Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ons Kloosterpad: langs kloosters en abdijen in Brabant

De wandelroute Ons Kloosterpad voert je in vijftien etappes langs vijftig (voormalige) kloosters en abdijen in Brabant. Wandelend door de mooie natuur ontdek je het kloosterleven in Noord-Brabant.

Emmausklooster in Velp
Emmausklooster in Velp, foto: Max de Krijger

Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Brabants Kloosterjaar. Ter ere hiervan is er een nieuwe wandelroute langs het oude kloosterleven geopend: Ons Kloosterpad. In 15 etappes, tussen de 16 en 28 kilometer, wandel je van klooster tot klooster.

De geschiedenis van het kloosterleven in Brabant gaat terug tot de vroege middeleeuwen. Toen werden de eerste kloosters opgericht. Van de 660 kloostergebouwen die er ooit bestonden, zijn er nog 450 over. Deze kun je bekijken op Ons Kloosterpad en samen vertellen ze je het verhaal van het Brabants kloosterleven. Op de route zie je onder meer de verschillen tussen de kloosters. Sommige kloosters zijn sterk gericht op stilte en beslotenheid, andere zijn juist erg actief buiten de kloostermuren.

Nieuwe bestemming

Veel van de oude kloosters hebben in de loop der tijd een nieuwe bestemming gekregen. In sommige kloosters langs de route kun je bijvoorbeeld overnachten of is een museum gevestigd. Toch zijn er ook nog kloosters die nog steeds in functie zijn. Zo is Klooster Sint Josephsberg in Megen het oudste nog bewoonde clarissenklooster.

De abdij van Berne
De abdij van Berne, foto: Saskia van den Brand

Behalve de 15 etappes, zijn er als onderdeel van Ons Kloosterpad ook rondwandelingen uitgezet. Deze hebben een lengte van 2,5 tot 12 kilometer en starten en eindigen bij een klooster. De routes volgen het bestaande wandelknooppuntennetwerk.

Meer info over deze route