Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen in Bronckhorst, de 'Wandelgemeente van 2018'

De gemeente Bronckhorst werd in 2018 uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar. Wat zijn mooie routes in deze Achterhoekse gemeente? Wandel.nl ging op onderzoek uit.

Header - Wandelen in Bronckhorst de wandelgemeente van het jaar

Wandel je door de gemeente Bronckhorst, dan wandel je door een veelzijdig coulissenlandschap: bossen en graslanden wisselen elkaar voortdurend af. In dit landschap staan eeuwenoude boerderijen en kastelen in sprookjesachtige landgoederen. In de kleine dorpen en kernen kun je de Achterhoekse gemoedelijkheid en gastvrijheid ervaren. Ruim 400 kilometer aan wandelpaden ligt er in de gemeente Bronckhorst. ‘Kom't d'r in dan ku'j d'r oet kiek'n’, zeggen ze in het Achterhoeks.

Trage Tocht Laag-Keppel (14 km.)

Wandel op de rand van bos en boerenland met de Trage Tocht Laag-Keppel. Startpunt is het dorpje Laag-Keppel, dat als blikvangers een historische dorpsstraat, een oude watermolen en Kasteel Keppel heeft. Vanaf het wandelpaadje langs de Oude IJssel, een zijarm van de IJssel, heb je een mooi uitzicht op dit kasteel. Ook loop je over een historische handelsweg, de Hessenweg. In de zeventiende en achttiende eeuw reden huifkarren met handelswaar over deze onverharde weg tussen Aalten en Doesburg. Met een beetje fantasie hoor je nog het geluid van de denderende hoeven van de paarden, die de wagens voorttrokken.

Kasteel Keppel
Kasteel Keppel

Ockhorstroute, Vierakker (8 km.)

Tien jaar geleden kreeg de Ockhorstroute de titel 'Mooiste ommetje van Gelderland'. Dat is niet voor niets, want dit ommetje staat voor afwisselende natuur, boerderijen en vooral rust. Je start de route bij Koffiehuis Magdalena (handig voor na afloop van je wandeling) in het gehucht Vierakker. Vervolgens gaat de tocht over de landgoederen Suideras en Hackfort. Het afwisselende coulissenlandschap, waar de Achterhoek om bekend staat, biedt verrassende doorkijkjes. Tip: neem je fototoestel (of smartphone) mee om het landschap te fotograferen.

Zonnebloemen

Groene Wissel: Achterhoeks Bont Zelhem (17 km.)

Deze Groene Wissel voert je over rustige weggetjes, stille landwegen en smalle graspaadjes in de omgeving van Zelhem. Op de route kun je het boerenland van Bronckhorst optimaal beleven. Ook loop je over landgoederen, zoals landgoed Het Oude Schot. Begin- en eindpunt van de route is het centrum van Zelhem, waar je in één van de horecagelegenheden kunt nagenieten van een mooie wandeling (let op: op de route zelf is pas na 14 kilometer horeca).

Hackfortse Enkroute, Vorden (15 km.

De Hackfortse Enkroute gaat voornamelijk over het eeuwenoude landgoed Hackfort. Je ziet hier bosjes, akkers en historische boerderijen en natuurlijk enken (vandaar de naam van de route). Enken zijn verhoogde akkers, vroeger opgehoogd door mest en heideplaggen. Ook kom je langs een watermolen uit 1700. Wil je de molen een keer aan het werk zien? Loop de route dan op zaterdag, want dan maalt een groep vrijwilligers graan met de molen.

Van molen tot molenroute, Bronkhorst (9 km.)

Bronkhorst is het kleinste stadje van Nederland (hoewel meer stadjes in Nederland deze titel claimen). Je stapt er dankzij oude huisjes en smalle straatjes zo in de achttiende eeuw. Zelfs de bestrating (keien) en de straatverlichting heeft nog de stijl ‘van vroeger’. Dankzij de 38 rijksmonumenten die je in Bronkhorst kunt zien, wandel je door een mini-openluchtmuseum. De Van molen tot molenroute, de naam zegt het al, brengt je vanuit startplaats Bronkhorst langs diverse molens. Je wandelt over een graspad dat een mooi uitzicht geeft over de weilanden rond het stadje.

Bronkhorst
Bronkhorst, foto: Wikimedia - Koos de Geest

Veldhoekroute, Veldhoek (8 km.)

De Veldhoekroute brengt je vanuit het buurtschap Veldhoek onder meer naar motorcrossbaan ’t Hengelse Zand, ooit bezongen door Normaal. ‘Noar de motorcross op het Hengelse Zand’, gingen Bertus en Tinus in de klassieker Oerend Hard. We weten allemaal nog hoe het afliep. Het gebied waar je doorheen wandelt, bestaat uit stuifduinen, weilanden, bossen en beekjes. Een plek om even bij stil te staan, is het monument 'Zoeklicht' dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog stond op deze plaats een luchtafweergeschut en een lanceerinrichting voor een raket.

Kasteel Vorden
Kasteel Vorden

Wandeling om Vorden langs vijf kastelen, Vorden (21 km.

Houd je van een flinke wandeling én van kastelen? Dan is deze wandelroute in Vorden een aanrader. Je komt langs vijf verschillende kastelen en landgoederen: kasteel Vorden, Hackfort, Den Bramel, Enzerinck en Wientjesvoort. Vorden heeft maar liefst acht kastelen en is daarmee één van de meest kasteelrijke dorpen van Nederland. In de Middeleeuwen trok de fraaie omgeving meerdere vooraanstaande families naar Vorden.

Boelekeerlspad, Halle (6 km.)

Een ‘boelekeerl’ was een boeman waarmee kinderen vroeger werden bang gemaakt om ze bij sloten en poelen vandaan te houden. 'De boelekeerl zit onder 't vlonder, doarumme meug i-j nooit dichte bi-j 't water of bi-j de kolk kommen.' Het Boelekeerlspad ligt in het buitengebied van Zelhem en het dorp Halle. Uiteraard passeer je sloten en poelen (pas op voor de boelekeerl), maar ook bossen, heide en graslanden. Bijzonder aan het Boelekeerlspad is dat het door buurtbewoners is aangelegd.

Trage Tocht Steenderen (10 km.)

Deze Trage Tocht door de omgeving van Steenderen is een echte boerenlandwandeling en gaat voor het grootste deel over graspaden langs sloten. Je komt tijdens je wandeling ook langs cultuur, want het stadje Bronkhorst ligt op de route. Je waant je dankzij de oude huisjes en straatjes in de achttiende eeuw. Vanuit Bronckhorst wandel je door de velden rond Steenderen weer terug. Ruik je patat tijdens je wandeling? Dat is de geur van de Aviko-fabriek die in Steenderen staat.

Gezicht op Steenderen
Gezicht op Steenderen, foto: Wikimedia - Michielverbeek