Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Grachten en Werven

Gebied / Regio
Utrecht
Karakteristiek
Stedelijk
Afstand
2.6km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

De Utrechtse grachten met hun werven en werfkelders zijn uniek in de wereld. Deze bijzondere bouwwerken zijn in de middeleeuwen op particulier initiatief ontstaan. Het transport en de opslag van handelsgoederen heeft Utrecht veel voorspoed gebracht. Tegenwoordig vormen de grachten en werven een toeristische attractie. Elke gracht heeft zijn eigen sfeer en kenmerken.

Startpunt
Naam
VVV Utrecht
Straat
Domplein 9
Postcode
3512 JC
Plaats
Utrecht
Binnenstad Utrecht Winter

De wandeling in het kort

Tijdens deze wandeling loop je over verschillende werven en langs de grachten. Je leert Utrecht op een heel andere manier kennen. Daarnaast wandel je langs het symbool van Utrecht: de domtoren, maar ook langs het Stadhuis, de Winkel van Sinkel, het oudste gebouw Paushuize en kan je een bezoek brengen aan de DOMunder.  

kenmerken

  • Stadswandeling
  • Te lopen met GPX of routebeschrijving
  • Verharde paden

De Domtoren

Het symbool van Utrecht is de 112 meter hoge en 700 jaar oude Domtoren. Je kunt de toren onder leiding van een gids beklimmen. Op verschillende verdiepingen vertelt de gids meer over de hoogste kerktoren van Nederland. Na bijna 500 treden wordt je beloond op een prachtig uitzicht. Wil je nog meer te weten komen over de Dom? Bezoek dan de DOMunder, een ondergrondse ontdekkingstocht. Klik hier voor meer informatie.

Domtoren
Domtoren (Foto Flickr: © E. Dronkert)
Winkel van Sinkel
Winkel Van Sinkel (Foto Flickr: © JTWS85)

Winkel van Sinkel

Langs de gracht en deels in een van de werfkelders vind je grand café Winkel van Sinkel. Ooit begonnen als winkel maar ondertussen aangepast naar een sfeervol restaurant waar je neer ploft voor een lunch, diner of gewoon kunt genieten van een kop koffie.  

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route? Ga naar de website van Routebureau Utrecht. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.