Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen van Slufter tot Kaap

Gebied / Regio
De Slufer, Oosterend en Oost, Texel
Karakteristiek
Weilanden en boerenland
Afstand
12km
Soort wandeling
A naar B
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Deze wandeling van het natuurgebied de Slufter tot aan de IJzeren kaap nabij het pitoreske dorpje Oosterend brengt je dwars door het noorderlijk polderlandschap van Texel. Onderweg passeer je karakteristieke Tuunwallen, weilanden met schapen en koeien en trek je jezelf naar de overkant van de sloot via het trekpondje.

Startpunt
Naam
Café-Restaurant De Slufter
Straat
Slufterweg 1
Postcode
1795 KM
Plaats
De Cocksdorp
Eindpunt
Naam
Oosterend Centrum
Straat
Oosterweg 4
Postcode
1794 GL
Plaats
Oosterend
De Lieuw slufter kaap pontje

Kenmerken

  • Bijpijlde route (voetstapbordjes)
  • Beste wandelperiode: mei t/m september. In de winter is dit pad niet toegankelijk.

Routebeschrijving

Het startpunt van deze route ligt bij trap van de Slufter. Voor een kortere route kun je ook kiezen om te starten vanaf Hotel Texel of Tuinderij De Halm (je slaat hier het eerste deel van de route over). Wandel vanaf de Slufter de Slufterweg uit ga net voor de kruising rechtsaf het veld in. Volg het pad tot het bruggetje over de sloot en steek hier de Postweg over. Ga rechtdoor en volg de voetstapbordjes in het veld, je steekt nu nog een keer de Slufterweg over (na de kruising).

Loop rechtdoor tot aan het einde van het perceel en steek hier de weg over naar het naast gelegen veld (volg de sloot). Wandel vervolgens tot Tuinderij De Halm (wat ook een startpunt van deze route kan zijn), en steek hier de Hoofdweg over en ga het veld weer in naast het witte huis (nummer 40).

Vervolg dit pad. Aan de andere kant van de sloot zie je Hogezandskil, hier bloeien in het seizoen prachtige wilde orchideeën. Wandel langs vakantiepark ‘Jachtlust’ tot je weer op de verharde Slufterweg bent, sla nu rechtsaf. Steek vervolgens het Eijerlans kanaal over en vervolg het pad over de dijk. Op dit punt bevindt zich tevens het startpunt van de Noord Hollandpad (van Texel tot het Gooi).

Volg de voetstapbordjes, langs het trekpondje richting de Schorrenweg. Steek hier de verharde weg over en vervolg het pad over het veld tot aan de Zwinweg. Volg de Zwinweg tot aan de Oosterweg en sla linksaf. Vervolg de Oosterweg tot de T-splitsing en ga rechtsaf (Oost), daarna sla je de Mosselweg in. Loop tot ongeveer halverwege de Mosselweg en sla dan links het onverharde pad in. Vervolg dit pad langs de bekende Texelse Tuunwallen tot aan de Oosterweg en ga nu links af. Je loopt nu het pittoreske dorp Oosterend binnen en tevens het eindpunt van deze wandeling.

Om weer terug naar het startpunt te komen kun je de Texelhopper nemen.  

Leuk om te doen tijdens de wandeling:

  • Onderweg kom je langs een trekpont. Deze leuke oversteek licht op de grens van polder Eijerland en polder Het Noorden. Het water wat je over gaat is het Eijerlandskanaal. Ben je een lange-afstand-wandelaar? Op dit punt kruist ook het Noord-Holland pad, een route van Texel naar het Gooi.
  • Tijdens de route doorkruis je Oost en Oosterend. Beide pittoreske dorpen liggen aan de oostkant van het eiland en hebben een authentieke woonkern. Daarbij staat de oudste kerk van Texel in Oosterend, de Maartenskerk. Deze kerk stamt uit de Vikingtijd (12e eeuw).
Twee wandelaar, high five

Help je mee?

Wil jij meehelpen om zoveel mogelijk mensen in beweging te brengen via wandelen?

Ja, ik help graag mee!