Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Nederrandpad etappe 46: Baarle Nassau - Ulicoten

Gebied / Regio
Baarle-Nassau
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
22.3km
Soort wandeling
A naar B
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Het Nederrandpad is een LAW langs de randen van Nederland. Etappe 46 neemt je mee door een stukje België. Zo loop je bij onze Zuiderburen en ongemerkt loop je Nederland weer in. Wandeljournalist Eva Hopstaken liep deze etappe en laat je graag kennismaken met de mooiste grenzen van Nederland.

Startpunt
Naam
Kerkplein Baarle-Nassau
Straat
Kerkplein
Postcode
5111 CG
Plaats
Baarle-Nassau
Nederrandpad Etappe 46 Baarle Nassau Ulicoten Grens Nederland Belgie
De grens tussen Nederland en België. (Foto: © Eva Hopstaken)

Tekst & foto’s: Eva Hopstaken

“Hoeveel kilometer zou een rondje Nederland zijn?” vraag ik me tijdens een avondwandeling in eigen stad hardop af. “Geen idee,” klinkt het naast me. Het intrigeert me. Een paar dagen lang laat de vraag me niet los en ik klap mijn laptop open. Wat blijkt, iemand heeft het uitgezocht, sterker nog, er is een route langs de grenzen van Nederland, het NederRandpad.

Enclaves van Baarle-Hertog

“Laten we deze doen,” opper ik; “dan lopen we af en toe even België in.” Eenmaal dit pad ontdekt, laat ik de kans zeker niet onbenut daadwerkelijk de grens op te zoeken. We kiezen voor etappe 46, een tocht van bijna 23 kilometer beginnend in de Nederlandse grensplaats Baarle-Nassau.

Van België naar Nederland en weer terug

Nog voordat we de eerste kilometers in de kuiten hebben, zijn we al meermaals de grens overgestoken. Baarle-Hertog (BE) kent in totaal dertig enclaves omringd door Nederlands grondgebied, het gros van die stukken België liggen als een lappendeken over het begin van onze route verspreid. Zo sta je zonder enige moeite met een been in het ene land en met je andere voet in een ander land.

Nederrandpad Etappe 46 Baarle Nassau Ulicoten Enclaves Van Baarle Hertog
Met de ene voet in België, de andere in Nederland. (Foto: © Eva Hopstaken)
Nederrandpad Etappe 46 Baarle Nassau Ulicoten Het Merkske
Natuurgebied het Merkske. (Foto: © Eva Hopstaken)

Het Merkske

Authentiek wordt vaak, net als pittoresk, gebruikt als het over natuurgebieden gaat. Terecht? De ene keer wel, de andere keer wat minder. Deze kernwoorden mogen zeker gebezigd worden als het gaat om natuurgebied het Merkske, gelegen in het zuidelijke puntje Brabant en zelfs letterlijk óp de grens met België.

De natuur doet wat'ie wil

Een plek waar de natuur voor een groot deel zijn eigen gang mag gaan met als resultaat weelderige bramenstruiken, uitgestrekte paden, dichtbegroeide struiken en eeuwenoude bomen die de zandpaden omzomen.

Oude Strumpt

Net wanneer mijn voeten besluiten dat het genoeg is geweest voor vandaag, naderen we Oude Strumpt, een gehucht op pakweg twee kilometer van het einddoel vandaan. Na een tocht over verharde en onverharde paden staan we niet veel later in het kerkdorp Ulicoten. Op één stukje weiland na, het voormalige ‘Niemandsland’, nu een Belgische enclave, behoort Ulicoten tot de gemeente Baarle-Nassau.

Nederrandpad Etappe 46 Baarle Nassau Ulicoten Oude Strumpt
De kerk in Baarle-Nassau. (Foto: © Eva Hopstaken)
Nederrandpad Etappe 46 Baarle Nassau Ulicoten Grenspaal
Grenspaal in Baarle-Nassau. (Foto: © Eva Hopstaken)

Nog ruim 1.800 kilometer

Hemelsbreed zijn we slechts vijf kilometer van ons startpunt vandaan, maar we hebben er dik 22 kilometer op zitten. “Hoeveel kilometer nog te gaan voordat we Nederland rondgelopen zijn?” informeer ik met een verhit hoofd en een kleine zucht. “Ruim 1.800, dus we zijn er bijna,” grapt mijn wandelmaatje. “Maar nog niet helemaal.”

Algemene informatie over het Nederrandpad

Het NederRandpad is een meerdaagse wandelroute langs de randen van Nederland en telt 1850 kilometer, verspreid over 85 etappes. Er is ook een campingroute met 75 etappes, waarbij je etappes dus ietsje langer zijn: gemiddeld 25 kilometer.

Omdat de route uiteindelijk een rondwandeling om Nederland is, kun je starten bij iedere etappe. Het NederRandpad wordt ook wel 'het langste wandelpad van Nederland' genoemd.

Nederrandpad Etappe 46 Baarle Nassau Ulicoten Etappes
Het NederRandpad met alle etappes. (Foto: © NederRandpad)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Komoot. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download wandelroute

Praktische tips

  • Elke etappe start en eindigt telkens op een punt dat bereikbaar is met het OV
  • Vanuit Ulicoten rijdt eens per uur een bus naar je beginpunt Baarle-Nassau
  • De etappes van het NederRandpad - 85 van elk ongeveer 22 km - zijn beschikbaar op Komoot

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.