Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

In Nationaal Park Zuid-Kennemerland, ten noorden van Zandvoort, kun je uren ronddwalen in de schitterende natuur. Op je wandelingen kom je mooie doorkijkjes, variërende ondergronden en lokale bewoners tegen. Zo kun je zomaar oog in oog staan met konikpaarden, hooglanders, herten of zelfs wisenten. In samenwerking met Visit Zandvoort tippen we je verschillende mooie wandelroutes, allemaal te downloaden als pdf of als gpx.

Naam Wandelen In Nationaal Park Zuid Kennemerland
Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. (Foto: © Visit Zandvoort)

Tussen de kust van de Noordzee en Haarlem, van Zandvoort tot IJmuiden, strekt Nationaal Park Zuid-Kennemerland zich uit over ongeveer 3.800 hectare. Een oase van rust temidden van de dynamische Randstad en het uitgestrekte Noordzeestrand. Deze wandelroutes laten je het mooiste van Nationaal Park Zuid-Kennemerland ontdekken.

Wandelroute Nationaal Park Zuid-Kennemerland tip 1: Vogelenmeer

Nationaal Park Zuid-Kennemerland grenst aan de noordrand van Zandvoort. Hierdoor is het park eenvoudig en snel te bereiken met de fiets, maar zeker ook wandelend.

Een goede introductie tot het gebied krijg je met de route langs het Vogelenmeer. Deze leidt je over het strand door het park en langs het Bezoekerscentrum en het Wisenten-uitkijkpunt weer terug.

Download wandelroute
Wandelen In Nationaal Park Zuid Kennemerland
Wandelen In Nationaal Park Zuid Kennemerland. (Foto: © Visit Zandvoort)
Wandelen In Nationaal Park Zuid Kennemerland Oog In Oog Met Wisenten
Oog in oog met wisenten. (Foto: © Visit Zandvoort)

Wandelroute Nationaal Park Zuid-Kennemerland tip 2: Oog in oog met Wisenten

Bij het uitkijkpunt zou je Wisenten van een afstand kunnen zien. Maar er loopt ook een route door het leefgebied van deze oerrunderen. De Wisenten-route (gele route) loopt door het Kraansvlak, het Zandvoortse gedeelte van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Tijdens deze route loop je over de duintoppen door het gebied. Zorg er wel voor dat je niet van de route afwijkt. En mocht je de Europese Bizons inderdaad tegenkomen, houd dan wel afstand. De 2 meter hoge wisenten blijven ten slotte wilde dieren.

Let op: in verband met het broedseizoen is de wisentenroute alleen geopend van september tot februari.

Download wandelroute

Wandelroute Nationaal Park Zuid-Kennemerland tip 3: Vissersvrouwen en de Stinkende Emmer

Behalve de schitterende natuur met haar wisenten en andere grote grazers, heeft het Nationaal Park een rijke geschiedenis. Deze varieert van vissers en jagers tot Amsterdamse handelaren en landgoederen.

Met de Stinkende Emmer wandelroute (13km) kun je de wandeling maken die de Zandvoortse Vissersvrouwen vroeger liepen. Over het Visserspad, langs Kraantje lek en het Wapen van Zandvoort tot de Vishal in Haarlem.

Bekijk wandelroute
Wandelen In Nationaal Park Zuid Kennemerland
Wandelen In Nationaal Park Zuid Kennemerland. (Foto: © Visit Zandvoort)
Wandelen In Nationaal Park Zuid Kennemerland Landgoederen
Wandelen over landgoederen. (Foto: © Visit Zandvoort)

Wandelroute Nationaal Park Zuid-Kennemerland tip 4: Langs de landgoederen

Met de Stinkende Emmer route kom je langs Buitenplaats Elswout. Dit is een van de prachtige landgoederen die je aan de rand van Nationaal Park Zuid-Kennemerland vindt.

Een andere bekende buitenplaats is Landgoed Duin & Kruidberg. Met de NS-Route Kennemerduinen loop je langs dit landgoed door Nationaal Park Zuid-Kennemerland terug naar Zandvoort. Een lange (14km) maar schitterende route, waarbij je alles van het gebied tegenkomt. 

Download wandelroute

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Met 38 km2 oppervlakte is er genoeg te ontdekken. Bij het bezoekerscentrum De Kennemerduinen aan de Zeeweg, vind je meer informatie over het gebied en krijg je alvast en voorproefje van wat je in het park tegen kunt komen. Hier kun je verschillende fiets- en wandelroutes, speurtochten en natuurspellen kopen en na jouw wandeling even op adem komen bij het duincafé.

Meer wandelroutes

Wil je op voorhand alvast meer wandelroutes in Zandvoort, het Nationaal Park Zuid-Kennemerland of de Amsterdamse Waterleidingduinen? Kijk dan op de website van Visit Zandvoort.

Bekijk meer

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Visit Zandvoort. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.