Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Amsterdamse Waterleidingduinen: wandelen langs damherten

Burlende, jagende en vechtende herten: de bronsttijd in de Amsterdamse Waterleidingduinen is indrukwekkend verschijnsel, dat je alleen rond oktober kunt meemaken. Maar een wandeling door het gebied vergeet je overigens ook buiten deze periode niet snel.

Bunkerroute Amsterdamse Waterleidingduinen
Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. (Foto: © ZandvoortMarketing)

Ook buiten de bronsttijd zijn deze duinen een populair wandelgebied. En terecht, om verschillende redenen. Want nergens in Nederland kun je zo’n grote hoeveelheid dieren zien. Je vindt hier onder andere de grootste populatie damherten en kunt met een gerust hart zeggen dat je 100% hertengarantie hebt als je hier gaat wandelen. 

Rust, ruimte en vrijheid

Al vanaf de entree kun je de damherten zien liggen in de bosjes of steken ze voor je neus het pad over. Wandel je in de buurt van de Tankweg aan de westrand van het gebied heb je een grote kans om vossen te zien. Maar ook (ijs-)vogels, knaagdieren en marterachtigen vliegen en lopen hier veelvuldig rond.

Meer over hertenwandelingen
Wandelen Amsterdamse Waterleidingduinen
Rust en ruimte in de Amsterdamse Waterleidingduinen. (Foto: © ZandvoortMarketing)
Bunkerroute Amsterdamse Waterleidingduinen
De grootte van de Amsterdamse Waterleidingduinen. (Foto: © ZandvoortMarketing)

Diverse ingangen

Behalve de dieren, worden ook de rust en ruimte erg gewaardeerd in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Er zijn diverse ingangen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. En omdat er geen honden en fietsers in het gebied toegestaan zijn, kun je de omgeving in alle rust in je opnemen. Er zijn een aantal gemarkeerde routes in de Amsterdamse Waterleidingduinen, maar je kunt ook een GPS-route volgen. In het Bezoekerscentrum kun je een aantal wandelroutes kopen voor een kleine bijdrage.

Struinen door de duinen

Je hoeft je overigens niet te houden aan de vaststaande paden en routes. Je bent hier namelijk vrij om te lopen waar je wilt. Op de paden, maar ook door de duinen, tussen de bomen door.

Geen wandeling hoeft hetzelfde te zijn, dus je kunt heerlijk op avontuur. Ontzettend leuk voor kinderen om spelenderwijs het gebied te verkennen. En misschien kom je wel één van de vele bunkers in het gebied tegen.

Wandelen Amsterdamse Waterleidingduinen
De duinen van de Amsterdamse Waterleidingduinen. (Foto: © ZandvoortMarketing)
Wandelen Amsterdamse Waterleidingduinen
Bunkers in de Amsterdamse Waterleidingduinen. (Foto: © ZandvoortMarketing)

Verscholen betonnen kolossen

Bunkers zijn er namelijk genoeg. Als onderdeel van de Atlantik Wall zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n 400 bunkers in de duinen gemaakt. Ieder met een eigen doel. Van opslag tot bakkerij en van schuttersput tot lanceerinstallatie voor V1 raketten. En hoewel de meeste onder het zand verscholen liggen, zijn sommige van deze betonnen kolossen nog toegankelijk voor bezoekers.

Een route langs enkele bunkers kun je hier downloaden.

Download route

Rijke historie met Amsterdam

De Waterleidingduinen zijn het grootste natuurgebied van Amsterdam, maar grenst aan Zandvoort. De naam van het gebied komt niet uit de lucht vallen. Sinds Willem van Oranje in 1853 voor het eerst zijn spade in de grond stak, wordt in het gebied water voor de stad Amsterdam gezuiverd.

Vandaag de dag verzorgt het 34 hectare grote gebied ongeveer twee derde van al het kraanwater in Amsterdam. Dat is zo’n 70 miljard liter water per jaar! Water uit de Rijn wordt na een eerste zuivering de duinen in gepompt om in 3 maanden door het duinzand op een natuurlijk manier verder gezuiverd te worden. Na een technische zuivering is het klaar om naar Amsterdam gepompt te worden.

Maar buiten dat is het een schitterend gebied voor mooie en gevarieerde wandelingen. 

Lees meer info

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Zandvoort Marketing. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.