Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Texel: Rondje Den Hoorn

Gebied / Regio
Den Hoorn
Karakteristiek
Natuur en stedelijk
Afstand
9.5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Wanneer je in het voorjaar op Texel bent, sla deze wandelroute dan absoluut niet over. Je komt langs prachtig duingebied, weilanden vol met lammetjes, een schapenboerderij en het pittoreske Den Hoorn.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Jan Ayeslag
Straat
Jan Ayeslag 11
Postcode
1797 RM
Plaats
Den Hoorn
Wandelroute Texel Rondje Den Hoorn; Duinen Texel
Route door de duinen in Texel. ( Foto; © Leonie Hoever)

Vanaf het startpunt loop je meteen de prachtige natuur rondom Den Hoorn in. Je dwaalt door de duinen, bewondert de mekkerende schapen met in het voorjaar heel veel lammetjes, passeert de charmante schapenboerderij en verkent het pittoreske Den Hoorn. Ontdek onderweg ook het Hoornder kerkje, een populaire trouwlocatie en snuffel rond in de Texelse Boerderijwinkel. De route is te volgen via onderstaande routebeschrijving.  

Wandelroute Texel Rondje Den Hoorn; Omgeving Den Hoorn
Lammetjes in het veld voor de kerk van Den Hoorn. (Foto: © Rosalie Fernandez)

Routebeschrijving wandelroute Rondje Den Hoorn

Ga door het hek en volg het pad de duinen in. Na ca. 1 km het onverharde pad gevolgd te hebben houd je rechts aan op de splitsing (de eerste splitsing die je tegenkomt houd je links aan). Op de verharde weg (Rommelpot) sla je links af, ga vervolgens de Jan Ayeweg in. Loop deze weg helemaal uit en ga op de Fonteinsweg rechts af. Ga rechts af de Westerweg op en bij het Lagewegje rechtsaf. Op de Rommelpot ga je rechts af en na ca. 300 meter sla je het onverharde pad de duinen weer in. Loop dezelfde weg weer terug door de duinen tot aan de parkeerplaats. 

Natuurgebied de Bollekamer

De start van de route gaat door de duinen in natuurgebied ‘De Bollekamer’. Het gebied dankt zijn naam aan een van de oudste duinvalleien die centraal in het gebied ligt. De brede valleien zijn veelal met duinheide begroeid die in het zomerseizoen prachtig paars kleuren. Je kunt in dit gebied ook Black Angusrunderen en Exmoorpony’s tegenkomen. Deze dieren lopen los en zijn niet gevaarlijk maar houd voldoende afstand. Is je viervoeter mee? Houd deze dat absoluut aan de lijn.  

Wandelroute Texel Rondje Den Hoorn; Koeien Den Hoorn
Koeien in natuurgebied de Bollekamer, Texel. (Foto; © Stefan Krofft)
Wandelroute Texel Rondje Den Hoorn; Kerk Den Hoorn
Het Hoornder kerkje buiten het dorp Den Hoorn. (Foto; © Justin Sinner)

Het Hoornerkerkje in Den Hoorn

Het Hoornder kerkje is misschien wel het meest gefotografeerde gebouw op Texel. Anders dan andere kerken vind je deze kerk juist buiten het dorp. In de zomermaanden is de kerk open om te bezichtigen. Wij begrijpen wel waarom deze kerk een populaire trouwlocatie is. 

Den Hoorn

Den Hoorn is het meest zuidelijke dorp van Texel. Typerend voor Den Hoorn zijn de knusse straatjes waar veel kunstenaars wonen. Naast veel kunst en cultuur zijn er in het voorjaar rondom het dorp ook prachtige bollenvelden vol kleurrijke bloemen te vinden. 

Wandelroute Texel Rondje Den Hoorn; Tulpenveld Texel
Tulpenveld buiten het dorp Den Hoorn. (Foto; © Rosalie Kuip)

Leuk om te zien en doen onderweg

  • Ga langs bij Landgoed De Bonte Belevenis voor een rondleiding, workshop of gewoon om even rond te kijken. Dompel je onder in de ambachten van zeep- en kaarsenmakerij, het stoken van jenevers en Texelse Whisky en het brouwen van bier.  
  • Breng een bezoekje aan de Texelse Boerderijwinkel (bij Schapenboerderij Westerweg), hier kun je ook een kijkje nemen bij de schapen en lammetjes en koop je lokale Texelse producten.  
  • Aanschouw één van de meest iconische gebouwen van Texel: het Hoornder kerkje. Om het kerkje te bezoeken ga je in plaats van het Lagewegje de Kerkstraat in, je loopt vervolgens zo het dorp in. 

Praktische informatie

  • Deze wandelroute is te lopen via de routebeschrijving.
  • De wandelroute is het gehele jaar toegankelijk.
  • Kom je wilde dieren tegen? Geniet van de ontmoeting, maar blijf op minimaal 25 meter afstand.
  • Trek goede wandelschoenen aan, de route door de duinen kan door mul zand gaan.

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.