Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Stadswandeling Wijk bij Duurstede

Gebied / Regio
Wijk bij Duurstede
Karakteristiek
Stedelijk
Afstand
3.3km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Gijsbert van Abcoude gaf het dorp Wijk in 1300 stadsrechten. De stad zou zich zo’n vijftig jaar later met muren omringen en officieel Wijk bij Duurstede gaan heten, maar in de volksmond bleef het Wijk. Het dorp Wijk zelf wordt al genoemd in het jaar 948. Toen werd gezegd dat het voorheen Dorestad heette. Een hele lange geschiedenis dus, die zelfs terug gaat tot de Romeinen. Deze stadswandeling neemt je mee door de rijke geschiedenis van Wijk bij Duurstede, langs bijzondere plekken en met genoeg gezellige horeca om even bij te komen onderweg.

Startpunt
Naam
VVV Kromme Rijnstreek
Straat
Achterstraat 4
Postcode
3961 BH
Plaats
Wijk bij Duurstede
Kasteel Duurstede
Kasteel Duurstede (foto Shutterstock: © Johan Kuyvenhoven)

De wandeling in het kort

Deze stadswandeling neemt je in een klein uurtje mee door het hart van de stad, je wandelt langs de meest bijzondere plekken van het historische centrum. Je start bij de Markt waarna je onder andere langs de Grote Kerk, Kasteel Duurstede (met de prachtige kasteeltuin) en twee nog functionele molens wandelt. Breng onderweg een bezoekje aan de hoogtepunten of plof neer bij een van de gezellige horeca.

Kenmerken

  • Stadswandeling
  • Te volgen via routebeschrijving
  • Verharde paden

Kasteel Duurstede

Kasteel Duurstede is een van de oudste middeleeuwse kastelen van Nederland. Het kasteel is omringt door een prachtig park en alleen te bereiken via de ophaalbrug over de slotgracht. In het park vind je bomen van zo’n 150 jaar oud. Let wel op: je kunt het kasteel in april tot oktober van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur bezoeken.

Restaurant 't Klooster

Restaurant ’t Klooster

Na je wandeling een lekker hapje eten? Dat kan goed bij Restaurant ’t Klooster. Dit restaurant werkt samen met lokale initiatieven zoals de Wijkse Moestuin, waar verse producten worden verbouwd die het restaurant s’ ochtends zelf oogst. Ook halen ze dagelijks verse ingrediënten uit het Wijkse Voedselbos; een aangeplant bos met allerlei wilde, eetbare planten, fruitsoorten en wortels.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route? Ga naar de website van Routebureau Utrecht. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.