Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Stadswandeling Vianen

Gebied / Regio
Vianen
Karakteristiek
Stedelijk
Afstand
3km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Op een kwartiertje rijden van de stad Utrecht ligt het gezellige stadje Vianen. Een middeleeuwse stad omgeven door water en groen. Met ruim 190 rijksmonumenten is de historie in Vianen op elke hoek van de straat aanwezig. De stad herbergt dan ook veel verhalen, verteld aan de hand van monumentale panden zoals de Grote kerk, de muurhuizen in de Molenstraat, het Stadhuis en de lekpoort. Deze stadswandeling neemt je mee door de rijke geschiedenis en langs de mooiste plekken van Vrijstad Vianen.

Startpunt
Naam
VVV Vianen
Straat
Voorstraat 13
Postcode
4132 AM
Plaats
Vianen
Grote Kerk Vianen
Grote Kerk Vianen (Foto Flickr: © Claus Gerull)

De wandeling in het kort

Struin door de oude straten van het gezellige stadje Vianen. Tijdens deze korte wandeling dwaal je door de mooiste straatjes van de stad. Bewonder de oude monumentale paden zoals de Grote kerk, de muurhuizen in de Molenstraat, het stadshuis en de Lekpoort. En bezoek onderweg of na afloop een van de gezellige cafés of restaurants.

Kenmerken

  • Stadswandeling
  • Te lopen met een routebeschrijving
  • Verharde paden

De muurhuizen in de Molenstraat

Wandelen langs de deze karakteristieke muurhuisjes waan je je even in de middeleeuwen. Toen de stad zich ging uitbreiden werd er een nieuwe stadsmuur gemaakt. De oude muur werd afgebroken en van de stenen werden de muurhuizen gebouwd.

Muurhuizen Molenstraat
Muurhuizen Molenstraat (Foto: © Wikimedia Henkvd)
Lekpoort Vianen

Lekpoort

Deze poort is de enigste overgebleven stadspoort van Vianen. Tot de 19e eeuw vormde de poort een van de toegangswegen tot de ommuurde binnenstad. De toren is opgedeeld in drie verdiepingen met vroeger elk hun eigen functie: boven de doorgang zat het lokaal van de poortwachter, een verdieping hogen een gevangenis en de zolder is een uitkijkpost.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route? Ga naar de website van Routebureau Utrecht. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.