Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Nationaal Park Nieuw Land: wandelen en vogels kijken

Nationaal Park Nieuw Land, met de Oostvaardersplassen en Marker Wadden, is het ideale wandelgebied om vogels te spotten. Wandel.nl selecteerde de leukste vogelspotplekken en mooiste wandelroutes in dit vogelkijkgebied.

Wild

Waar ooit de Zuiderzee was, ligt nu Nationaal Park Nieuw Land, met daarin natuurgebieden als de Oostvaardersplassen en Marker Wadden. Wij selecteerden de leukste vogelspotplekken en mooiste wandelroutes in dit vogelkijkgebied.

de Oostvaardersplassen

Wandelingen met panoramaviews

Het grootste 'man made' natuurpark ter wereld, Nationaal Park Nieuw Land, bestaat uit de Oostvaardersplassen, de Lepelaarsplassen, de Marker Wadden en het Markermeer.

Binnen de Oostvaardersplassen heeft Staatsbosbeheer maar liefst 14 wandelroutes uitgezet, variërend van 1 tot 7 kilometer.

Goede startpunten hiervoor zijn Buitencentrum Oostvaardersplassen (Kitsweg 1, Lelystad) en Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders (Oostvaardersbosplaats 1, Almere). Dat laatste is een fijne plek als het koud of winderig is, want in de panoramaruimte op de eerste verdieping van het bezoekerscentrum kun je achter glas naar de vogels van de Oostvaardersplassen kijken. Ook zie je hier vaak edelherten, konikpaarden en heckrunderen grazen. Er zijn verrekijkers aanwezig. 

De zeearend spotten

Extra bijzonder aan de Oostvaardersplassen is de aanwezigheid van de koning onder de roofvogels. Vogelkijkhut De Zeearendligt met zijn twee verdiepingen op een kwartiertje lopen van Buitencentrum Oostvaardersplassen. Je hebt er een mooi uitzicht op de rietmoerassen van de Oostvaardersplassen en natuurlijk op alle dieren die er leven, van zilverreigers, edelherten tot (hopelijk) de roofvogelkoning met een vleugelspanwijdte van meer dan twee meter.

Geen hut, maar een uitkijkheuvel is het uitkijkpunt aan het Jan van den Boschpad. Tevens een goede plek om de beroemde zeearend te spotten of andere bijzondere roofvogels, zoals de blauwe kiekendief, visarend of slechtvalk. Deze heuvel ligt op loopafstand van Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders.

De zeearend
Uitkijktoren De Steltloper op Marker Wadden
Uitkijktoren De Steltloper op Marker Wadden, foto: Peter Leenen/Straystone

Zwemmen met vogels op Marker Wadden

Ook het enige toegankelijke, aangelegde eiland van de Marker Wadden kent alleen al in totaal 12 kilometer aan wandelpaden. Er zijn twee routes langs vogelkijkhutten uitgezet: een route van 2,5 km en een route van 6 km. Startplaats van beide routes is de natuurhaven van het eiland. Bij vogelkijkhut Duikeend zit je op ooghoogte met de zwemmende vogels. Door het glas heb je ook zicht op alle dieren die onder water leven, zoals watervlooien en aasgarnalen. Voor uitkijktoren De Steltloper moet je even een klimmetje maken, de trap op, maar eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de slikvelden van de Marker Wadden. Bij helder weer kun je helemaal tot Enkhuizen en Almere kijken.