Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Texel: Cultuurhistorie op De Hoge Berg

Gebied / Regio
Den Burg
Karakteristiek
Natuur en stedelijk
Afstand
6.5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Ontdek de wandelroute 'De Hoge Berg' op Texel, waar golvende landschappen, historische schapenboeten en dartelende lammeren in het voorjaar een idyllisch schouwspel vormen.

Startpunt
Naam
VVV Texel
Straat
Emmalaan 66
Postcode
1791 AV
Plaats
Den Burg
Wandelroute Texel Cultuurhistorie Op De Hoge Berg

Texel kent vele mooie wandelroutes, maar de route over De Hoge Berg is misschien wel de mooiste. Zeker in het voorjaar. Tussen glooiende landschappen, tuunwallen en de typisch Texelse schapenboeten zijn het hele jaar door veel schapen te zien. En in het vroege voorjaar gezellig samen met hun lammeren. Het boerenland, een rijke geschiedenis en de ontwakende natuur komen hier samen. Wandel over de kronkelende paadjes en geniet van de weidse omgeving. 

Lammetjes Op De Hoge Berg Foto
Lammetjes op De Hoge Berg (Foto: © Leonie Hoever)

Routebeschrijving wandelroute De Hoge Berg

Ga rechtsaf richting Pontweg. Bij de rotonde neem je links het onverharde pad. Sla aan het eind rechtsaf. OP het einde van de weg ga je linksaf. Neem het tweede onverharde pad rechtsaf tussen de tuinwallen. Bij de verharde weg ga je rechtdoor de Waterweg in. Dan neem je de eerste weg linksaf. Bij de Schansweg ga je linksaf. Op het hoogste punt van deze weg sla je linksaf een onverharde weg in langs de begraafplaats en dan direct rechtsaf. Je steekt de Leemkuil over en gaat rechtdoor langs het zwembad en bij de Emmalaan sla je linksaf terug naar het starpunt.

Tuunwoallen: typische Texelse perceelafscheidingen

Tussen de graslanden wandel je langs tuunwoallen: dit zijn typische Texelse perceelafscheidingen, gemaakt van graszoden. Ooit werden ze aangelegd omdat op Texel nauwelijks hout beschikbaar was om afrastering te maken. In het landschap zie je ook verschillende kuilen. Dit zijn kolken, aangelegd als drinkpoelen voor de schapen.

Schapenboet tussen de Tuunwallen
Schapenboet tussen de Tuunwallen (Foto: © Roel Ovinge)
Wandelroute Texel Cultuurhistorie Op De Hoge Berg Schapenboet
Schapenboet op De Hoge Berg, Texel

Schapenboeten: schuine schuurtjes in het landschap

Het zijn bijzondere verschijningen in het landschap, de schapenboeten. Als je goed kijkt staan alle huisjes één kant op gericht, dit is niet zonder reden. Het schuine dak staat naar het westen, omdat op Texel de win meestal uit die richting waait. Alhoewel de naam anders doet vermoeden, worden de schapenboeten uitsluitend gebruikt voor opslag. De texelse schapen kunnen door hun dikke vacht in de winter gewoon buiten blijven.  

Ben je fan van de lammetjes? Bij Schapenboerderij Texel kun je ze knuffelen!

Georgische Begraafplaats

Onderweg passeer je ook de Georgische Begraafplaats. Hier liggen de Georgische soldaten begraven die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog sneuvelden in een opstand tegen de Duitse Bezetters. Deze opstand werd de laatste veldslag op Texel van WOII. Wil je meer weten over het oorlogverleden van Texel? Breng dan een bezoekje aan het Luchtvaart en Oorlogsmuseum Texel.  

Wandelroute Texel Cultuurhistorie Op De Hoge Berg Georgische Begraafplaats
Georgische Begraafplaats

Praktische informatie

  • Deze wandelroute is te volgen via de routebeschrijving
  • De route is het hele jaar toegankelijk
  • Bij nat weer zijn laarzen of goede wandelschoenen aan te raden