Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ons Kloosterpad: wandelen langs kloosters en abdijen in Brabant

De wandelroute Ons Kloosterpad voert je in vijftien etappes van ongeveer 15 tot 20 kilometer langs (voormalige) kloosters en abdijen in Brabant. Je start in Den Bosch en wandelt van klooster tot klooster, waarbij je mooie natuurgebieden en historische dorpjes aandoet. Naast de etappewandelingen zijn ook de extra Kloosterrondwandelingen zeer de moeite waard.

Ons Kloosterpad wandelen langs kloosters en abdijen in Brabant
(Foto: © VisitBrabant)

Ontdek het kloosterleven

Kloosterzusters en -broeders hebben eeuwenlang een sterke invloed gehad op de Brabantse samenleving. Bijvoorbeeld in scholen, ziekenhuizen en zorginstellingen. Ze droegen hun steentje bij vanuit hun geloof, eeuwenoude waarden en overtuigingen. Van de 660 kloostergebouwen die er ooit bestonden, zijn er nog 450 over. Om dit erfgoed leven in te blazen, is Ons Kloosterpad geopend. Als wandelaar kom je op deze wandelroute in Noord-Brabant meer te weten over het leven in de Brabantse kloosters en abdijen.

Kloosters van toen en nu

Op de wandelroute Ons Kloosterpad zul je ontdekken dat de kloosters heel verschillend zijn. In sommige kloosters draait het heel erg om stilte en heerst een besloten sfeer. Op andere plekken vind je meer activiteiten, ook buiten de kloostermuren. Veel van de oude kloosters hebben in de loop der tijd een nieuwe bestemming gekregen. In sommige kloosters langs de route kun je bijvoorbeeld overnachten, retraites volgen, wonen, werken of is een museum gevestigd. Toch zijn er ook kloosters die nog steeds in functie zijn. Zo is Klooster Sint Josephsberg in Megen het oudste nog bewoonde clarissenklooster. Als wandelaar word je geacht om de stilte en het dagritme van de bestaande kloostergemeenschappen te respecteren.

Ons Kloosterpad wandelen langs kloosters en abdijen in Brabant
(Foto: © VisitBrabant)
Ons Kloosterpad wandelen langs kloosters en abdijen in Brabant: Abdij van Berne
Kloosterrondwandeling in de Abdij van Berne. (Foto: © VisitBrabant)

Etappewandelingen en Kloosterrondwandelingen

De vijftien etappes van Ons Kloosterpad staan online en kun je vinden in een speciaal Bindboek met meer informatie en plattegronden. Deze gids is hier verkrijgbaar.

Naast de etappewandelingen, zijn er ook extra Kloosterrondwandelingen uitgezet, bijvoorbeeld in Vught, Velp, Oirschot en Tilburg (nieuw in 2023). Op deze wandelroutes loop je in gemiddeld 1,5 tot 2 uur rondom een klooster of abdij. Er zijn er momenteel 13, maar de reeks wordt uitgebreid. De Kloosterrondwandelingen staan gedrukt op handige wandelkaarten, die je hier kunt bestellen.

Praktische informatie:

  • De totale afstand van Ons Kloosterpad is 330 kilometer. Loop je de hele route over meerdere dagen? Dan start en eindig je in Den Bosch.

  • Ons Kloosterpad bestaat uit vijftien etappes van a naar b en daarnaast zijn er 13 extra Kloosterrondwandelingen. Je kunt de routes uiteraard ook los bewandelen. Kijk hier voor meer informatie per route en om de route als .gpx te downloaden.

  • Je volgt het officiële Brabantse wandelknooppuntennetwerk, met de geel-groene bewegwijzering.
Ons Kloosterpad wandelen langs kloosters en abdijen in Brabant: wandelkaart
Je kunt Ons Kloosterpad of de Kloosterrondwandelingen ook met een papieren wandelkaart lopen. (Foto: © VisitBrabant)
  • In een aantal kloosters op de route kun je overnachten. Je vindt in de omgeving van Ons Kloosterpad ook een aantal accommodaties met een kloosterthema. Zoek een hotel, B&B, camping of andere accommodatie op deze overzichtskaart.

  • Na elke wandeling kun je in of om het betreffende klooster een uniek souvenir kopen, ontworpen door lokale kunstenaars. De opbrengst is bestemd voor het in stand houden van het kloostererfgoed.
Meer informatie over Ons Kloosterpad

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met VisitBrabant Routebureau. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.