Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Met de hond wandelen op Texel

Op Texel is het heerlijk uitwaaien met je hond aan je zijde. Op de boot mogen honden gratis mee en op het eiland zelf kunnen jullie er samen op uit. Er zijn op Texel volop losloopgebieden en hondvriendelijke accommodaties, maar er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden. We geven een paar tips voor wie Texel wil ontdekken met de hond.

Met de hond wandelen op Texel: De Hors
De Hors. (Foto: © VVV Texel)

Met de hond wandelen op het strand en in de duinen

Natuurlijk wil je samen genieten van de mooiste plekjes op het eiland. Het is op vrijwel het hele Texelse strand mogelijk om de hond los te laten lopen. Lekker rennen, ravotten met soortgenoten, of een frisse duik nemen in zee. Zeker op het strand bij de vuurtoren kunnen jullie genieten van het gevoel van ruimte en vrijheid. Kijk uit op buureiland Vlieland, of zet je hond op de foto met de Texelse vuurtoren op de achtergrond.

Met de hond wandelen op Texel: op het strand
(Foto: © Stefan Krofft, via VVV Texel)

Wandelroutes op het strand

Buiten het broedseizoen, dat ongeveer van maart tot en met september loopt, is de Bleekersvallei een fantastische plek om met de hond te wandelen. Je kunt er een ronde maken waarbij je strand, duinen, bos én heide tegenkomt.

Een andere aanrader is De Hors. Een enorme strandvlakte, waar honden buiten het broedseizoen los mogen lopen. De ideale plek om te rennen en het zand onder de pootjes te voelen. Let op: aanlijnen is verplicht op het pad tussen de parkeerplaats en het strand.

> Wandelroute Strandvlaktes en Duinvalleien (6,8 km)
> Wandelroute De Hors op Texel (10,2 km)

Met de hond wandelen in het bos

Jaarrond kunnen jullie heerlijk wandelen in het bos De Dennen. Dit bos strekt zich uit langs de duinen ten westen van Den Hoorn en Den Burg. In de bosgebieden waar vee of grazers lopen en op speelweides dien je de hond even aan te lijnen, de rest van het bos is losloopgebied. Vlak bij De Cocksdorp vind je nog een prachtig bos: het relatief nieuwe Krimbos. Ook in dit bos mag de hond lekker los.

> Ontdek De Dennen en wandelroutes in het bos

Met de hond wandelen op Texel: het Krimbos
Met de honden wandelen op Texel: het Krimbos. (Foto: © VVV Texel)
Met de hond wandelen op Texel: in de duinen
Op veel plekken op Texel geldt een aanlijnplicht voor hondenbezitters. (Foto: © Justin Sinner, VVV Texel)

Waarom je hond op Texel op veel plekken aan de lijn moet

Houd er rekening mee dat op veel plekken op het eiland een aanlijnplicht geldt. In de duingebieden moeten honden het hele jaar worden aangelijnd, alleen in de duinen bij De Hors en bij De Dennen mogen honden buiten het broedseizoen loslopen. In dorpen moeten honden ook aan de lijn.

Deze aanlijnplicht is belangrijk op Texel en dit heeft vooral te maken met de fauna op het eiland. Het gebeurt regelmatig dat schapen en lammetjes worden opgejaagd of verwond. Vaak jagen honden bewust of onbewust vogels op. Zeker tijdens het broedseizoen kan dit vervelende gevolgen hebben. Als vogels vluchten en hun nest verlaten, dan kunnen eieren of jonge kuikens een gemakkelijke prooi worden voor roofdieren.

Ook belangrijk: neem altijd zakjes mee als je met de hond op pad gaat, want ook op Texel hoor je de hondenpoep op te ruimen. Gooi het gevulde zakje weg in een vuilnisbak aan de rand van het natuurgebied, of in een afvalbak in een van de dorpen.

Op deze wandelroutes is je hond aangelijnd welkom

> Wandelroute Het avontuurlijke zuiden van Texel (3,8 km)
> Wandelroute Door de Eierlandse Duinen (6 km)

Met de hond wandelen op Texel: zeehond op het strand
Zeehond bij de vuurtoren van Texel. (Foto: © VVV Texel)

Pas op voor zeehonden

Texel is niet alleen een heerlijke plek voor honden, maar ook voor zeehonden. Hier staat het eiland zelfs om bekend! Zeehonden liggen meestal lekker op een zandbank, maar het komt voor dat ze opduiken op het strand. Zeehondenopvang Ecomare meldt dat er vaker zeehonden met hondenbeten binnenkomen. Een ontmoeting tussen hond en zeehond is niet alleen gevaarlijk voor de zeehond. Soms dragen zeehonden ziekten met zich mee en bovendien kunnen ze nog wel eens pittig van zich afbijten. Lijn je hond dus direct aan wanneer je een zeehond spot en ga er met een zo groot mogelijke boog omheen, of loop een andere kant op.

Verblijven op Texel, dat kan ook met hond

Zoek je een goede uitvalsbasis voor je wandelweekend op Texel? Er zijn diverse vakantiehuizen, B&B’s en hotels waar je met je dier van harte welkom bent. Er is zelfs een aantal accommodaties voor mensen die meerdere honden hebben. Op texel.net vind je deze vakantiehuizen voor met de hond. Perfecte plekjes waar je samen lekker kunt opwarmen na een frisse wandeling in de herfst of winter.

Ontdek Texel met je hond
Met de hond wandelen op Texel: bij Ecomare
Bushokje bij Ecomare, Paal 17. (Foto: © VVV Texel)

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met onze partner VVV Texel. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.