Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Weerribben-Wieden: Rietwandeling

Gebied / Regio
Overijssel
Karakteristiek
Waterrijk
Afstand
16.4km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

De Rietwandeling door Nationaal Park Weerribben-Wieden neemt je mee door het kloppende hart van de rietproductie. Wandel door het dorp Kalenberg en ontdek het eeuwenoude ambacht.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Berkenlaan
Straat
Berkenlaan
Postcode
8377 HE
Plaats
Kalenberg
Wandelroute Weerribben Wieden Rietwandeling
Wandelroute Weerribben-Wieden: Rietwandeling. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Zeg je de Weerribben, dan zeg je automatisch ook de eeuwenoude rietcultuur. De waterrijke gebieden van de Weerribben en de Wieden staan vol met riet. De riettelers halen dit riet weg, zodat het niet dichtgroeit. Ze leveren een belangrijke grondstof voor een natuurlijke en duurzame dakbedekking. Deze wandelroute neemt je mee langs al die historisch belangrijke plekken waar riet een rol in speelt.

Wandelroute Weerribben Wieden Rietwandeling Kalenberg 
Kalenberg. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Kalenberg

Het centrum van de rietteelt van Nationaal Park de Weerribben-Wieden: het dorp Kalenberg. Een idyllisch dorp met authentieke huisjes en boerderijen aan het water. Wat opvalt zijn alle kleine bruggetjes over het water in Kalenberg. De een is met de hand te bedienen, de andere bruggetjes zijn uitneembaar. Vergeet ook niet de typische Noord-Nederlandse watermolens in Kalenberg, vroeger stond de Weerribben-Wieden er vol mee. Tegenwoordig staan er nog slechts enkele.

Riet Weerribben-Wieden

Het riet uit de Weerribben wordt ook wel ‘Kalenberger riet’ genoemd en is van excellente kwaliteit. Het riet is bekend over de hele wereld als duurzame dakbedekking van huizen en molens. Dat er zoveel riet in de Weerribben groeit, heeft de maken met de geschiedenis van het natuurgebied. De Weerribben-Wieden zijn ontstaan door turfwinning. De turf kon gebruikt worden als brandstof om huizen te verwarmen en op te koken.

Cultuurhistorisch erfgoed

Alle waterstroken tussen de legakkers zijn in de loop der jaren dichtgegroeid met planten. En daar waar de planten op groeien, groeit riet op. Het ambacht van rietsnijden en de typische rietbedekte daken in de Weeribben, is cultuurhistorisch erfgoed.

Wandelroute Weerribben Wieden Rietwandeling Riet
Riet. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Nederland

Heb je weleens door Nederland gewandeld? Niet het land, maar het buurtschap. In Nederland leven geen 17 miljoen mensen, maar slechts een stuk of 20. Met één centrale toegangsweg. De buurtschap is in de 16e eeuw ontstaan en de naam komt voort uit ‘laaggelegen land’. Want de Weerribben lagen veel lager vergeleken met het hoogveen iets verderop van de nederzetting destijds.

Plaatsnaambord Nederland

Een bijzonder weetje: het plaatsnaambord van buurtschap Nederland is aantrekkelijk roofgoed. Het bord moet (helaas) dikwijls worden vervangen.

Wandelroute Weerribben Wieden Rietwandeling Nederland
Uitzicht Weerribben Wieden. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)
Wandelroute Weerribben Wieden Rietwandeling Vogelkijkhut Kooibomenpad
Vogelkijkhut Kooibomenpad. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Vogelkijkhut Kooibomenpad

Aan het begin van de Heer van Diezenvaart, op het Waterkeringpad vind je vogelkijkhut Kooibomenpad. Een populaire vogelkijkhut vanwaar je prachtig uitzicht hebt over de uitgestrekte rietvelden van Nationaal Park de Weerribben-Wieden. In de periode april tot en met juni keren de broedvogels terug. Een ideale tijd voor vogelspotters.

Vogels spotten Weerribben

Vanuit de vogelkijkhut van de Weerribben, heb je grote kans op het zien van de meest prachtig geveerde vrienden. Stoor de dieren niet, zeker niet in belangrijke seizoenen als het broedseizoen of het seizoen van de terugkeer van de trekvogels. Moerasvogels zul je zeker zien tussen april en juni, zoals purperreiger, lepelaar, ooievaar, zwarte stern. In de winter zijn het vooral vele soorten eenden. Zoals slobeend, kuifeend, krakeend, tafeleend en brilduiker.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Visit Weerribben-Wieden. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is aangegeven met routepijlen
  • Volg vanaf de parkeerplaats routepaal D30, daarna volg je D42, D41, D45, D40, D44, D34 en D32
  • Voor een hapje en drankje ga je onderweg naar ‘Muggenbeet’, daar vind je een restaurant