Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Spot de dieren in de Amsterdamse Waterleidingduinen!

In de Amsterdamse Waterleidingduinen leven veel dieren. Saskia van den Brand kwam tijdens haar wandeling onder meer een kudde damherten tegen. "Overal waar ik kijk is het betoverend mooi."

Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, foto: Saskia van den Brand
Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, foto: Saskia van den Brand

Saskia van den Brand is fanatiek wandelaar. Ze schrijft graag over haar belevenissen tijdens de vele wandeltochten die ze maakt.

Het natuurgebied de Amsterdamse Waterleidingduinen ligt vlakbij Nationaal Park Zuid-Kennemerland in provincie Noord-Holland. Je kunt uit veel verschillende wandelroutes kiezen, maar het leukste is om te struinen. Je mag hier van de paden afwijken.

Ik passeer de ingang en sla links het bos in. Hier staan hele oude dennenbomen. Direct zie ik vier damherten oversteken. Zodra ze me zien, bewegen de dieren niet. De herten spitsen hun oren en de staarten kwispelen heen en weer. Ik wil dichterbij komen. Zachtjes sluip ik naar hen toe, maar dan trekken ze verder door het glooiende landschap. Ik loop verder naar de Stokmansberg. Een man zit op de heuvel en tuurt door zijn verrekijker naar Zandvoort.

De Amsterdamse Waterleidingduinen, foto: Saskia van den Brand
De Amsterdamse Waterleidingduinen, foto: Saskia van den Brand

Ik attendeer hem erop dat ik damherten heb gezien. De man antwoordt dat er hier ooit wel 4500 waren, maar dat er nu nog 2000 zijn. Volgens hem zal ik er vast nog meer tegenkomen. De man heeft gelijk. Als ik na een uurtje een broodje aan het water zit te eten, heb ik er al zeker twintig gezien.

Ik schrijf aantekeningen over mijn wandeling in een schriftje als er uit het niets een kudde damherten voorbij huppelt. De dieren zijn op zoek naar schaduw. Nummer één van de kudde heeft een groot gewei. Hij knabbelt aan een blaadje. Nummer twee heeft een donkergrijze vacht, maar geen gewei. Het dier likt zichzelf schoon. Daarna zet hij een sprintje in. De aanvoerder doet niet mee. De andere dieren wel. Ruim tien herten huppelen voorbij. Ze hebben allemaal een donkerbruine vacht. Het vierde hertje wint de race. Ik schrijf alles op en ga weer verder.

Betoverend mooi

Overal waar ik kijk is het betoverend mooi. Libellen dansen om elkaar heen in de lucht. Steeds hoger en hoger, totdat ze wegvliegen. Mijn oog valt op grote konijnenholen. Een goed gebruinde man spreekt me lachend aan. Ik zie dat hij een beige korte chino draagt en een overhemd. De zonnebril zit opgeborgen in zijn borstzakje. De man vraagt of ik geniet. Volmondig antwoord ik met een brede grijns en wijs naar de grote duinvlaktes. Zonder dat ik erom vraag, krijg ik leuke weetjes over dit gebied. Ruim 65 procent van het Amsterdamse drinkwater komt hiervandaan en er zijn bunkers die dichtgegooid zijn met zand. De man vertelt dat hij hier drie keer per week wandelt. Ik ben een tikkeltje jaloers. Ik bedank hem voor de informatie en vervolg mijn route.

Ik fantaseer over wild kamperen, want het is zo ongelooflijk mooi hier. Helaas kan dat niet. Nu zie ik alles in slechts een paar uurtjes. Het is voor mij een dag met een gouden randje. Ik kom hier zeker nog eens terug.

Algemene tips

Op deze site kun je routes vinden en online je toegangskaartje kopen: € 1,50 per persoon;
Een parkeerkaartje kost € 2,- per auto;
Het gebied is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

De Amsterdamse Waterleidingduinen, foto: Saskia van den Brand
De Amsterdamse Waterleidingduinen, foto: Saskia van den Brand