Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Het avontuurlijke zuiden van Texel

Gebied / Regio
De horspolders, Texel
Karakteristiek
Duinen
Afstand
3.8km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Op deze wandelroute ontdek je de weidsheid van de Horspolders en de Kreeftepolder in het meest zuidelijke puntje van Texel. Op de Hors geniet je van het spel tussen de wind, de zee, het zand en de grassen, waardoor nieuwe duintjes worden gevormd. De zeldzame dwergstern broedt hier bijvoorbeeld elk jaar!

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Horsmeertjes
Straat
Mokweg
Postcode
1797 SB
Plaats
Den Hoorn
Hormeertjes Texel

Kenmerken

  • Bijpijlde route (blauw)
  • Onverharde route met ruig terrein
  • Gehele jaar toegankelijk

Horsmeertjes

Deze wandelroute start vanaf de parkeerplaats bij de Horsmeertjes. Volg via het verharde pad de blauwe route. Sla via de duinen rechtsaf. Omdat de route grotendeels ruig terrein voert, is het belangrijk dat je tijdens je wandeling de blauwe paaltjes goed blijft volgen.

afbeelding van een meertje in De Hors in Texel.
(Foto: © Leonie Hoever)
afbeelding van jonge duinen in De Hors op Texel.
Jonge duinen, de Hors Texel. (Foto: © Justin Sinner)

Orchideeën

Wanneer je rechts de duinen bent ingeslagen, wandel je door het jongste duingebied van Texel. In het voorjaar vind je hier verschillende orchidee├źn. Waaronder de vleeskleurige, gevlekte en moeraswespenorchis. Zodra het grondwater is gezakt en de bodem weer opwarmt, komen de orchidee├źn op. Het is absoluut prachtig om te zien.

Over de stuifdijk naar de Kreeftepolder

Loop het pad verder langs de blauwe route tot de routepaal/wegwijzer. Hier ga je linksaf tussen de Horsmeertjes waarna je de blauwe paaltjes blijft volgen. Je loopt over een stuifdijk uit de jaren vijftig. Dit pad brengt je naar de Kreeftepolder. Dit is de jongste polder van het gebied. Kijk ook goed om je heen, hier groeit namelijk de zeldzame groenknolorchis!

afbeelding van water in de Hors op Texel.
(Foto: © Leonie Hoever)
afbeelding van twee dwergsterns.
(Foto: © Shutterstock)

Strandbroeders

Vervolg de route en laat je telkens weer verrassen door de ongerepte natuur. Op de strandvlakte de Hors kun je goed zien hoe nieuwe duintjes worden gevormd en hoe ertussen kleine meertjes en natte duinvalleien ontstaan. Op de brede stranden broeden ook dwergsterns. Om de kwetsbare strandbroeders niet te verstoren, zijn stroken op de zandvlakte in het broedseizoen afgezet. De dwergstern is de kleinste stern die in Nederland broedt. Een verrekijker meenemen is dus een goede tip!

Loop verder via de blauwe route, dan kom je uiteindelijk weer bij het verharde pad. Vanaf hier loop je weer naar de parkeerplaats waar je de route bent gestart.

Extra tips bij je wandeling

  • De weidsheid van de Hors is indrukwekkend. Neem je lunch mee en trek er op uit. Ontdek hoe het spel van water en wind zorgt voor een indrukwekkend landschap. Neem bij mooi weer een frisse duik! En wie weet, kom je nog zonnebadende zeehonden tegen.

  • Ga vogels kijken vanaf het uitkijkpunt de Waterral bij de Horsmeertjes. Vanaf dit punt heb je goed zicht op vogelrijke omgeving. Lepelaars, aalscholvers, maar ook blauwborstjes en roerdompen worden er regelmatig gezien.

  • Wil je een langere wandeling door de Hors maken? Deze wandelroute van ruim 10 kilometer wordt aangeraden door VVV Texel.

  • Op de site van VVV Texel vind je heel veel tips voor jouw verblijf op Texel, waaronder vakantiehuisjes maar ook particuliere verhuurders en B&B's, en nog veel meer. Hier vind je ook informatie over je overtocht.
Twee wandelaar, high five

Help je mee?

Wil jij meehelpen om zoveel mogelijk mensen in beweging te brengen via wandelen?

Ja, ik help graag mee!