Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Eerst wandelen, dan relaxen in de sauna

Tot rust komen in de sauna, relaxen bij de thermen en een mooie wandeling in de omgeving maken; wandelen en wellness is een fijne combinatie. In Nederland zijn er diverse wellnesshotels die in mooie natuurgebieden liggen. Wandel.nl zet vijf fijne wandel- en wellnessroutes voor je op een rij.

afbeelding van een voet en been in een sauna.
(Foto: © Shutterstock)

Waden in thermale baden, wegdromen in het bubbelbad en helemaal relaxed de sauna uitkomen; een dagje naar de sauna zorgt voor ontspanning. Ook wandelen in de natuur heeft een rustgevende werking en maakt je hoofd leeg. Wandelen en wellness zijn daarom goed te combineren tijdens een paar dagen weg.

afbeelding van een natuurlandschap in de mist.
Ingendael, Valkenburg. (Foto: © R. Boed, Flickr)

Valkenburg: over heuvels met verre zichten

In Valkenburg ligt Thermae 2000 op de top van de Cauberg. De filosofie van dit wellnessresort is: ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’. Bij Thermae 2000 vind je binnen- en buitenbaden, sauna’s, whirlpools, rustruimtes, belevingen en overnacht je in het wellnesshotel. Daarnaast kun je badderen in wijnbaden; met uitzicht op het heuvellandschap van Limburg waad je in de wijn.

In de buurt van Valkenburg zijn verschillende, mooie wandelingen te vinden, waaronder de laatste etappe van het Pieterpad en deze wandeling van Berg en Terblijt naar Valkenburg. De route voert je door het natuurgebied Ingendael, het centrum van Valkenburg en over de Cauberg. Zoals het Limburgse landschap betaamt, is het een heuvelachtige wandeling met mooie uitzichten onderweg. Deze tocht is 9,3 kilometer lang en onderweg zijn er verschillende restaurantjes waar je kunt pauzeren.

Bussloo: rondje om de plas

Thermen Bussloo ligt in het oosten van Nederland; in Bussloo, niet ver van Apeldoorn. In dit wellnessresort ontdek je verschillende wereldse sauna’s, zoals de Russische Banja sauna, de Finse of de Azië sauna. Daarnaast zijn er diverse behandelingen en belevingen te boeken. Overnachten doe je in het wellnesshotel bij Thermen Bussloo. Deze sauna ligt in een natuurrijk gebied, waardoor wandelen in de omgeving heel gemakkelijk gaat.

Zo loopt er een wandelroute rondom de recreatieplas Bussloo, die praktisch langs Thermen Bussloo komt. Het meer is twaalf hectare groot en ligt in de IJsselvallei. Het is een recreatiegebied en je kunt er goed wandelen. Van het strand tot aan bosrijke plekken; de rondwandeling laat verschillende gebieden zien. De wandeling is bijna 10 kilometer lang.

Bussloo.
Bussloo. (Foto: © Konstantin's Europe, Flickr)

Beemsterpolder: langs fort en fruit

Naar de sauna in een fort? Bij Fort Resort Beemster breng je een dagje wellness door binnen de fortmuren en heb je een mooi uitzicht over het Noord-Hollandse Beemsterpolder landschap. Vanuit deze sauna wandel je zo de natuur in, bijvoorbeeld met de Beemster, Bloesem- of oogstwandeling. Deze tocht is 7 kilometer lang en komt langs het fort. In september zie je tijdens de wandeling het fruit aan de bomen hangen, want in deze regio vind je veel boomgaarden. Daarnaast zie je onderweg huizen in verschillende bouwstijlen en kom je langs bosrijke gebieden en door het plaatsje Middenbeemster.

Bad Nieuweschans: ontdek het Groningse platteland

Thermale baden met mineraalrijk bronwater uit Groningen, verschillende Scandinavische sauna’s en een stoombadhuis; Thermen Bad Nieuweschans is helemaal ingericht op tot rust komen en met hernieuwde energie weer op pad gaan. In de omgeving van dit wellnessresort kun je namelijk ook goed wandelen. Zo is er de wandeling ‘Graanrepubliek Bad Nieuweschans’, een iets langere wandeltocht die je door de binnenlanden van Bad Nieuweschans voert. De route is bijna 18 kilometer lang en voert langs verschillende Groningse dorpjes, grote herenboerderijen en uitgestrekte velden. De wandeltocht begint in Bad Nieuweschans, dat alleen al 46 Rijksmonumenten heeft. Een cultuurhistorische wandeling door Groningen!

Hatertse Vennen. (Foto: © Maurice Koop, Flickr)
Hatertse Vennen. (Foto: © Maurice Koop, Flickr)

Berendonck: wandelen langs vennen

Bij Thermen Berendonck, vlakbij Nijmegen, waan je je tijdens je saunabezoek in Indiase en Marokkaanse sferen. De inspiratie voor deze sauna komt namelijk uit deze culturen. Kleurrijke decoratie en mozaïek zijn typerend voor Thermen Berendonck. In de buurt van deze sauna liggen de Overasseltse en Hatertse vennen en via deze routeplanner kun je zelf een rondje rondom Berendonck en het Wijchense Ven samenstellen. Loop bijvoorbeeld van knooppunt 76 naar 75 – 74 – 73 – 84 – 89 – 79 – 78 – 77 en dan weer naar 76, dan heb je een ronde van bijna 7 kilometer om het meer en langs het ven gemaakt.