Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Historische stadswandeling Woerden

Gebied / Regio
Woerden
Karakteristiek
Stedelijk
Afstand
5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Woerden is een vestingstad met ruim 200 jaar geschiedenis en is de sfeervolle huiskamer van de regio. Woerden is van oorsprong een stad die langs de Romeinse Limes lag en is om die reden één van de zes Limes knooppunten. De Limes is een Romeinse grens die dwars door Nederland liep. Door de hele stad zijn Romeinse kunstvoorwerpen te bezichtigen. Maar Woerden herbergt meer schatten, de Cheese Experience bijvoorbeeld, waar je vanalles te weten komt over het proces van kaasmaken. Of het stadsmuseum Woerden met prachtige werken van Leo van Gestel.

Startpunt
Naam
VVV Woerden
Straat
Emmakade 6A
Postcode
3441 AJ
Plaats
Woerden
Watertoren Westdampark
Watertoren Westdampark

De wandeling in het kort

Deze wandeling loopt langs de belangrijkste bezienswaardigheden en monumenten van Woerden. Onderweg kan jij bij het stadsmuseum alles leren over de Romeinse geschiedenis van Woerden. Ook wandel je langs verschillende kerken en kathedralen en andere historische gebouwen en pak je ook een stukje stadsgroen mee, wandelend door het Westdampark. De route is met een rode stippellijn aangegeven, duur ongeveer een uurtje en start bij VVV Woerden.

Kenmerken

  • Stadswandeling
  • Gemarkeerd
  • Verharde paden

Cheese Experience

In het gebouw van VVV Woerden vind je ook het Kaaspakhuis waar je kunt deelnemen aan de Cheese Experience Woerden. Dit is het enige nog in werking zijnde Kaaspakhuis van Nederland waar je nog een bezoekje aan kunt brengen. Je komt onder leiding van een gids alles te weten over het kaasmaken en waarna je de rondleiding afsluit met een heerlijk kaasplankje.

Kaaspakhuis Woerden
Kaaspakhuis Woerden (Foto: © Ben Kraan Architecten BNA)
Stadsmuseum Woerden
Stadsmuseum Woerden (Foto: © Erik Zachte)

Stadsmuseum Woerden

Stadsmuseum Woerden is gevestigd in het hart van Woerden. In dit voormalige 16de-eeuwse 'Stedehuys’ met schandpaal wisselen historie en kunst elkaar af. Het museumgebouw op zichzelf al een bezienswaardigheid. Binnen leer je alles over de romeinse historie. Leuk om te bezoeken tijdens je stadswandeling.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route? Ga naar de website van Routebureau Utrecht. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.