Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wereldtijdpad Etappe 9: Holterberg (1733-heden)

Gebied / Regio
Overijssel
Karakteristiek
Bosrijk, heide en zand
Afstand
9.8km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Over de Holterberg in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug loopt een interactieve wandelroute: het Wereldtijdpad. Een wandelroute van 50 km lang, opgedeeld in 9 aaneengeschakelde etappes van 4 tot 10 kilometer. Het Wereldtijdpad is de langste fysieke tijdlijn van Nederland; deze wandelroute neemt je mee over de berg die geen berg is.

Startpunt
Naam
Jeurlinksweg / hoek Oude Deventerweg
Straat
Oude Deventerweg
Postcode
Holten
Plaats
7451 CM
Wereldtijdpad Etappe 9 Holterberg
Wereldtijdpad Etappe 9: Holterberg (1733-heden) . (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Het is ‘t jaar 1733: Johann Sebastian Bach componeert het Kyrie en het Gloria van de Hohe Messe. En Engelse kolonisten stichten Savannah en daarmee de kolonie Georgia. Ook is dit het eerste jaar waarbij het Wereldtijdpad je over de Holterberg meeneemt. Een route met jaarpaaltjes van het jaar 1733 tot nu, met kubussen aan elk paaltje met leuke weetjes over dat jaar. Elk jaarpaaltje vertelt een lokaal, nationaal en internationaal historisch verhaal.

Wereldtijdpad Etappe 9 Holterberg Wereldtijdpad
Wereldtijdpad. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Wereldtijdpad

Het Wereldtijdpad is een wandelroute die je in twee richtingen kunt wandelen: met de tijd mee, van het jaar 1733 tot nu en ‘tegen de tijd in’ van nu tot 1733. Deze etappe begint bij het jaar 1733 en neemt je via honderden paaltjes mee naar het heden. Je kunt er ook voor kiezen om te starten bij het Stationsplein in Holten. Dat is het eindpunt van de etappe ‘met de tijd mee’. Als je hem andersom wandelt, (‘tegen de tijd in’) is het je startpunt.

Kinderboerderij Dondertman

Etappe 9 van het Wereldtijdpad is een interactieve route voor het hele gezin. Hij is met 9,8 kilometer misschien ietwat aan de lange kant voor een gezinswandeling, maar is een interactieve route door al haar draaibare kubussen en informatiepanelen. Daarnaast wandel je langs nog zo’n highlight voor het hele gezin: kinderboerderij Dondertman. Het is een kinderboerderij met vele dieren zoals ezeltjes. Voor jonge kinderen en ouders een ideale stop voor een speeltuin en een ijsje.

Wereldtijdpad Etappe 9 Holterberg Kinderboerderij Donderman
Kinderboerderij Donderman. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)
Wereldtijdpad Etappe 9 Holterberg Holterberg
Holterberg. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Holterberg

Je wandelt ook over de Holterberg met Etappe 9 van het Wereldtijdpad. Een berg die geen berg is, met haar 60 meter boven NAP. Bovenop de Holterberg vind je een formidabel uitzicht, over de kronkelende bospaadjes en glooiende heidevelden. Het hoogste punt van de Holterberg is een centraal punt: je vindt hier diverse restaurants, het NatuurMuseum en de Canadese Begraafplaats.

Canadese begraafplaats

Op de Canadese Begraafplaats, dichtbij de Holterberg, vind je de laatste rustplaats van 1394 Canadese soldaten die hebben gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het informatiecentrum worden persoonlijke verhalen vertelt van de familieleden van de omgekomen soldaten. Je leert er meer hoe Oost- en Noord-Nederland werden bevrijd en wie de gesneuvelde soldaten waren.

Wereldtijdpad Etappe 9 Holterberg Canadese Begraafplaats
Canadese begraafplaats. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Centrum Holten

Als je eenmaal in het centrum van Holten bent aangekomen, heb je tientallen, misschien wel honderden kubussen gedraaid. Je bent meer te weten gekomen over de afgelopen eeuwen, van 1733 tot nu. De kubussen van de Holterberg hebben je meer geleerd over de Tweede Wereldoorlog; want er is hier flink gevochten. Na al die kennis is het centrum van Holten een goede plek voor een verfrissend drankje, een warme koffie of gewoon een goed gesprek. Over alle interessante weetjes die je hebt gelezen.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wereldtijdpad. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • Je hoeft niet alle paaltjes te lezen, dat zijn er honderden. Kies bijvoorbeeld alleen de jaartallen die eindigen met een 9
  • De route is aangegeven met routepaaltjes met kubussen
  • Je kunt de route verlengen met etappe 8 van het Wereldtijdpad (10,7 km)