Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Tussen stad en groen: wandelen in Rotterdam

Gebied / Regio
Rotterdam
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
15.5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Van geroezemoes op de straten en imposante gebouwen in het centrum van Rotterdam, naar het idyllische Overschie en de prachtige tuinen van Buitenplaats De Tempel. Een wandeling van stad naar het groen is in Rotterdam helemaal de moeite waard. Een tocht van 15,5 kilometer door het centrum, langs grachten en singels en door bosrijke gebieden.

Startpunt
Naam
NS-station Rotterdam Centraal
Straat
Proveniersplein 23
Postcode
3013 EA
Plaats
Rotterdam
Tussen stad en groen wandelen in Rotterdam (1): Kunstwerk Vroesenpark
(Foto: © Simone Vos)

Tekst & foto’s: Simone Vos  

Een bezoekje aan de havenstad Rotterdam is perfect te combineren met een fijne wandeling. Zeker als je de drukte van de stad even wilt ontvluchten. De ‘Groene wandelroute vanaf Rotterdam Centraal Station naar Buitenplaats De Tempel’ van Natuurmonumenten geeft je die ruimte.  

 

Groene parken

Vanaf Rotterdam Centraal wandel je langs het Groothandelsgebouw richting De Spoortuin, de eerste groene plek van deze tocht. De groene strook tussen de spoorlijn en de singel in laat je meteen vergeten dat je in een grote stad bent. Al kronkelend volg je het paadje, tot je bij de Diergaardetunnel komt.  

Aan de overkant van de tunnel gaat het groen verder. Deze keer dwaal je door het Essenburgpark, een stadspark dat door de bewoners is gemaakt. Langs het water loop je alsmaar verder het park door. Aan het einde van het park kom je op een grote kruising waar de Mevlana moskee staat.  

Tussen Stad En Groen Wandelen In Rotterdam: Spoortuin Rotterdam
Wandel langs De Spoortuin, de eerste groene plek van de tocht. (Foto: © Simone Vos)

Overschie

De route gaat door richting Overschie, maar niet voordat je aan je linkerhand de oude Van Nellefabriek hebt bewonderd. Je wandelt langs de Delfshavense Schie en ziet de oude koffie-, thee- en tabaksfabriek van vroeger in volle glorie staan. Vandaag de dag zitten er allemaal ondernemers in het pand.  

Tussen Stad En Groen Wandelen In Rotterdam: Kerk Overschie
Bekijk de indrukwekkende kerktoren van Overschie. (Foto: © Simone Vos)

Over een kleine brug en langs het gedicht ‘Hier en nu’ van Peter Swarnborn, loop je richting Overschie. Een aangename verrassing op deze route; kleine authentieke huisjes en een indrukwekkende kerktoren in de verte. Overschie is sinds de jaren veertig officieel onderdeel van Rotterdam, maar voelt aan als een dorpje. 

Buitenplaats De Tempel

Wandel verder langs het water. Je passeert een aantal bruggen, totdat je bij Buitenplaats De Tempel aankomt. Deze buitenplaats staat bekend om de prachtige tuinen, die allemaal in verschillende stijlen zijn aangelegd. Struin over de paadjes, steek de wit ijzeren bruggetjes over en uiteindelijk verlaat je de buitenplaats weer.  

Tussen Stad En Groen Wandelen In Rotterdam: Buitenplaats Rotterdam
De Buitenplaats staat bekend om de prachtige tuinen. (Foto: © Simone Vos)

Na Buitenplaats De Tempel kom je even in de drukte van het verkeer rondom Rotterdam. Na een korte wandeling parallel aan de snelweg, beland je weer in een rustig parkje. Je wandelt langs de Overschiese Plassen en uiteindelijk ga je richting de bebouwde kom van Rotterdam. Nog altijd langs het water en door het groen, kom je langs een ooievaarsnest en molen De Speelman. Je passeert diverse volkstuintjes en komt dan in het volgende park uit: het Vroesenpark.  

Tussen Stad En Groen Wandelen In Rotterdam: Diergaarde Blijdorp
Het Vroesenpark ligt vlakbij Diergaarde Blijdorp. (Foto: © Simone Vos)

Dit park ligt vlakbij Diergaarde Blijdorp en de ooievaar die in de dierentuin broedt, komt ook geregeld in het park om voedsel te zoeken. Bij het Vroesenpaviljoen in het park kun je goed lunchen of een koffietje drinken. Na een fijne stop wandel je nog even verder. Bij de Van Aerssenbrug kun je zo het verblijf van de kroeskoppelikanen en de aalscholvers inkijken bij Diergaarde Blijdorp. 

Van groen naar stad

Vervolg de route richting centraal station, alsmaar langs het water en via een oorlogsmonument dat het bombardement op Rotterdam herdenkt. Laat het groen steeds wat meer achter je en dompel je weer onder in de drukte van de stad.  

Heb je nog zin in een drankje en een hapje na deze route? Ga dan bijvoorbeeld naar de Witte de Withstraat naar een van de vele restaurantjes of strijk neer bij Roosje of BIRD, meer achter het station.  

Tussen Stad En Groen Wandelen In Rotterdam: Rotterdam Station
Vervolg de route en wandel weer langs Rotterdam centraal station. (Foto: © Simone Vos)
Tussen Stad En Groen Wandelen In Rotterdam: Park Spoortuin
(Foto: © Simone Vos)

Praktische informatie

  • De route is niet gemarkeerd, dus volg het kaartje of download de GPX 
  • Parkeren: bij Buitenplaats De Tempel kun je parkeren en daar de route beginnen 
  • OV: Rotterdam Centraal is het startpunt van de route 
  • Horecatip: van april tot oktober is er op zondag bij Buitenplaats De Tempel een foodtruck van De Keuken van San. In het Vroesenpark vind je het Vroesenpaviljoen en bij Rotterdam Centraal Lebkov & Sons en The Harvest 

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Natuurmonumenten. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.