Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Op zoek naar troost tussen Ulvenhout en Chaam

Waar de een troost vindt bij een Lourdesgrot of kapel, vindt de ander het in de kracht van de natuur. In de driehoek van Breda, de Belgische grens en Chaam – op een etappe van het Oranje-Nassaupad – vind je het allemaal en is het moeilijk om je niet te laten raken.

vrouw wandelt over de Strijbeekse Heide.
Strijbeekse Heide. (Foto: © Lizanne Croonen)

Door Lizanne Croonen

Dat ergens in een ver verleden de Oranje-Nassaus in de omgeving van Breda hebben rondgestruind en hier dus de roots van ons Koningshuis liggen, is natuurlijk een leuk gegeven dat tot de verbeelding spreekt. Daar kun je zelfs een heel wandelpad omheen verzinnen, die de grandeur en weelde van Brabant laat zien. Zo werd in 2020 het Oranje-Nassaupad geboren, een meerdaagse wandeltocht in de Baronie en Kempen.

Ga naar het Oranje-Nassaupad

Beekdalenlandschap

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik helemaal niet aan de Oranje-Nassaus heb gedacht, tijdens mijn wandeling van Ulvenhout naar Chaam (etappe 7). Het is de natuur die betovert, op deze route. Het eerste deel volgt het stroomgebied van het riviertje de Mark. Het beekdalenlandschap tussen Breda en de Belgische grens bestaat uit veel natte natuur met poelen en weides waar je helemaal tot rust komt. De vogels bepalen hier de melodie in je hoofd. Ik zoek tevergeefs naar de ijsvogel, maar krijg zwaluwen geserveerd.

Wandel- en fietspad door het Markdal.
Wandel- en fietspad door het Markdal.
Bordjes die verwijzen naar het Mariapark in Meersel-Dreef.
Mariapark in Meersel-Dreef. (Foto: © Lizanne Croonen)

Toevluchtsoord

Dan maak ik een stop bij het kapucijnenklooster en taverne ‘Bij De Paters’ in Meersel-Dreef, net over de Belgische grens. Voor een lokaal biertje is het echt nog te vroeg. Ik glimlach om de bordjes bij de entree van het Mariapark. Waar de een de richting aanwijst naar de Lourdesgrot, wijst de ander naar ‘Teder toevluchtsoord’ en ‘Turbulente tijden’. “Waar is toch het huisje van troost?”, vraagt een vrouw, waarop we samen speuren op het informatiebord. “Overal gezocht, maar niet kunnen vinden.” We tikken het aan op de plattegrond, maar de vrouw besluit toch maar te vertrekken. Ik hoop voor haar dat ze ergens anders troost vindt.

Kat op een houtenbankje in het Mariapark, Meersel-Dreef.
Gezelschap in het Mariapark, Meersel-Dreef. (Foto: © Lizanne Croonen)

Kaarsje opsteken

Bij de Lourdesgrot neem ik plaats en zie ik af en aan mensen kaarsjes opsteken. De zon wurmt zich tussen de boomtoppen van het kloosterbos door. Houten bankjes in gebedsruimtes lijken er niet voor gemaakt om comfortabel te zitten, maar een kat vindt het goed toeven. Hij komt op me af, misschien wel voor wat troost, zo ervaar ik dat in elk geval wel. Overigens heb ik De Troost, een van de gedenkplekken in het park, ook niet kunnen vinden.

Mensen steken een kaarsje op in de Lourdesgrot in Meersel-Dreef.
Lourdesgrot in Meersel-Dreef. (Foto: © Lizanne Croonen)
Bijenkast bij de BijenBoerderij in Strijbeek.
BijenBoerderij in Strijbeek. (Foto: © Lizanne Croonen)

Gezoem

Ik laat het heiligdom achter me en zie uit naar de volgende stop: de BijenBoerderij in Strijbeek. Wat een bloemenweelde tref ik hier aan! Ik bekijk de bijenkasten in de bloemrijke tuin en bestel een lokaal honing-yoghurtijsje voor op het terras. Er is ook vers geslingerde honing te koop en een hoop snuisterijen van bijenwas. Voor wie dat wil: hier kun je alles leren over het leven van de honingbij.

glas-in-lood in de Sint-Hubertuskapel in Strijbeek.
Sint-Hubertuskapel in Strijbeek. (Foto: © Lizanne Croonen)

Uitgestrekte heide

Op de tweede helft van de route kom ik langs mooie kapelletjes met glas-in-lood en opnieuw: troost als thema. Waar de een het wellicht vindt in een regionaal biertje, vindt de ander het in een bedevaartskapel. Troost is voor iedereen wat anders. Ik vind het doorgaans in de natuur. En ik zie dat meer wandelaars op de Strijbeekse Heide zich laten raken door de schoonheid van de omgeving. Voor mij is dit het hoogtepunt van de route. Er worden foto’s gemaakt en er wordt lustig gepauzeerd op wandelbankjes. Hoewel de heide het de afgelopen jaren door droogte zwaar heeft gehad, zie ik toch een uitgestrekt paars tapijt. Wat is de natuur toch veerkrachtig.

Paarse heide met een boom op de achtergrond, op de Strijbeekse Heide.
Strijbeekse Heide. (Foto: © Lizanne Croonen)
Het ven op de Strijbeekse Heide.
Het ven op de Strijbeekse Heide. (Foto: © Carla van den Ouweland)

Spannend randje

Op de Strijbeekse Heide wisselen bos en open vlakten elkaar af. Patersmoer (Goudberg) en het Zwarte Goor zijn prachtige vennen met veeneilandjes. Dit zijn een van de weinige resten hoogveen in Nederland. Het is nu een oase van rust, maar vroeger werd hier volop gesmokkeld, wat het gebied een spannend randje geeft. Je komt onderweg informatiebordjes tegen die vertellen over de grenssmokkelaars. Voet voor voet kom ik dichterbij Chaam, het eindpunt van mijn wandeling. Wielrenners zoeven langs me op, wat mij wakker schudt en de bewoonde wereld in slingert. Ik laat de stilte achter me en geef me over aan de Brabantse gezelligheid. Tijd om wat streekproducten te kopen!

Praktische informatie:

  • Lizanne liep etappe 7 van het Oranje-Nassaupad, een route van Ulvenhout naar Chaam, van 20,5 kilometer. Het gehele pad telt 8 etappes en beslaat 136 kilometer.

  • In de routegids van het Oranje-Nassaupad vind je handige omschrijvingen en plattegronden. Deze is verkrijgbaar in onze Wandelshop. Je volgt de wandelknooppunten via de groengele aanwijzingen op paaltjes, hekken, e.d..
Bestel de wandelgids
Wandelpadmarkering op de Strijbeekse Heide.
Wandelknooppunten en routes op de Strijbeekse Heide. (Foto: © Lizanne Croonen)
Het terras en de oude boerderij van 'Bij Toontje Schoen'
Horecatip: 'Bij Toontje Schoen' in Chaam.
  • De meeste etappes van het Oranje-Naussaupad zijn bereikbaar met het openbaar vervoer (alleen 1, 2 en 8 niet). Kom je met de auto? Parkeer dan op de eindbestemming. Vervolgens ga je met de bus of trein naar het startpunt. Je kunt ook (uiterlijk 24 uur van tevoren) een taxishuttle reserveren.

  • Horecatip: Boerderijterras Bij Toontje Schoen, nabij de Strijbeekse Heide en Chaam. Of strijk neer bij De Smokkelaar in Strijbeek en leer hier alles over het smokkelverleden van deze streek.

  • Wil je het hele Oranje-Nassaupad lopen en hier een meerdaagse wandelvakantie van maken? Op toerismedebaronie.nl vind je een overzicht met adressen waar je kunt overnachten en eten.