Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen en genieten van de lammetjes op Texel

Mooie wandelingen maken, relaxen en genieten van de natuur. Wanneer je de boot naar Texel op stapt, begint de vakantiepret al. Slechts 20 minuten later zet je voet op Texelse wal. Genieten doe je in het voorjaar extra op het eiland door de aanwezigheid van de vele schapen en dartelende lammetjes in de wei!

Lammetjes bij de vuurtoren
Lammetjes bij de vuurtoren (foto: © Justin Sinner)

Schapeneiland Texel

Inderdaad, het klopt: Texel heeft ongeveer net zoveel schapen als inwoners! Van beide leven er een kleine 14.000 op het eiland. In het voorjaar komen daar ongeveer 22.000 lammetjes bij. Vooral de jonge lammetjes die voor het eerst naar buiten gaan, zijn geweldig om naar te kijken. Al dartelend en springend gaan ze het weiland door. Je snapt dat zowel voor toerist als bewoner het voorjaar een van de meest favoriete tijden van het jaar is!

Dat Texel een echt schapeneiland is, is ook te merken aan de vele activiteiten die worden georganiseerd. Wat denk je bijvoorbeeld van lammetjes knuffelen of een bezoek aan het Schapenmuseum? Ga voor de ultieme ontspanning en ervaar de verrassende werking van de Texelse schapenwol in een wolbad. Na een half uurtje gewikkeld in de Texelse wol ben je totaal ontspannen en voel je de weldaad en zachtheid van de wol. Op Texel noemen ze het ook wel ‘Wellness op sien Tessels’. Een heerlijke afsluiting na je wandeling. Benieuwd wat er nog meer te doen is? Neem dan eens een kijkje op de website van VVV Texel.

Lammetjes bij het hek
Lammetjes bij het hek (foto: © Leonie Hoever)
Tussen glooiende landschappen, tuunwallen en de typisch Texelse schapenboeten zijn het hele jaar door veel schapen te zien
Een Schapenboet in natuurgebied de Hoge Berg
Een Schapenboet in natuurgebied de Hoge Berg (foto: © Tessa Jol)

Wandel langs de schapen en lammetjes

Texel kent vele mooie wandelroutes, maar de route over De Hoge Berg is misschien wel de mooiste. Zeker in het voorjaar. Tussen glooiende landschappen, tuunwallen en de typisch Texelse schapenboeten zijn het hele jaar door veel schapen te zien. En in het vroege voorjaar gezellig samen met hun lammeren. Het boerenland, een rijke geschiedenis en de ontwakende natuur komen hier samen. Wandel over de kronkelende paadjes en geniet van de weidse omgeving. Nieuwsgierig geworden naar deze route? Via deze link download je gratis de wandelroute ‘De Hoge Berg’.

Praktische informatie

 • Lengte is c.a. 6,5 kilometer
 • Honden zijn aangelijnd welkom
 • Bij nat weer worden laarzen of goede wandelschoenen aangeraden
 • De route is te lopen via een routebeschrijving of GPX-bestand
 • In Den Burg vind je genoeg restaurantjes om na te genieten van je wandeling
 • Het startpunt is goed te bereiken met het OV

Lammetjesradar

Op Texel steken ze niet onder stoelen of banken dat ze trots zijn op ‘hun’ schapen. Zeker niet in het voorjaar, want waar je ook verblijft op het eiland: de lammetjes zijn altijd dichtbij. Op de Lammetjesradar zie je waar de lammetjes in de wei lopen. De radar toont elke dag de actuele locaties van de lammetjes.

Lammetjesradar Texel
Lammetjesradar Texel
Pakket Lammetjesweken VVV Texel

Boek je Texel-verblijf tijdens de lammetjesweken en profiteer

Wil jij graag wandelen tussen de dartelende lammetjes op Texel? Boek dan jouw verblijf tijdens de Lammetjesweken en ontvang een exclusief lammetjespakket. Boek uiterlijk 21 maart 2024 via VVV Texel jouw vakantie met een aankomstdatum tussen 8 en 25 april 2024. In het pakket is inbegrepen:

 • Speciaal voor Wandel.nl lezers het boekje Eilandroutes
 • Een lammetjesfietsroute
 • Twee zadelschapen
 • Schapenmelkzeep
 • Schapenmelk douchegel
 • Leaflet met exclusieve en unieke tips om lammetjes te spotten op Texel
Boek jouw verblijf