Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Tussen stad en groen: van Haarlem naar de Kennemer duinen

Gebied / Regio
Haarlem
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
17.9km
Soort wandeling
A naar B
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Struinen door het duinlandschap van Nationaal Park Zuid Kennemerland, wandelen langs het strand en dwalen door de binnenstad van Haarlem; etappe 6 van het Kustpad laat de Nederlandse kuststreek op z’n mooist zien.

Startpunt
Naam
Station Haarlem
Straat
Kruisweg 6
Postcode
2011 LC
Plaats
Haarlem
Tussen Stad En Groen Van Haarlem Naar De Kennemer Duinen: Vogel meer
(Foto: © Simone Vos)

Tekst & foto’s: Simone Vos  

Deze wandeling start bij het station van Haarlem, een prachtig historisch monument uit 1905. Vanuit het station wandel je langs de Schotersingel richting Overveen. Hier vind je verschillende cafeetjes en restaurants waar je even koffie kunt drinken of lunchen. De route gaat verder richting Nationaal Park Zuid Kennemerland. 

De Kennemerduinen

Dit nationaal park staat bekend om de vele vogelsoorten, duinen en bossen met hele oude eiken. Bij het bezoekerscentrum De Kennemerduinen leer je meer over de dieren en planten die in het park leven. Je kunt er ook koffiedrinken en er zit een winkel bij het centrum. Dwaal verder door het duinlandschap en spot bij het Vogelmeer verschillende soorten vogels. 

Tussen Stad En Groen Van Haarlem Naar De Kennemer Duinen: Duinen Haarlem
Wandel door het nationale park en bekijk de vogels, duinen en bossen. (Foto: © Simone Vos)
Tussen Stad En Groen Van Haarlem Naar De Kennemer Duinen: Strand Haarlem
Wandel via het strand richting de zuidervlakte. (Foto: © Simone Vos)

Gedenktekens

Je hebt een fijn uitzicht over dit meer en kunt vanuit de vogelkijkhut kievieten, futen en het ijsvogeltje zien. Vanuit het nationaal park wandel je richting het strand, onderweg kom je een aantal gedenkstenen tegen op plekken waar vermoorde verzetsmensen in 1945 zijn gevonden. Via het strand wandel je richting het Zuidervlak. Wanneer het veel geregend heeft, neem je hier de alternatieve route bij hoogwater.

Landgoederen in de duinen

De route gaat verder over verschillende landgoederen, zoals Midden-Herenduin. In de zomer vind je hier het paarse slangenkruid en het gele duinkruiskruid zie je er ook. Je passeert Landgoed Duin en Kruidberg en komt langs een restant van de Atlantikwall, waarvan je er meerdere tegenkomt langs de kust. 

Het laatste natuurgebied dat je doorkruist in deze etappe is de Heerenduinen. Wanneer je dit gebied uitwandelt, kom je in het dorpje Driehuis uit. Een fijne plek om te overnachten en te dineren. De zevende etappe van het Kustpad gaat hier verder en voert je naar landgoed Beeckestijn en Waterland. 

Tussen Stad En Groen Van Haarlem Naar De Kennemer Duinen: Park Driehuis
Wandel langs het prachtige park Driehuis. (Foto: Simone Vos)

Praktische informatie

  • Bij hoog water is het gebied bij het Zuidervlak niet toegankelijk. Volg de alternatieve route of loop een stukje verder langs het strand
  • Horecatips: Klein Centraal Overveen in Overveen, Koffiehuisss De Rotondee in Overveen, Parnassia aan Zee in Bloemendaal en Café Middeloo in Driehuis

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier kun je de routebeschrijving downloaden. 

Download de wandelroute

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.