Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Streekpad WaddenWandelen: Rondje Texel

Wil je lekker uitwaaien op de Wadden? Op Texel kun je een viertal mooie etappes van het Streekpad Waddenwandelen lopen. Tijdens een rondwandeling van 76 kilometer ervaar je op dit pad het ultieme eilandgevoel. Of je pakt een van de losse etappes tijdens een dagje uit.

afbeelding van wandelaars op De Slufter met weids uitzicht.

Wandelen op de Wadden

Het Streekpad Waddenwandelen is een LAW van in totaal 275 kilometer lang, door de afwisselende natuur van meerdere waddeneilanden. Onderweg geniet je in 6 wandellussen van de duinen, stranden, bossen, kwelders, landwegen en het boerenland van Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en het Duitse eiland Borkum. Je hopt in feite van boot naar boot en natuurlijk doe je onderweg ook veel gezellige eilanddorpjes aan. Je hoeft alleen maar de geel-rode markering van het Streekpad te volgen. Toch is het aan te raden om altijd de route met je mee te nemen of op te slaan als GPX-bestand op je telefoon. Er kunnen bordjes ontbreken.

Rondje Texel in 4 etappes

Het Streekpad telt 4 wandeletappes op Texel. Elke etappe is in circa 20 kilometer te lopen. Met de vier etappes samen krijg je het eiland met al haar variatie te zien.

afbeelding van een schip in de haven bij zonsondergang.
Kotter in de haven van Texel. (Foto: © VVV Texel, Justin Sinner)
afbeelding van een zeehond met moeder op het strand van Texel.
Zeehonden. (Foto: © VVV Texel, Mieke Bazuin)

Etappe 1: 't Horntje - De Koog (21,2 km)

Op deze route geniet je volop van het duinlandschap en kom je door het waterrijke gebied van de Mokbaai, de Geul en de Horspolders. De perfecte plek om vogels te spotten. In de rietvelden en plassen tussen de duinen strijken jaarlijks wel 250 lepelaars uit Afrika neer. Met een beetje geluk zie je ook nog zeehonden langs de Noordzee en op de Zandplaat Noorderhaaks. De weidsheid van de zee en het strand wisselen af met besloten bossen.

Bekijk de route

Etappe 2: De Koog - De Cocksdorp  (19,4 km)

Het meest bijzondere natuurgebied van Texel is misschien wel De Slufter bij De Cocksdorp. Het gebied staat bewust in open verbinding met de Noordzee, om een bijzondere flora en fauna te behouden. Tweemaal per dag, bij vloed, stroomt het gebied onder. In de zomer ziet het hier paars van de bloeiende lamsoor. Op deze route heb je de vuurtoren in het noorden al snel in je vizier. Een baken voor schippers maar ook een fijne plek om van het uitzicht van 360 graden te genieten. Bij goed weer zie je hier Vlieland en zelfs Terschelling liggen.

Bekijk de route
afbeelding van wandelaars en fietsers bij de vuurtoren van Texel.
Vuurtoren van Texel. (Foto: © Arjanne Brans)
afbeelding van een straatje in Oudeschild met oude pandjes en een lantaarn.
De Ruyterstraat in Oudeschild. (Foto: © VVV Texel)

Etappe 3: De Cocksdorp - Oudeschild (19,5 km)

Je wandelt over de IJsdijk via Oosterend naar het havenplaatsje Oudeschild. Hier was het in de VOC-tijd een komen en gaan van koopvaardijschepen, walvisvaarders en loodsboten. Hun zuurverdiende centen werden door de zeelieden verbrast in herberg De Zeven Provinciën. Nu is dit een schilderachtig dorpje waar je honderden schapen ziet, en natuurlijk lammetjes in het voorjaar. Iedereen weet: Texel is hét schapeneiland, wereldwijd bekend om haar zachte scheerwol. Slapen onder Texelse wol zou zelfs helpen bij reuma of spierpijn.

Bekijk de route

Etappe 4: Oudeschild - 't Horntje (16,2 km)

Op deze route ga je van Oudeschild richting de omgeving van Den Burg, midden door het oude Texelse cultuurlandschap van oude boerderijen, schapenboeten (schuren) en drinkkolken. Hier zie je ook de 17e-eeuwse ‘tuunwallen’, vroegere perceelafscheidingen (muurtjes) van op elkaar gestapelde graszoden en heideplaggen. Je komt door de pittoreske straatjes van hoofdstad van Texel, Den Burg. Historische pandjes en het middeleeuwse stratenpatroon zijn hier nog goed te zien. Via onverharde paden tussen de weilanden, met veel zeldzame bloemen, kom je weer aan bij de aanlegsteiger van de boot.

Bekijk de route
afbeelding van een schapenboet tussen de tuunwallen op Texel.
Schapenboet tussen de tuunwallen op Texel. (Foto: © Roel Ovinge)
afbeelding van het strand op Texel.
Het strand op Texel. (Foto: © Arjanne Brans)

Praktische tips voor je verblijf op Texel

  • Het eiland biedt je volop mogelijkheden om te overnachten. Je kunt een natuurhuisje, kampeerplek, Bed&Breakfast, hotel of andersoortige accommodatie boeken via VVV Texel. Op de site zie je meteen of jouw keuze beschikbaar is. Boek wel ruim op tijd in drukke periodes en vakanties. Op deze pagina vind je leuke kortingen voor de last-minute-beslissers.

  • Wil je voor vertrek alvast je bootticket regelen voor de overtocht vanaf Den Helder? Dat kan op deze pagina. Op Texel kun je heel goed met het OV reizen. Goede reden om de auto een keertje thuis te laten!

  • Wat voor weer is het op Texel? Als je dat weet, dan kun je je wandeluitrusting en activiteiten een beetje afstemmen op de omstandigheden. Hier vind je altijd de actuele weersinformatie.

  • Op de website van VVV Texel vind je nog veel meer wandeltips en activiteiten op Texel.

Meer informatie over wandelen op Texel