Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen op Texel: beleef de herfst

Het is herfst en dat is duidelijk te zien op Texel. Een palet van herfstkleuren laat zich zien, variërend van diepbruin tot stralend geel en warm oranje. Het eiland is rijk aan stranden om lekker uit te waaien, maar ook het bos om samen met de (klein)kinderen herfstschatten te zoeken. Ook zie je de eerste paddenstoelen weer de kop opsteken. We geven je drie leuke wandeltips om de herfst op Texel te beleven.

Rode vuurtoren tussen het helmgras door.
Texelse vuurtoren tussen het helmgras door. (Foto: © Justin Sinner, VVV Texel)

In samenwerking met VVV Texel

Texel, het grootste Nederlandse Waddeneiland, staat bekend om zijn adembenemende natuur en uitgestrekte wandelroutes. Of je nu een natuurliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een ontspannende vakantie, Texel biedt voor ieder wat wils. Dit zijn de mooiste wandeltips in de herfst, voor eilandbezoekers.

wandelaar op Texel in de duinen.
(Foto: © VVV Texel)

Wandelen op Texel in de herfst, tip 1: Eierlandse Duinen

De wind in je haren voelen? Dat kan perfect in de herfst tijdens deze wandelroute door de Eierlandse Duinen, met als hoogtepunt – als je daarvoor kiest – een beklimming van een Texels icoon: de rode vuurtoren. In het noordelijkste puntje van Texel vind je deze route door de Eierlandse Duinen: 6 kilometer om volop van het landschap te genieten.

Leuk weetje: de vuurtoren was bij de bouw 3 kilometer bij zee vandaan. Bij grote stormen werden er echter grote delen van de duinen weggeslagen. Daarom zit er asfaltbeton omheen, zodat de vuurtoren veilig blijft.

Wandelroute Eierlandse Duinen (6 km)

Je start de wandeling op het parkeerterrein op de Vuurtorenweg in De Cocksdorp. Ga links het strand op langs de strekdam en volg het pad bij Paal 29 met de wegwijzer met gele cirkel (een handje). Als je bij het fietspad bent ga je linksaf. Bij het huis ‘Sebastopol’ weer. Bij de gele route ga je links en dan rechts, waarna je bij de weg weer links gaat. Daar is hij weer: de vuurtoren, en het heerlijke strand voor een frisse herfstwind in het gezicht. 

Via de website van VVV Texel download je de volledige wandelroute.

Bekijk de wandelroute
Huis Sebastopol in de Eierlandse Duinen op Texel.
Huis Sebastopol in de Eierlandse Duinen op Texel. (Foto: © René Pop, VVV Texel)
Uitkijktoren Fonteinsnol op Texel.
Uitkijktoren Fonteinsnol op Texel. (Foto: © Annette Barhorst, VVV Texel)

Wandelen op Texel in de herfst, tip 2: Kinderroute in het speelbos

Texel heeft heide, duinen, strand en bos in overvloed. In deze wandelroute concentreren we ons op de kleuren in het bos. Op zoek naar paddenstoelen, ook als ze niet rood met witte stippen zijn. Deze wandelroute is met 2,7 kilometer niet zo lang, maar op een mooie herfstdag kun je er door allerlei activiteiten een goede poos mee bezig zijn. Ideaal voor een actief moment met de (klein)kinderen. De route is te vinden bij de Fonteinsnol: een nol is Texels voor duin. Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de bomen en kun je zelfs de zee zien.

Oorlogsmonument

Interessant voor de volwassenen: voor de trap naar de Fonteinsnol ligt een grote steen. Het is een monument om de – tijdens de Tweede Wereldoorlog – neergestorte Britse bommenwerper Lancaster ND421 te herdenken. Hierbij kwamen vijf bemanningsleden om. De twee overlevenden werden krijgsgevangen genomen door de Duitsers.

Het uitzicht vanaf Uitkijktoren Fonteinsnol.
Het uitzicht vanaf Uitkijktoren Fonteinsnol. (Foto: © VVV Texel)
Bordje dat wijst naar Uitkijktoren Fonteinsnol op Texel.
(Foto: © VVV Texel)

Wandelroute Kinderroute Klimmen en Spelen (2,7 km)

Je kunt de wandeling starten bij Uitkijktoren Fonteinsnol aan de bosrand op de Rozendijk 35 in Den Burg. Aan de achterkant van de toren volg je het pad naar beneden en na het ruiterpad ga je direct rechts tot aan de verharde weg. Die volg je 100 meter naar rechts, waarna je linksaf de Koekoeksweg inslaat. Bij het fietspad ga je links en dan rechts de Bosweg in. Volg vervolgens de rode paaltjes tot de speelplaats en neem terug de route tot de Eksterlaan. Ga vervolgens links, na de open plek bij het eerste kruispunt rechts de Koekoeksweg in en bij het fietspad linksaf naar het startpunt. 

Download de volledige wandelroute via de website van VVV Texel.

Bekijk de wandelroute

Wandelen op Texel in de herfst, tip 3: Dennenbos

In het bos is de kleurenpracht van de herfst goed zichtbaar. Toch is er één bos dat het hele jaar grotendeels groen blijft: het Dennenbos op Texel. Dankzij de aanplant van meer loofbomen, wisselt het groen zich hier echter wel steeds meer af met andere tinten en loop je dus in een bos met veel variatie.

In het Dennenbos zijn veel verschillende wandelroutes mogelijk, maar het leukste is om zelf een route uit te stippelen. Of beter nog: even te verdwalen. Toch liever een gemarkeerde wandelroute door de Dennen? Er zijn diverse wandelroutes uitgestippeld, waaronder wandelroute Ploegelanden (2,8 km) en wandelroute Bleekersvallei (3,1 km). Deze wandelroutes kun je ook met elkaar verbinden tot één lange wandelroute.

Lees meer over de wandelroutes
Wandelen Texel herfst Dennenbos De Dennen
Het magische gevoel van de herfst in De Dennen. (Foto: © Justin Sinner, VVV Texel)

Meer over het Dennenbos

Leuk weetje: het Dennenbos is er niet altijd geweest. Het is aangeplant, omdat er vroeger amper bomen op het eiland te vinden waren. Bomen zijn handig voor hout, dat weer nodig was om boerderijen te maken. Nu werden voor de spanten ook vaak de masten gebruikt van schepen die voor de kust van het eiland waren vergaan, maar vooruitstrevende Texelaars besloten eind 19e eeuw de woeste duinen nuttig te maken en plantten het bos. Bijzonder dat het is gelukt: veel Texelaars zagen het niet zo zitten en dachten dat de onvruchtbare grond ook te arm was voor de dennen. Wanneer je er loopt weet je echter wel beter: de mooiste dennen stralen je met hun volle dennentakken tegemoet.

Meer informatie over De Dennen
Het leukste is om zelf een route uit te stippelen of te verdwalen
De rode vuurtoren van Texel.
Uitwaaien op het herfstige strand van Texel. (Foto: © Shutterstock)

Boek een arrangement voor de herfst via VVV Texel

Ook een heerlijke herfst beleven op Texel? Boek dan een van de arrangementen van VVV Texel of overnacht in een van de mooie accommodaties in de Texelse natuur. 

Bekijk de arrangementen