Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Volg Arnout Hauben op de voet op het Diagonaalpad

Volg jij ook met plezier het programma ‘Dwars door de Lage Landen’ van onze zuiderbuur Arnout Hauben? Samen met cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens trekt Arnout vanuit Lauwersoog in Groningen diagonaal naar de Panne in Vlaanderen, een voettocht van 1000 kilometer.

Volg Arnout Hauben Op De Voet Op Het Diagonaalpad: Arnout Hauben
(Foto: © De Chinezen)

Spontane ontmoetingen

Het tweede seizoen van Dwars door de Lage Landen trekt hoge kijkcijfers. Onderweg gaat Arnaut op zoek naar de verhalen die dorpen en steden kleur hebben gegeven en spreekt hij mensen aan die hij op zijn pad tegenkomt. Het zorgt voor spontane en persoonlijke gesprekken en een eerbetoon aan de personen die hij heeft ontmoet en niet meer in leven zijn. 

Diagonaalpad

De route die Arnout en zijn twee vrienden en collega’s aflegt in Nederland bestaat uit drie Lange-Afstand-Wandelpaden, te weten het Friese Woudenpad, het Pionierspad en het Floris V-pad. Aan elkaar geknoopt het Diagonaalpad. Vanaf Bergen op Zoom volgt het team de GR5A naar de Panne in Vlaanderen. 

Volg Arnout Hauben Op De Voet Op Het Diagonaalpad: Wandelen camera
Arnout legt samen met zijn vrienden en collega's het aan elkaar geknoopte diagonaalpad af. (Foto: © De Chinezen)

Ontdek de charme van het Diagonaalpad en ondervind waarom Arnout de voorkeur heeft voor een voettocht boven de auto. Want wie wandelt, vertraagt en als je wandelt, ben je er pas echt geweest. Arnout heeft nog wel een tip voor wie in zijn voetsporen wil treden. Durf van de gemarkeerde paden af te wijken, want juist het onverwachte biedt verrassingen.  

Het Friese Woudenpad

Van Lauwersoog tot aan Steenwijk in het noordelijke puntje van Overijssel loopt het Friese Woudenpad. Een route van 167 kilometer, verdeeld over 11 etappes van 10 tot 19 kilometer. Deze LAW laat je kennismaken met het oostelijk deel van de provincie Friesland en komt onder meer langs de Koloniën van Weldadigheid, die in 2021 tot UNESCO Werelderfgoed zijn uitgeroepen.  

Kijktip: in afleveringen 1 en 2 van ‘Dwars door de Lage Landen’ volg je het drietal in hun eerste stappen op het Diagonaalpad en maken ze kennis met de stugge, maar toch ook zo gastvrije Fries. 

Volg Arnout Hauben Op De Voet Op Het Diagonaalpad: Wandelen Bos
Maak tijdens je wandeling kennis met het oostelijke deel van Friesland. (Foto: © De Chinezen)
Volg Arnout Hauben Op De Voet Op Het Diagonaalpad: Boot schapen
Vanaf Steenwijk tot aan Muiden overbrugt het pionierspad 208 kilometer. (Foto: © De Chinezen)

Het Pionierspad

Vanaf Steenwijk betreden de heren het Pionierspad. Een pad dat door nieuw land gaat dat 80 jaar geleden nog niet bestond. Tot aan Muiden overbrugt het Pionierspad 208 kilometer, verdeeld over 11 etappes van 13 tot 23 kilometer. 
Via de waterrijke Wieden wandel je dwars over de bodem van de voormalige Zuiderzee, nu de Flevopolder. 

Kijktip: in aflevering 3 van ‘Dwars door de Lage Landen’ gaan Arnout, Ruben en Philippe ‘kopje onder’. 

Lees hier meer over het pionierspad

Het Floris V-Pad

Aangekomen in Muiden ga je verder op het Floris V-pad. Het imposante Muiderslot is niet alleen het toneel van welvaart, maar ook van de ontvoering en bloedige dood van Floris V. 
Het Florispad voert je vervolgens via de prachtige Biesbosch naar Bergen op Zoom. De totale route bedraagt 270 kilometer, verdeeld over 13 etappes van 16 tot 24 kilometer. 

Kijktip: in afleveringen 4 en 5 van ‘Dwars door de Lage Landen’ gaat het drietal op zoek naar de bever en brengen de drie wandelaars onder meer een eerbetoon brengen aan de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Belgische soldaten nabij Willemstad. 

Wil jij letterlijk in de voetsporen van Arnout, Philippe en Ruben treden? Op de website van Stichting Wandelnet kun je alle wandelpaden en etappes terugvinden of gebruik de Wandelnet-app als wegwijzer voor jouw wandeling op het Diagonaalpad.

Volg Arnout Hauben Op De Voet Op Het Diagonaalpad: Wandelen meer
Wandel via het Biesbosch naar Bergen op Zoom op het Florispad. (Foto: © De Chinezen)