Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes op de Waddeneilanden: Streekpad WaddenWandelen

Ben je op zoek naar (meerdaagse) wandelroutes op de Wadden? Zodat je de uitgestrekte natuur, stranden, oude dorpjes en het rustgevende eilandgevoel optimaal kunt beleven? Wandel dan het Streekpad WaddenWandelen. Dit is een mooie verzameling van wandelrondjes over zes verschillende Waddeneilanden. Elk eiland heeft zijn eigen charme.

Wandelroutes op de Waddeneilanden Streekpad WaddenWandelen: Texel, de Slufter
De Slufter op Texel. (Foto: © Shutterstock)

Ontdek de Wadden te voet

Wil jij de Waddeneilanden goed leren kennen? Ga dan eilandhoppen en wandel het Streekpad WaddenWandelen. Dit pad doet zes Waddeneilanden aan over een afstand van 276 kilometer: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en ook nog een Duits Waddeneiland, Borkum. Het pad is in 2013 ontstaan vanuit het reeds bestaande TexelPad.

De combinatie van meerdere eilanden met al hun variatie, maakt het een ideale wandelvakantie. Je wandelt bijvoorbeeld door de duinen, langs weilanden met schaapskooien of door de kwelders. Niet veel later sta je in een van de gezellige dorpskernen met de mogelijkheid om een terrasje te pakken en een lokaal gebrouwen biertje te nuttigen. Tussen de verschillende Waddeneilanden pak je de veerboot naar je volgende wandelbestemming. Uiteraard is het ook leuk om een of twee losse wandelingen te lopen, indien je slechts één van de eilanden bezoekt. Ideaal voor tijdens een weekendje weg!

Wandelroutes op de Waddeneilanden Streekpad WaddenWandelen: Oudeschild Texel
Oudeschild, Texel. (Foto: VVV Texel)

Wandelroutes op Texel, 4 etappes Streekpad WaddenWandelen

Je begint op het grootste eiland van de Waddeneilanden: Texel. Hier kun je in wandeletappes van steeds ongeveer 20 kilometer een mooie dwarsdoorsnede van het eiland zien. Naast de 4 etappes van het Streekpad, zijn er ook 3 complete dagwandelingen beschikbaar. Op het eiland doe je alle hoogtepunten aan, zoals het Noordzeestrand, de Mokbaai, de Horspolders, De Koog, De Slufter, De Dennen, het historische havenplaatsje Oudeschild en typisch Texelse cultuurlandschappen. Vergeet niet om onderweg wat lokale streekproducten te proeven zoals producten van cranberries of een lokaal gebrouwen biertje.

Etappe 1 ’t Horntje - De Koog (21,5 km)
Etappe 2 De Koog - De Cocksdorp (19,4 km)
Etappe 3 De Cocksdorp - Oudeschild (19,5 km)
Etappe 4 Oudeschild - 't Horntje (16,2 km)

Lees meer over de etappes op Texel

Dagwandeling, Variant dwarsover De Koog - De Zandkes (11,2 km)

O.a. langs weides met Texelse schapen.


Dagwandeling Den Hoorn (22,6 km)

O.a. langs Den Hoorn en bloemrijke akkers.


Dagwandeling Oosterend (19,4 km)

Rondom Oosterend, het dorpje De Waal en oude kwelders.

Download de wandelroutes
Wandelroutes op de Waddeneilanden Streekpad WaddenWandelen: Texel, Den Hoorn
Bunkers Den Hoorn, Texel. (Foto: © Justin Sinner, VVV Texel)
Wandelroutes op de Waddeneilanden Streekpad WaddenWandelen Vlieland
Vlieland. (Foto: © Anne Helmond, Flickr)

Wandelroutes op Vlieland, 2 etappes Streekpad WaddenWandelen

Etappe 1 Veerhaven - Pad van Twintig (21,0 km)

Op deze eerste wandeletappe in Vlieland kom je bijvoorbeeld langs vissershuisjes, commandeurswoningen en Museum Tromp’s Huys. De zandplaat, de duinen en de vuurtoren maken dit een typische waddenwandeling.

Etappe 2 Pad van Twintig - Veerhaven (14,3 km)

Van oudsher zie je op Vlieland veel geiten, ook wel ‘armeluiskoeien' genoemd. Je komt ze net als de cranberrystruiken veel tegen in de prachtige duinen.

Download de wandelroutes

Wandelroutes op Terschelling, 3 etappes Streekpad WaddenWandelen

Etappe 1 West-Terschelling haven - Midsland (10,7 km)

Deze eerste wandeling vanaf de veerboot geeft je een mooi uitzicht over het strand bij West aan Zee, de vuurtoren en je komt langs commandeurswoningen en een boothuis van de reddingsbrigade.

Wandelroutes op de Waddeneilanden Streekpad WaddenWandelen, Hoornerbos Terschelling
Hoornerbos, Terschelling. (Foto: © Lydia Bax)

Etappe 2 Midsland aan Zee - Hoorn (19,8 km)

Van dennen tot loofbomen: het Hoornerbos is mooi gevarieerd. Naast stukken bos, doe je ook heide, duinen (mét cranberrystruiken) en weilanden aan.

Etappe 3  Hoorn - West-Terschelling have (15,6 km)

Een gevarieerde wandeling vanuit het agrarische lintdorp Hoorn, dwars door de polder, het bos van Formerum en de Landerummerheide, waar struikhei bloeit.

Download de wandelroutes
Wandelroutes op de Waddeneilanden Streekpad WaddenWandelen, Ameland
Ameland. (Foto: © Shutterstock)

Wandelroutes op Ameland, 3 etappes Streekpad WaddenWandelen

Etappe 1 Nes, veerdam - Boomhiemke bungalowpark (20,7 km)

Vanaf de veerdam loop je richting Hollum, met een mooi bos, oude straatjes en commandeurshuisjes en natuurlijk de vuurtoren van Ameland in je vizier.

Etappe 2 Boomhiemke bungalowpark - Strandhotel Buren aan Zee (18,5 km)

Via de weilanden beland je in de Lange Duinen, een weids en moerassig landschap met een grote diversiteit aan flora en fauna. Tuur met je verrekijker over het strand en in de duinen, want je treft hier veel vogels.

Etappe 3 Strandhotel Buren aan Zee - Nes, veerdam (22,1 km)

Tijdens deze etappe doe je de hoogste duin van Ameland aan in het Oerd. Dit is een ruig stuk natuur. Ook hier veel vogels; met name op de modder- en zandplaten zie je ze rondscharrelen.

Download de wandelroutes

Wandelroutes op Schiermonnikoog, 3 etappes Streekpad WaddenWandelen

Etappe 1 Veerboot - bushalte De Marlijn (14,7 km)

Van alle Waddeneilanden is Schiermonnikoog het kleinste bewoonde exemplaar. Auto’s zie je hier bijna niet en ’s nachts is het hier nog echt donker. Op de eerste wandeletappe ervaar je meteen rust.

Wandelroutes op de Waddeneilanden Streekpad WaddenWandelen: Schiermonnikoog.
Schiermonnikoog. (Foto: © Shutterstock)

Etappe 2 bushalte De Marlijn - Veerboot (14,5 km)

Op deze etappe loop je door het Willemsduin, een mix van duinen en kwelders. In de kwelders vind je slenken, een overloopgebied van zout naar zoet water. Dit is een rijke bodem voor bijzondere plantjes zoals zeekraal en slijkgras.

Etappe 3 Variant naar Willemsduin (8,8 km)

Loop via schelpenpaden, graspaden en vlonderpaden door de duinen, slenken en kwelders. Bij hoogwater zie je duizenden vogels.

Download de wandelroutes
Wandelroutes op de Waddeneilanden Streekpad WaddenWandelen, Borkum vuurtoren.
Vuurtoren Borkum. (Foto: © Richardhe51067, Flickr)

Wandelroutes op Borkum in Duitsland, 2 etappes Streekpad WaddenWandelen

Etappe 1 Station Bismarckstrasse - Grote Seejdyk (14,8 km)

Borkum is nog ietsje kleiner dan Schiermonnikoog. In de negentiende eeuw was dit eiland een kuuroord voor welgestelden. De eerste wandeletappe loodst je door de duinen, het bos en graslanden in de polders. De zee wijst je de weg naar de twee vuurtorens en de Seehundbank.

Etappe 2 Grote Seejdyk - Station Bismarckstrasse (10,8 km)

Op deze wandeletappe kom je uit bij de Greune Stee, een bosgebied waar veel trekvogels zich nestelen om in alle rust te broeden. Vergeet je verrekijker dus niet mee te nemen.

Download de wandelroutes

Praktische informatie

 • Je kunt alle .GPX-bestanden van de wandelroutes gratis downloaden op Wandelnet. Het is aan te raden om de wandelroutes met een digitale plattegrond te lopen, aangezien de markering anno 2023 hier en daar ontbreekt. De wandelgids is momenteel uitverkocht en zal in de loop van 2024 weer leverbaar zijn.
  > Download de wandelroutes

 • Het Streekpad WaddenWandelen maakt deel uit van het wandelknooppuntennetwerk WaddenWandelen. Ruim 1200 kilometer aan wandelmogelijkheden aan weerzijden van de Waddenzee.

 • Combineer je wandeling op de Waddeneilanden met de langeafstandswandeling (LAW) het Nederlands Kustpad. De wandelroutes zijn een mooi vervolg op elkaar.
  > Meer informatie

 • In de zomer kun je per veerboot Waddenhoppen: per boot van eiland naar eiland met onderweg de mogelijkheid om zeehonden te spotten.
  > Meer informatie

 • Voor goed getrainde wandelaars is er de mogelijkheid om te voet een oversteek te maken naar de eilanden Ameland of Schiermonnikoog. Er zijn verschillende organisaties waarbij je een excursie wadlopen kunt regelen.
  > Meer informatie