Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Dwalen door de natuur die Van Gogh inspireerde

Deze zomer zijn twee nieuwe Van Gogh-wandelroutes gelanceerd. De een met de focus op de geboortegrond van Vincent, Zundert. De andere richt zich op de natuur waar de schilder zich zo graag door liet inspireren. Wandeljournalist Eva Hopstaken stapte direct de route in Etten-Leur weg en raadt je aan hetzelfde te doen.

afbeelding van Van Gogh-beeld in het centrum van Etten-Leur.

Tekst en foto’s: Eva Hopstaken

“Wat is het ontzettend jammer dat ik niet kan tekenen. En ook niet kan schilderen,” bedenk ik, wanneer ik op een pad omzoomd met knotwilgen wandel. Het is niet verwonderlijk dat deze bomen meermaals het onderwerp op Van Gogh’s doek waren. Ze stralen een serene rust uit en zijn tegelijkertijd mooi in al hun eenvoudige lelijkheid. Ook de gele bloemen die her en der tussen de groene planten uitsteken, zouden perfecte schilderobjecten zijn.

afbeelding van het bos bij Etten-Leur, richting het vennengebied
Dwars door het bos naar het vennengebied bij Etten-Leur.

Start van een carrière

In de tijd dat de familie Van Gogh in Etten woonde, komt Vincent er regelmatig op bezoek. Niet alleen om zijn familie te zien, maar ook om zich op zijn carrière te storten. Met de komst van een klein atelier is de kunstenaar in hem geboren. Zijn inspiratie haalt hij van dichtbij. De boeren op de akkers en het landschap om hem heen.

afbeelding van schilderachtige gele bloemen.
Schilderachtige bloemen op de route.

Wild van het Wildertven

Een kudde koeien kijkt me loom na, een goudvink steekt zijn rode borstje vooruit en zingt hoog in de boom het hoogste lied. De open velden en het bos maken plaats voor een vlonderpad over het Wildertven. Eens was dit veengrond, werd er turf gestoken om de huizen te verwarmen, nu is het er – na aankoop en herinrichting door het Brabants Landschap – een aantrekkelijk vennengebied.

Plons! Kikkers spelen een spelletje met me. Wanneer ik even niet naar het spiegelgladde wateroppervlakte kijk, besluiten ze een bommetje te maken en het water plonsen. Steeds zijn ze me te snel af.

afbeelding van een vlonderpad over het Wildertven.
Een vlonderpad over het Wildertven.
afbeelding van een bankje in het bos.

Bij het Padvindersven houd ik, na het gros van de kilometers in de kuiten te hebben, de laatste keer halt. Een groene kikker kijkt me met zijn bolle ogen vragend aan. Hij lijkt te vragen of de wandeling bevallen is. “Nou, groene vriend, dat is het zeker.”

afbeelding van landschap met koeien

Praktische informatie

- Van Gogh wandelroute Etten-Leur is 14 kilometer en gaat het overgrote deel over onverharde ondergrond.

- Startpunt: De Menmoerhoeve in Etten-Leur. Een fijne horecagelegenheid waar je eventueel ook kunt kamperen.

- Tip: Combineer deze route met de bezienswaardigheden in het centrum van Etten-Leur, zoals het standbeeld van Vincent of de Van Goghkerk.

- De nieuwe wandelroutes zijn uitgezet over het wandelknooppuntensysteem in Brabant. De routes herken je aan de schildjes met het opschrift ‘Van Gogh Nationaal Park’.

- Je kunt de Van Gogh wandelroutes downloaden via routesinbrabant.nl.

- Fysieke wandelkaarten zijn verkrijgbaar bij o.a. Van GoghHuis in Zundert (Markt 26), het Toeristisch Informatiepunt in Etten-Leur (Markt 4) en te bestellen via visitbrabant.com.

afbeelding van het terras van de Menmoerhoeve
Het begin- en eindpunt van de wandeling: de Menmoerhoeve.
afbeelding van de eerste paal die wordt gezet.
De opening van de nieuwe Van Gogh wandelroutes bij ‘De Zwarte Schuur’ in natuurgebied de Pannenhoef. In beeld: Jean-Pierre Schouw wethouder Etten-Leur, Ralf Bogers wethouder Zundert en Frank van der Eijnden operationeel directeur Van Gogh Nationaal Park.