Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Op Brabantse pelgrimage: de Camino Brabant

Toen Brabantse wandelaars door de pandemie hun langgekoesterde droom – wandelen naar Santiago de Compostela – zagen vervliegen, bedachten zij een alternatief in hun eigen regio. Een Brabantse pelgrimage: de Camino Brabant. Wandeljournalist Eva Hopstaken neemt je mee op een etappe van 20 kilometer.

afbeelding van de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven.

Tekst & foto's: Eva Hopstaken

In 2020 werd Oisterwijk bekroond tot een van de mooiste dorpen van Nederland en daarnaast draagt de Brabantse plaats de bijnaam ‘Parel in het groen’. Een perfect startpunt van deze etappe van Camino Brabant. Net zoals bij Camino de Santiago zijn op deze wandeltocht op diverse plekken stempels te halen. De eerste twee stempelposten van onze route liggen op een boogscheut van elkaar vandaan.

afbeelding van de vennen bij  Oisterwijk.
De vennen bij Oisterwijk.

Brandschoon Brandven

Wanneer we eenmaal de bebouwde kom verlaten hebben, neemt de natuur de overhand. Hoge bomen, imposante bossen, zandpaden en vennen vormen een groot aantal kilometers het decor van onze tocht. Bij het Brandven, in 2021 door haar uitstekende waterkwaliteit geselecteerd als heuse waterparel van Nederland, laten we de rugzak van de schouders glijden en zetten we de tanden in onze meegebrachte boterhammen. Een heerlijk plekje om even pauze te houden.

Rechtdoor langs de Reusel

De beek luisterend naar de naam Reusel is na onze pauze onze leidraad. Alsmaar rechtdoor. Tot aan het gemoedelijke dorp Moergestel dat onze volgende pleisterplaats vormt. In een warm café geven we de voeten even rust. Naar schatting zitten we nu op de helft van de tocht. Tijd om de inwendige mens te verzorgen met een warme drank op deze mooie maar frisse dag.

afbeelding van water bij de vennen bij Oisterwijk.
De vennen bij Oisterwijk.
afbeelding van de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven met een sticker van de Camino op een lantaarnpaal.
De bewegwijzering van de Camino Brabant op een lantaarnpaal, bij de Abdij OLV van Koningshoeven.

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven

De Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven zegt je wellicht niet zoveel, maar als we je vertellen dat trappisten van deze abdij een bekend bier brouwen, weet je het waarschijnlijk wel. Het La Trappe bier kent in 1884 hier haar oorsprong. Zo’n plek laat je vanzelfsprekend niet links liggen. Een bezoek aan het dranklokaal blijft dan ook zeker niet uit. Een stempel in de bijbehorende winkel en we zijn helemaal klaar om de etappe af te ronden.

De laatste kilometers langs het Wilhelminakanaal zijn niet direct de meest boeiende. Het voetpad ontbreekt en auto’s zoeven er hard over het asfalt, maar de Piushaven in Tilburg is al in zicht en daarmee ook het eindpunt van dit stuk van Camino Brabant dat ons van kerk naar kapel bracht en van ven naar trappist.

afbeelding van een schip in de Piushaven Tilburg.
Piushaven Tilburg.
afbeelding van een stempel die je krijgt tijdens de Camino Brabant, bij de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven.
Stempel tijdens de Camino Brabant, bij de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven.

Praktische informatie

  • Camino Brabant is een pelgrimswandeltocht van bijna 300 kilometer in totaal en is gebaseerd op het concept van de pelgrimstocht naar Santiago.
  • Voor deze reportage liep Eva de etappe R08: Oisterwijk – Tilburg, een tocht van 20,1 kilometer.
  • Let op: niet overal is de bewegwijzering aanwezig, vertrouw daarom niet enkel op de bordjes maar ook op de GPX.
  • Voor € 19,95 schaf je een stempelkaart met ruimte voor de 52 stempels aan. Voor dit bedrag krijg je ook toegang tot de GPX-bestanden en een beschrijving per route.

Komt de Camino Brabant op jouw Wandel Bucketlist?

Ben je enthousiast geworden over deze route? Of zijn er andere wandeldoelen die jij op je wenslijst wilt zetten? Doe mee met onze eindejaarsactie, de Wandel Bucketlist 2023. Vul nu jouw persoonlijke bucketlist in en ontvang een mooie versie om te bewaren of om te delen met je wandelvrienden. Wie meedoet, maakt kans op geweldige prijzen, waaronder een weekend Texel t.w.v. 285,-.

Vul jouw Wandel Bucketlist 2023 in