Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen in duinbos de Dennen op Texel

Tussen de Texelse dorpen De Koog en Den Hoorn ligt het bijzondere duinbos de Dennen. Je kunt hier heerlijk wandelen tussen de dennen- en loofbomen en over glooiende duinen. Mariëtte Smit is boswachter voor Staatsbosbeheer op Texel en vertelt over het gebied.

Afbeelding van een wandelaar en een blauwe kiekendief. (Foto: © Thomas van der Es)
Blauwe kiekendief, mannetje. (Foto: © Thomas van der Es)
afbeelding van boswachter Mariëtte Smit op de rand van bos en duin. (Foto: © Evalien Weterings)
Boswachter Mariëtte Smit op de rand van bos en duin. (Foto: © Evalien Weterings)

Mariëtte is geboren en getogen op een prachtige plek aan de rand van de Dennen, met uitzicht op het karakteristieke witte kerkje van het dorp Den Hoorn. “In mijn jeugd was ik veel buiten. Ik was altijd lekker aan het struinen en op ontdekkingstocht. Beestjes, bloemetjes, bomen, veren, schedels, paddenstoelen – altijd was er wel weer iets nieuws om me over te verwonderen. Als gezin gingen we er vaak op uit op zondagen, om te wandelen of fietsen.”

Sinds januari 2022 is Mariëtte Boswachter Publiek voor Staatsbosbeheer en kan ze zich volop verdiepen in het gebied waarin ze zelf opgroeide. “Van mijn collega-boswachters leer ik elke dag nieuwe dingen. Ik merk dat ik steeds meer en steeds andere dingen ga zien!”

De nachtzwaluw

Zo leerde ze afgelopen zomer de nachtzwaluw beter kennen. Deze mysterieuze vogel kun je hier in het voorjaar en in de zomer in het bos aantreffen. “Overdag zit hij stilletjes op de grond, met zijn bruin gemêleerde verenkleed, uitstekend gecamoufleerd tegen het gevallen blad op de bosgrond. Met een beetje geluk zie je hem tegen de schemering vliegen met een opvallende, grillige vlucht, wanneer hij langs de bosrand op jacht gaat naar nachtvlinders en insecten.”

Mariëtte ging afgelopen zomer met haar collega-boswachter mee op een speciale excursie, ‘Geheimen van de nacht’. “We hadden mazzel. Eerst hoorden we de karakteristieke zang van de nachtzwaluw, een geluid om nooit te vergeten. Vervolgens zwenkte hij vlak voor onze neus langs!”

afbeelding van een nachtzwaluw.
Nachtzwaluw. (Foto: © Staatsbosheer)
afbeelding van paddenstoelen in natuurgebied de Dennen op Texel.
Vliegenzwam. (Foto: © Mariëtte Smit)

Eindeloos wandelen

We vroegen Mariëtte om wandeltips. “Ik wandel graag in mijn vrije tijd. Op het moment geniet ik enorm van de paddenstoelenpracht en de herfstkleuren in het bos. Ik mag graag door het bos wandelen, maar houd tegelijkertijd erg van weidsheid en vergezichten. Je vindt dit eigenlijk allemaal in de Dennen.”

Ze tipt twee korte rondwandelingen die je los van elkaar kunt lopen, maar ook gemakkelijk met elkaar kunt verbinden tot zo’n 6 wandelkilometers.

Tip 1: Wandelroute Ploegelanden (2,8 km)

Een van de favoriete wandelroutes van Mariëtte is de Ploegelanden-wandeling. “Op deze route loop je door het bos, waar het nu een waar paddenstoelenparadijs is. Je komt er langs een vogelkijkscherm, met uitzicht over een vochtig weidegebied, een duinrel en bijzondere vegetatie. Onderweg kun je zomaar een kudde grote grazers treffen: de Black Angus-runderen. Het felle groen van de weide, de weerspiegelingen in het water, het diepe zwart van de koeien, de herfstkleuren van het blad, de paddenstoelen in allerlei vormen en kleuren: het is een lust voor het oog.”

Bekijk de route
afbeelding van het landschap in de ochtendmist op de route van de Ploegelanden.
Ochtendmist op de wandelroute Ploegelanden. (Foto: © Mariëtte Smit)
afbeelding van Black Angus-runderen op Texel.
Black Angus-runderen op Texel. (Foto: © Mariëtte Smit)
afbeelding van een vliegende Blauwe Kiekendief. (Foto: © Thomas van der Es, Staatsbosbeheer)
Blauwe kiekendief, vrouwtje. (Foto: © Thomas van der Es, Staatsbosbeheer)

Tip 2: Wandelroute Bleekersvallei (3,1 km)

Deze wandeling loopt langs de bosrand en door een prachtig duingebied op Texel. Je kunt hier de blauwe kiekendief over de duinvalleien zien scheren, een bijzondere vogel die je niet gauw op een andere plaats tegenkomt. Mariëtte: “Ook als je geen geoefende vogelaar bent, kun je het mannetje gemakkelijk herkennen. Met zijn blauw-grijze kop en rug, aan de onderzijde wit en met de zwarte vleugelpunten, is het een indrukwekkende verschijning. De vrouwtjes en jongen zijn bruin met een witte stuit. De blauwe kiekendief is niet alleen een broedvogel op Texel, maar is als doortrekker en wintergast ook in deze tijd te zien.”

Bekijk de route
De blauwe kiekendief is een indrukwekkende verschijning

De populatie is in Nederland erg klein. In 2022 waren er slechts 5 nesten in Nederland, waarvan 3 op Texel. “Voor de oudervogels valt het niet mee om hun jongen groot te brengen", vertelt Mariëtte. "De kiekendief leeft van noordse woelmuizen en andere kleine zoogdieren, en zangvogels, maar binnen dit voedselaanbod zijn er meer kapers op de kust. Bovendien zijn het grondbroeders, net als de nachtzwaluwen, en dat maakt ze erg kwetsbaar voor verstoring, bijvoorbeeld door verwilderde katten of loslopende honden.”

Wandelen op Texel

De Dennen maakt deel uit van het Nationaal Park Duinen van Texel. Het waddeneiland is een walhalla voor wandelaars. Nergens in Nederland vind je zoveel verschillende landschappen op zo'n klein oppervlak.

  • Wil je op pad met een gids van Staatsbosbeheer? Op de website van Ecomare kun je een excursie boeken.
  • Wil je meer lezen over de natuur op Texel, neem dan een kijkje op Boswachtersblog Texel.
  • Ben je van plan om binnenkort naar Texel te gaan om te wandelen? Op de website van VVV Texel vind je heel veel tips voor activiteiten, routes en overnachtingen.
Ga naar VVV Texel
afbeelding van boswachter Mariëtte Smit op Texel. (Foto: © Wiske Overmaat)
Boswachter Mariëtte Smit op Texel. (Foto: © Wiske Overmaat)