Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Vier plekjes op Texel die je alleen wandelend kunt ontdekken

Wist je dat 30% van Texel alleen wandelend te bereiken is? Een goede reden om het eiland te bezoeken. Dit zijn de mooiste plekken die je te voet móet bezoeken wanneer je op Texel bent.

Drie Plekjes Op Texel Die Je Alleen Wandelend Kunt Ontdekken: zonsondergang texel
(Foto: © Justin Sinner, VVV Texel)

Jonge duinen in natuurgebied de Muy

Tussen De Koog en natuurgebied De Slufter in ligt natuurgebied De Muy. Een prachtig gebied dat bestaat uit duinen, een langgerekte vlakte, weiland en een klein bosje dat het Oorlogsschip genoemd wordt. De Muy is een jong duingebied waar de invloed van het zoute zeewater verdwenen is. 

De Muy is een veelzijdig gebied met een veelzijdige flora als fauna. Je vind hier diverse vogels en ook de oudste lepelaar kolonie van het waddengebied. Er zijn verschillende soorten orchideeën die van half mei tot eind juni prachtig bloeien.  

Drie Plekjes Op Texel Die Je Alleen Wandelend Kunt Ontdekken: De Muy
De Muy is een jong en veelzijdig duingebied. (Foto: © Gertha Wessels, VVV Texel)

Wandelroute Texelse veldnamen (10 km)

Ondanks dat het natuurgebied relatief jong is, heeft het een rijke geschiedenis. Zo hadden vroeger alle velden, weilanden en gebieden namen van de eigenaars, waarmee Texelaars hun weg vonden. De honderden veldnamen zijn verzameld en samengevoegd in een wandelroute. De route gaat door de natuurgebieden De Muy, De Slufter en over het strand. Zo maak je kennis met een stukje geschiedenis van en geniet je tegelijkertijd van de natuur.  

Bekijk de wandelroute

Eindeloze strandwandelingen

Texel heeft er ruim 30 kilometer van: strand! Het begint bij de zuidpunt met een uitgestrekte zandvlakte: De Hors. Onderweg naar het noorden passeer je regelmatig  gezellige paviljoens bij de verschillende strandslagen, waar in de zomer zwemmers en zonaanbidders van het strand en zee genieten. Na De Koog kom je bij het bijzondere natuurgebied: De Slufter, waar een geul vanaf zee ver het land in reikt. Loop je verder richting het noorden kom je uit bij de vuurtoren.  

Verspreid over het strand vind je om de kilometer strandpalen met elk een uniek nummer: van paal 6 in het zuiden van het eiland tot en met paal 33 helemaal in het noorden. Deze afstand tussen de strandpalen is steeds een kilometer. Met behulp van de paalnummers kun je zelf de lengte van je wandeling bepalen.

Wandelen Texel, de Hors, Natte Vallei
De Hors (Foto: © Ronald van Wijk)

Wandelroute het avontuurlijke zuiden

Een bijzonder deel van het strand ligt in het zuiden van Texel, net onder het dorp Den Hoorn. Wandel hier langs het gebied van De Horspolders. Je loopt hier gedeeltelijk door ruig terrein maar wordt beloond met een spectaculair uitzicht. De route is ongeveer 3,8 kilometer, maar uit te breiden tot zover je maar wilt. Tijdens de route volg je de blauwe paaltjes.

Bekijk de wandelroute

Struinen door het bos bij De Dennen

Naast strand en veel duinen vind je op Texel ook bos. Oorspronkelijk is het bos ‘de Dennen’ aangelegd voor de houtproductie. Tegenwoordig is het een heerlijk wandelgebied waar wordt ingezet op biodiversiteit. Naast dennen wandel je er ook langs loofbomen. Het bos heeft nieuwe vogels naar het eiland gebracht, zoals de zwarte mees en de grote bonte specht. 

In het vroeg voorjaar is het hier extra genieten. Dan bloeien de vrolijke stinzenplanten zoals sneeuwklokjes, aronskelk en vogelmelk. In de herfst vind je er een overvloed aan paddenstoelen, waaronder de kenmerkende narcisamaniet die typerend is voor duinbossen.    

Drie Plekjes Op Texel Die Je Alleen Wandelend Kunt Ontdekken: Texel Dennen
Wandel door het aangelegde bosgebied 'De Dennen'. (Foto: © VVV Texel)

Wandelroute kinderroute klimmen en spelen (2,7 km)

Ga je met de (klein)kinderen op pad of wil je een laagdrempelig en korte route wandelen? Ga dan naar de ‘Fonteinsnol’. 'Fonteinsnol' bestaat uit de woorden fontein en nol. Een nol is Texels dialect voor duin. Bij dit punt op deze wandeling kun je een uitkijktoren beklimmen en je hebt hier een prachtig uitzicht over de bomen. Kinderen kunnen tijdens deze wandeling leuke tik- en verstopspelletjes doen, want het bos rondom de uitkijktoren is een speelbos. 

Bekijk de wandelroute
Drie Plekjes Op Texel Die Je Alleen Wandelend Kunt Ontdekken: Eierlandse duinen
Verken de prachtige natuur bij de Eierlandse duinen op Texel. (Foto: © Lydia Annema)

Langs de Vuurtoren bij de Eierlandse Duinen

Op Texel strekken de brede duinen zich uit langs de gehele westkant van het eiland, grenzend aan de Noordzee. In het meest noordelijke puntje kun je wandelen door de Eierlandse Duinen. Tot het begin van de 17e eeuw was Eierland een apart eiland, maar door de aanleg van een zanddijk werd Eierland met Texel verbonden. Alleen de duinen bleven nog over.

Tijdens de tweede Wereldoorlog waren de duinen een belangrijk strategisch gebied vanwege hun hoogte en overzicht over de omgeving. Tegenwoordig zijn de Eierlandse Duinen een beschermd natuurgebied en worden beheerd door Natuurmonumenten. Ze vormen een belangrijk omgeving voor diverse planten- en diersoorten, waaronder bijzondere vogelsoorten die hier hun broedplaatsen hebben.

Wandelroute door de Eierlandse Duinen (6 km)

Trek je wandelschoenen aan en verken de ongerepte natuur van de steeds veranderende duinen op het Noordelijke puntje van Texel. Kenmerkend voor deze wandelroute is natuurlijk de rode vuurtoren de je ook kunt beklimmen. De route is het hele jaar door te wandelen.  

Bekijk de wandelroute

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met VVV Texel. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.