Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Oisterwijkse bossen en vennen: 14 vennen

Gebied / Regio
Oisterwijk
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
9.4km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

De Oisterwijkse Bossen en Vennen staan niet zonder reden bekend als één van der allermooiste plekken van Brabant. Wandel langs alle 14 vennen met elk weer een bijzonder verhaal.

Startpunt
Naam
Bezoekerscentrum Oisterwijk
Straat
Van Tienhovenlaan 4
Postcode
5062 SK
Plaats
Oisterwijk
Wandelroute Oisterwijkse Bossen En Vennen 14 Vennen
Wandelen in de Oisterwijkse Vennen. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)

Tussen Oisterwijk, Boxtel en Moergestel liggen de prachtige Oisterwijkse Vennen. Een afwisselend bosgebied met verscholen heideveldjes en romantische vennen. Deze wandelroute door de Oisterwijkse Bossen en Vennen brengt je langs de 14 mooiste vennen, elk met een andere naam en betekenis. Vanaf Bezoekerscentrum Oisterwijk is de route aangegeven met blauwe pijlen.

Speijckven, Oisterwijkse bossen en vennen

De wandelroute 14 vennen start bij Bezoekerscentrum Oisterwijkse Vennen, daar zie je meteen al het eerste ven: Speijckven. Als je goed door de bomen kijkt, heb je misschien wel zicht op ijsvogeltjes.

Dit ven is in tegenstelling tot vele andere vennen in de Oisterwijkse Vennen niet door de wind uitgesleten, maar door mensenhanden uitgegraven.

Wandelroute Oisterwijkse Bossen En Vennen 14 Vennen Speijckven
Prachtige Oisterwijkse Vennen. (Foto: © Kelsey Obdeijn, Wereldwijd Wandelen)
Wandelroute Oisterwijkse Bossen En Vennen 14 Vennen Brandven
Magische natuur in Oisterwijk. (Foto: © Tales by Pictures, Getty Images)

Brandven

Het Brandven kent een bijzonder verhaal: dit ven dankt zijn naam omdat het water uit dit ven is gebruikt als bluswater. Gelukkig hebben we daar tegenwoordig de brandweer voor.

Bijzonder aan het Brandven is dat het een uitstekende waterkwaliteit kent. Goede waterkwaliteit herken je aan helder water, met onderwaterplanten en veel verschillende waterdieren en insecten.

Mijnbouwgeschiedenis Oisterwijk

Je zou het je misschien niet kunnen voorstellen, maar deze romantische plek kende eerder een donkere geschiedenis. Dit is namelijk een stukje mijnbouwgeschiedenis. De dennenbomen hier zijn gepland als productiebos, dat belangrijk was voor de mijnbouw.

Het bijzondere aan dennenbomen is dat het kraakt, alvorens het breekt. Mijnbouwers gebruikten dennenbomen om de ingangen van mijngangen te stutten, als de dennen begonnen te kraken wisten ze: we moeten hier weg.

Wandelroute Oisterwijkse Bossen En Vennen 14 Vennen Mijnbouwgeschiedenis
Geschiedenis van de Oisterwijkse Vennen. (Foto: © Corinne Poleij, Getty Images)
Wandelroute Oisterwijkse Bossen En Vennen 14 Vennen Goorven
Mist in de vennen van Oisterwijk. (Foto: © JosPannekoek, Getty Images)

Goorven Oisterwijkse bossen en vennen

Ongetwijfeld het meest gefotografeerde ven van de Oisterwijkse Vennen is het Goorven – en anders dan de naam doet vermoeden is dit ven niet vies. De naam komt voort uit een stukje geschiedenis. ‘Goor’ betekent moeras.

Toen de mannen vroeger dit ven aan het uitgraven waren, werden hun handen vies van al het moerasmodder. 3x raden waarom het ven nu zo heet. Het ven heeft het hele jaar door prachtig uitzicht. Het is hier zo stil…

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Natuurmonumenten. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Download wandelroute

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • Trek stevige schoenen aan; het kan hier nogal drassig zijn
  • De wandelroute is gemarkeerd met blauwe paaltjes
  • Voor een kopje koffie en een lunch kun je terecht bij Bezoekerscentrum Oisterwijk