Tips ter voorbereiding op De Alternatieve Vierdaagse

Over iets meer dan een maand start De Alternatieve Vierdaagse, hét digitale alternatief van de Vierdaagse Nijmegen. Van 21 t/m 24 juli kun je jouw eigen vierdaagse gaan lopen. Hoe zorg je de komende weken voor een goede voorbereiding? Wandel.nl geeft je tips.

Tijdens De Alternatieve Vierdaagse kun je van dinsdag 21 tot en met vrijdag 24 juli vier dagen gaan wandelen, gewoon vanuit je huis. Je kunt kiezen tussen 10, 20, 30, 40 en 50 kilometer. Je bepaalt zelf je route. De speciale Wandel.nl app (die binnenkort wordt gelanceerd) houdt je gelopen kilometers bij. Natuurlijk wil je de door jou gekozen afstand volbrengen. Daarom geven we je hier alvast tips die je de komende weken kunt gebruiken om je zo goed mogelijk voor te bereiden op De Alternatieve Vierdaagse.

Tip 1: Wandel de komende weken regelmatig

Je kunt tijdens De Alternatieve Vierdaagse 10, 20, 30, 40 of 50 kilometer lopen. Voor de langere afstanden is goede training uiteraard noodzakelijk. Was je van plan om aan de 104de Vierdaagse Nijmegen deel te nemen? Train dan zoals je in de aanloop naar de Vierdaagse zou hebben gedaan. Loop in de komende weken sowieso een keer de afstand die je van plan bent om straks vier dagen te gaan lopen. Zo kun je onder meer alvast testen wat je het beste kunt eten voor vertrek, of je schoenen tijdens de hele wandeling goed zitten en hoeveel eten en drinken je moet meenemen voor onderweg.

Loop je een kortere afstand? Zorg er ook dan voor dat je de komende weken regelmatig wandelt, zo’n twee tot drie keer in de week. Ben je een beginnend wandelaar en heb je nog weinig kilometers in je benen? Bouw de afstand dan de komende weken rustig op, om blessures te voorkomen. Doe het in de laatste week voor De Alternatieve Vierdaagse rustig aan, zodat je goed uitgerust kunt vertrekken op 21 juli.

Tip 2: Loop een tweede paar schoenen in

Het zou in de week van De Alternatieve Vierdaagse natuurlijk kunnen regenen. Als je schoenen nat zijn geworden, is het wel zo prettig om de volgende dag met droge schoenen te kunnen starten. Bovendien heb je in natte schoenen een grotere kans op blaren. Loop daarom alvast een tweede paar schoenen in. Mocht het regenachtig zijn in de week van 21 juli, dan heb je een paar droge schoenen achter de hand. In dit artikel lees je hoe je wandelschoenen het beste kunt inlopen.

Tip 3: Is je wandeluitrusting compleet?

Bekijk of je wandeluitrusting compleet is om vier dagen te kunnen wandelen. Wat je precies nodig hebt, is natuurlijk per persoon verschillend. Ga uit van de volgende benodigdheden:

Tip 4: Loop ook alvast eens in de regen

Het weer laat zich moeilijk voorspellen, dus het zou kunnen dat je in de regen wandelt. Probeer in de komende weken een keer in de regen te wandelen om te ervaren hoe dit is. Zo kun je testen of je regenkleding nog waterdicht is en of je snel last krijgt van blaren.

Tip 5: Train een keer met je ingepakte rugzak of heuptas

Zeker als je een langere afstand gaat lopen tijdens De Alternatieve Vierdaagse, moet je eten en drinken en droge kleding meenemen. Test tijdens een kortere training in de komende weken alvast eens hoe je rugzak of heuptas, met alle spullen die je wilt meenemen, zit tijdens het wandelen. Krijg je geen last van vervelende druk- of schuurplekken? Mocht je rugzak of heuptas niet prettig zitten, dan kun je eventueel nog iets aanpassen.

Foto: Amelie Dufour Foto: Amelie Dufour

Tip 6: Denk alvast na over de route die je gaat lopen

Bij De Alternatieve Vierdaagse bepaal je zelf welke route je gaat lopen. Bedenk alvast eens waar je de door jou gekozen afstand wilt wandelen. Houd onder meer rekening met de ondergrond. Loop je graag op verharde of juist onverharde ondergrond? Vertrek je vier dagen vanuit huis of vanaf een andere locatie? Loop je graag in de zon of liever in een meer beschutte omgeving zoals het bos? Loop je vier dagen dezelfde ronde of iedere dag een andere route? Kies je een uitgezette, gemarkeerde wandelroute voor jouw Alternatieve Vierdaagse? Wil je één grote of meerdere kleinere rondes lopen? Denk hier alvast eens over na.

Tip 7: En over het tijdstip waarop je vertrekt

Een verschil met de 'reguliere' Vierdaagse Nijmegen is dat je tijdens De Alternatieve Vierdaagse zelf op pad gaat. Behalve de route, bepaal je ook zelf hoe laat je vertrekt. Start je het liefst heel vroeg in de ochtend, op hetzelfde tijdstip als de Vierdaagse? Of ga je liever iets later op pad? Houd natuurlijk wel rekening met de afstand die je gaat lopen en met de tijd die je hiervoor nodig hebt.

Meer tips

Binnenkort geven we je tips die tijdens De Alternatieve Vierdaagse van pas kunnen komen, zoals het juiste ontbijt voordat je start en tips over eten en drinken en rusten onderweg.

Heb jij je al inschreven voor De Alternatieve Vierdaagse?

Deelnemers aan De Alternatieve Vierdaagse ontvangen in de week van 29 juni meer informatie per mail. Heb jij je nog niet ingeschreven? Schrijf je dan in via www.ad.nl/vierdaagse

Lees meer over De Alternatieve Vierdaagse

Meer lezen over wandelen & training?

Naar training


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95