Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ontdek De Hors op Texel

Gebied / Regio
Den Hoorn, Texel
Karakteristiek
Duinen
Afstand
10.2km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Bij een bezoek aan Texel mag Wandelroute De Hors – over het strand en de duinen – niet ontbreken. Je wandelt ruim 10 kilometer door de ongerepte, wilde natuur en maakt kennis met de natuurgebieden De Hors, Horsmeertjes en De Geul.

Startpunt
Naam
Strandpaviljoen Paal 9
Straat
Hoornderslag 8
Postcode
1797 RT
Plaats
Den Hoorn
afbeelding van een vrouw die op blote voeten wandelt op het Texelse strand.

Ongerepte Texelse natuur

De wandeling start op de parkeerplaats bij Strandpaviljoen Paal 9. Links achterin de parkeerplaats ga je door het klaphekje de duinen in. Volg het schelpenpadje en houdt bij de eerste splitsing links aan. Volg het pad tot aan de bunker bovenop het duin. Het is één van de ruim 500 bunkers die in de Tweede Wereldoorlog op Texel werden aangelegd. Vanaf de bunker heb je een prachtig uitzicht over het duingebied, de Noordzee en het dorp Den Hoorn.

afbeelding van twee wandelaars die uitkijken of het landschap bij een bunker in Den Hoorn.
Wandelen Bij de bunker in Den Hoorn, bij De Geul. (Foto: © VVV Texel, Justin Sinner)
afbeelding van duinen op Texel.
(Foto: © Leonie Hoever)

Langs de Mokbaai

Volg het pad naar beneden en ga op de verharde weg (Witteweg) rechtsaf richting camping Loodsmansduin. Houdt rechts aan tot de afslag naar het naturistengedeelte van de camping, hier ga je links en bij het toiletgebouw bij campingveld ‘Merel’ steek je het veld over. Neem het pad linksaf het smalle duinpaadje op richting de Mokweg en ga rechtsaf. Neem tegenover het boswachtershuisje het ‘Waddenwandelpad’. Dit wordt aangegeven met een pat met een rood/geel plaatje. Volg het pad onder het duin langs de Mokbaai. Het pad eindigt bij de parkeerstrook van de Horsmeertjes. Steek hier de weg over en ga het pad tussen de Horsmeertjes in.

Op de zandplaat heeft de natuur vrij spel en ontstaan nieuwe duintjes

Uitgestrekte vlakte: De Hors

Aan het einde van het pad ga je links het duin over en volg je het pad tussen de duinen door tot je op de Hors bent. Zandplaat De Hors is uniek en is ontstaan doordat ‘wandelende zandplanten’ zijn vergroeid met het eiland. Op het uitgestrekte strand heeft de natuur vrij spel en ontstaan nieuwe duintjes. De natuur is hier ongerept en ruig. Ga rechtsaf en loop in westelijke richting langs de duinrand, je komt uiteindelijk bij het Noordzeestrand uit en loop over het strand tot je bij Paal 9 uit komt. Hier kun je heerlijk bijkomen met een hapje en een drankje. Dit is tevens het eindpunt van je wandeling.

afbeelding van een plas water in de duinen.
De Hors op Texel. (Foto: © Sytske Dijksen, Foto Fitis)
afbeelding van meeuwen.
Meeuwenkolonie op Texel. (Foto: © VVV Texel, René Pop)

Leuk om te zien tijdens deze wandeling

  • In het duingebied lopen Black Angus runderen. De dieren zijn niet mensenschuw en blijven rustig staan wanneer je langs loopt. Houd wel voldoende afstand.
  • Vogelkijkhut De Geul is de ideale plek om onder andere meeuwen en lepelaars te spotten.
  • Laat je verrassen door het waanzinnige uitzicht op de Horsmeertjes. Bij het uitkijkpunt is een prachtig panoramaview te zien.

Hier vind je de routekaart

De plattegrond van Wandelroute De Hors vind je hier. Je kunt de wandeling dus starten bij Paal 9, maar je kunt bijvoorbeeld ook starten vanaf Camping Loodsmansduin of bij de Horsmeertjes.

afbeelding van het interieur van een strandtent.
Strandpaviljoen Paal 9 op Texel.