water oversteken, spotten we de eerste vogels en pakken we de camera erbij. De Canon PowerShot Zoom biedt drie zoomstanden van 100, 400 en 800 mm. De vogels halen we dan ook snel ‘dichterbij’. De camera werkt als verrekijker en camera waarmee je foto’s en filmpjes kan maken. De bediening van de camera is meer dan eenvoudig.

Canon PowerShot Zoom
Grasmus
Grasmus

We spotten tijdens het stuk langs de IJssel verschillende vogels. Op het nest een ooievaar met twee jongen, een witte kwikstaart aan de waterkant, een grasmus tussen het riet, een bonte specht in het gras en een tjiftjaf in de boom. Het is eenvoudig om de vogels goed in beeld te krijgen en ondertussen foto’s te maken met de camera.

Op de schoorsteen van de oude steenfabriek spotten we een slechtvalk, maar die afstand blijkt te groot om echt een goede scherpe foto te maken. Maar we zijn wel in staat om de slechtvalk te spotten en dat was met het blote oog of de mobiele telefoon niet gelukt. Doordat de camera zo licht en compact is, houd je hem makkelijk continu vast en heb je hem dus direct bij de hand als een vogel zich laat zien.

De pluspunten

  • Zeer licht (145 gram) en compact formaat, ideaal voor wandelaars die dieren willen spotten.
  • Optische superzoom van 100 en 400 mm en digitale superzoom van 800 mm
  • Beeldstabilisatie en autofocus
  • Zeer eenvoudig in gebruik, je maakt een foto met één druk op de knop.
  • Foto’s door middel van een app direct op je telefoon.

Minpuntje

  • Klein minpuntje: de camera beschikt niet over een beschermingsmogelijkheid van de lens. Er is geen schuifje of klepje en hij wordt ook niet geleverd met een hoesje. Hierdoor is de lens wat kwetsbaar zeker als je de camera zo in je zak steekt.

De redactie van Wandel.nl heeft leuk nieuws ontvangen: naar aanleiding van deze review is canon aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een multifunctioneel beschermhoesje. Naast het beschermen van de camera kun je met het hoesje ook je lens schoonmaken. Bij elke camera wordt nu zo'n hoesje meegeleverd. Bedankt Canon! 

Beschermhoesje
Kwikstaart
Kwikstaart

Conclusie

Wanneer je eropuit wilt trekken zonder een grote camera en/of een verrekijker op zak, dan is de Canon PowerShot Zoom een ideaal alternatief. Ideaal dus, voor wandelaars. De camera stelt je in staat om dieren te spotten, ‘dichterbij’ te halen en te fotograferen en te filmen. Dit inzoomen red je niet met een camera op je mobiele telefoon. Doordat hij eenvoudig te bedienen is, is de camera geschikt voor iedereen, van jong tot oud!

Bestel de Canon PowerShot Zoom

Technische specs

  • 12 Megapixel sensor
  • 3-staps zoom
  • Optische 4-assige IS
  • Full HD-video's
  • USB-C opladen
  • Wi-Fi en Bluetooth verbinding
Meer informatie
Trekpondje in Duursche Waarden
Trekpondje in Duursche Waarden

Over de wandelroute in Duursche Waarden

De Duursche Waarden is een 120 hectare groot natuurgebied van Staatsbosbeheer in de gemeente Olst-Wijhe in Salland (Overijssel). Het gebied bestaat uit rivierarmen, geulen, oeverwallen, moerassen en stukken bos in de uiterwaarden van de rivier de IJssel. Naast de vele vogels die in het gebied te zien zijn lopen er ook Schotse Hooglanders en IJslanders op het terrein. Vroeger werd er rivierklei gewonnen voor baksteenproductie in de steenfabriek. Onderweg kom je de overblijfselen nog tegen. 

Tijdens het testen van de camera liepen wij de groene route van 6 kilometer. De route start bij Informatiecentrum IJssel Den Nul, waar je gratis kunt parkeren.

De redactie van Wandel.nl heeft voor deze test een gratis exemplaar van Canon ontvangen. Het artikel is onafhankelijk tot stand gekomen.