Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen rondom Tilburg - In de voetsporen van Van Gogh

Struinen langs de Piushaven, uitgestrekte weilanden en door bossen rondom Tilburg. De Van Gogh Wandelroute Tilburg voert je in 16 kilometer langs plekken die de schilder inspireerden én die typerend zijn voor Tilburg. Wandeljournalist Simone Vos ging op pad en neemt je mee.

afbeelding van de entree van Huize Moerenburg.
Entree Huize Moerenburg op de Van Gogh Wandelroute Tilburg.

Tekst & foto’s: Simone Vos

De tocht start bij de Piushaven, een bruisend geheel van diverse restaurantjes, winkels en cafés. Je wandelt deze route voornamelijk op knooppunten en later ook op de bordjes Van Gogh Nationaal Park Wandelroute. Slinger langs de Piushaven en wandel zo steeds verder de stad uit. Onderweg geniet je van de zwanen in het water, street art onder het viaduct en de fijne doorkijkjes over de haven.

afbeelding van street-art in de Piushaven Tilburg.
Street-art in Tilburg.

Het buitengebied in

Wanneer je de brug over bent gestoken, loop je langs het kanaal richting het Landschapspark Moerenburg-Koningshoeven. Bij een klein huisje aan het water staat de wandeling aangeduid met bordjes van het Van Gogh Nationaal Park en wandel je verder het buitengebied in. Het Rijksmonument Waterzuivering Moerenburg is niet te missen. Hier werd van 1937 tot 2005 het afvalwater van de textielindustrie gereinigd.

afbeelding van een huisje bij Moerenburg.
Huisje bij Moerenburg.
afbeelding van een wandelaar bij het monument van Huize Moerenburg.
Huize Moerenburg.

Huize Moerenburg

Het volgende opvallende werk midden in de natuur, is het gedenkteken van Huize Moerenburg. Hier stond in 1310 een boerenhoeve en het was één van de eerste stenen huizen van Tilburg. Nu vind je er een grote stalen constructie die de contouren van het huis weergeeft. Alsmaar verder wandel je het buitengebied van Tilburg door en dan kom je in de omgeving waar Van Goghs inspiratie vooral vandaan lijkt te komen. Knotwilgen, beekjes, kleine akkers; beelden die in zijn werk terugkwamen.

afbeelding van een beekje onderweg
Beekjes onderweg.

Vennen bewonderen

Laat de snelweg achter je en loop verder richting Café Mie Pieters, leuk om in het weekend even te pauzeren. Vanaf dit café ga je naar wandelgebied Sparrendreef, waarin verschillende vennen te bewonderen zijn. Eerst het Schaapsven en vervolgens het uitgestrekte Galgenven. Dit stuk van de route voert je helemaal langs het ven, door de bossen. Over smalle paadjes langs rododendrons, door de Oisterwijkse bossen dwaal je verder. In de negentiende eeuw gebruikten Tilburgse textielfabrikanten het Galgenven om hun wol in te wassen.

afbeelding van een wandelbankje langs het Galgenven.
Wandelbankje langs het Galgenven.
afbeelding van de uitgestrekte vennen.
Galgenven.
afbeelding van een pad in de Oisterwijkse bossen.
Door de Oisterwijkse bossen.

Geur van gemalen gerst

Loop verder door de bossen tot je bij een verharde weg komt en de snelweg over kunt steken. Je laat het bos achter je en komt langs De Rendierhoeve, dit was vroeger een klooster voor de Franse Trappistinnen. In de verte torent Abdij de Koningshoeven al boven de bomen uit en dichterbij je komt, hoe meer je de geur van gemalen gerst ruikt. Hier brouwen de trappisten het ‘La Trappe’ bier. Geniet zeker even van een biertje, lunch of borrelplank bij het Proeflokaal.

Afwisselend

Via een kleine omweg kun je de uitkijktoren De Nieuwe Herdgang, die vlakbij de abdij ligt, beklimmen. Vanaf knooppunt 70 loop je naar 30 en kom je bij de toren. De route loopt verder langs het kanaal en leidt je steeds verder de bewoonde wereld in. In Tilburg wandel je de wijk van de Piushaven weer binnen en bereik je het eindpunt van de wandeling. Over Van Gogh kom je tijdens de wandeling niet heel veel te weten, maar een afwisselende en natuurrijke route is het zeker.

afbeelding van een wandelaar op een bruggetje.
Over een bruggetje, op de Van Gogh Wandelroute Tilburg.
afbeelding van het water in de Piushaven in Tilburg.
De Piushaven in Tilburg, het start- en eindpunt van de wandeling.

Praktische informatie

  • De Van Gogh Wandelroute Tilburg telt 16 kilometer. Het startpunt is de Piushaven in Tilburg. Je kunt het .gpx-bestand hier downloaden. Er is ook een papieren wandelkaart verkrijgbaar.

  • De wandelroute is uitgezet over het wandelknooppuntensysteem in Brabant. De routes herken je aan de schildjes met het opschrift ‘Van Gogh Nationaal Park’. Volg de wandelroute van het ene naar het andere genummerde knooppunt.

  • In totaal zijn er 4 Van Gogh Nationaal Park wandelroutes met een totale lengte van 48 kilometer. Je kunt wandelen in de voetsporen van Van Gogh in Nuenen, Zundert, Etten-Leur en Tilburg. Er is ook nog een wandelroute in Helvoirt in ontwikkeling. Je kunt alle routes hier vinden.