Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Mindful wandelen in het Gooi

Je zintuigen prikkelen tijdens een wandeling waar je bijna niemand tegenkomt. Dat is wat wandelfan en Instagrammer Samantha Hoornweg het liefst doet. “Wandelen is als mindfulness voor mij.” Wij vroegen naar haar 5 favoriete, rustgevende wandelingen in het door haar zo geliefde Gooi.

afbeelding van een zonsondergang aan het water, met felle kleuren
Zonsondergang bij Muiden. (Foto's: © Samantha Hoornweg)

Op haar Instagram-account @wanders.sam deelt Samantha (35) uit Weesp de mooiste beelden van uitstapjes in binnen- en buitenland. “Ik ben het account begonnen om anderen te inspireren. Ik deel er mijn avonturen en onontdekte plekken.” Daarmee bedoelt ze bijvoorbeeld wandelgebieden met een rijke historie, of daar waar je veel wilde dieren of cultuur tegenkomt. “Maar het kan ook een gebied zijn waar je de beste zonsondergang ziet of een mooi tulpenveld.”

Ga naar @wanders.sam
afbeelding van een wandelaar op een pad met goudgele blaadjes aan de bomen.
Gooilust, 'S-Gravelandse Buitenplaatsen.

Reizen in eigen land

Samantha is erg reislustig en maakt tijdens haar trips de mooiste foto’s. “Mijn vrienden waren daar maar beperkt in geïnteresseerd. Ik besloot de beelden te delen met mensen die het wél leuk vinden. In coronatijd ben ik Nederland meer gaan ontdekken. De Veluwe, de Waterleidingduinen, het Henschotermeer, Bornia en bij mij in de buurt in het Gooi… er zijn hier zoveel mooie wandelplekjes! Voor corona was ik daar helemaal niet mee bezig, maar nu maak ik er echt dagjes weg van.”

Energie

Wandelend kan ze naar eigen zeggen ‘ontsnappen uit het dagelijks leven’. “In de natuur kan ik opgaan in de omgeving, door alles wat je ziet, hoort en tegenkomt. Mijn zintuigen worden erdoor geprikkeld en ik krijg er weer energie van!” Dat willen wij ook wel! Daarom vroegen we Samantha naar wandeltips die op-en-top mindful zijn. De foto’s alleen al maken je zen.

Mijn zintuigen worden erdoor geprikkeld en ik krijg er weer energie van

Tip 1: Over de dijk bij Muiden

“Ik wandel graag over de dijk van Muiden naar Muiderberg. Hier loop je over een deel van het Waterkeringpad, een wandelroute van Amsterdam naar Huizen, via IJburg, Muiden en Naarden. Dit stukje bij Muiden is een erg rustige plek waar ik vaak van het water geniet. Ik hou van water, het maakt me rustig. Vaak hang ik mijn hangmat hier op langs de dijk van het IJmeer. Ik hoor het water, de wind, de natuur en soms krijg ik ook wel eens gezelschap van de koeien. Of ik lees een boekje of ga even wat lunchen. De plek is extra bijzonder door de rijke historie, bijvoorbeeld van de oude vestingwallen en het Muiderslot. En je vindt hier De Stenen Beer, een versterkte dam waarmee de polder onder water kon worden gezet, als een belangrijk onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie."

Wandeltip: "De podwalk van ‘Het verhaal van Nederland’ (5 km) is een aanrader. Je komt al wandelend van alles te weten over Muiden, het kasteel, de dijk en de polder."

Bekijk de podwalk
afbeelding van een hangmat aan het water, bij de dijk in Muiden.
Chillen bij de dijk in Muiden.
afbeelding van het Muiderslot aan het water en de dijk, met blauwe lucht.
Muiderslot.
afbeelding van een zonsondergang aan de Spiegelplas.
Zonsondergang aan de Spiegelplas.

Tip 2. Spiegelplas, Nederhorst den Berg

“De Spiegelplas is het schoonste en diepste meer van Nederland. Je ziet hier veel vogels, maar ook andere bijzondere dieren die je niet vaak in Nederland tegenkomt, zoals de zoetwaterkwal. Hier vind ik mijn rust aan het water. Er zijn veel strandjes waar je even kan stoppen, ik ga vaak even zitten op een houten vlonder. Dan luister ik wat muziek, of juist naar de omgeving. Of ik lees een boek.
Deze plek is bijzonder voor mij, omdat ik met mijn opa altijd om deze plas fietste en altijd naar de vogelkijkhut ging. Die is nu helaas weg. Op de vlonder waar ik altijd zit, zie ik aan de overkant de molen waar mijn oma in de Tweede Wereldoorlog heeft gewoond. Ook kom ik hier graag om van de zonsondergang te genieten.”

Wandeltip: Rondje Spiegelplas (10 km)

Bekijk de route
afbeelding van een goudgelen zonsondergang aan de Spiegelplas.
Zonsondergang aan de Spiegelplas.

Tip 3: Laarzenpad Naarden

“Dit pad is nog niet echt ontdekt door anderen. Ik probeer al een tijdje de ijsvogel te spotten, want die moet hier zitten. Ik ben dus vaak in de vogelkijkhut te vinden, al is het nog niet gelukt om hem te zien. Ik ben hier wel eens ringslangen tegengekomen. Tijdens mijn wandelingen neem ik altijd even een pauze in de vogelkijkhut, met een appeltje en – nu in de winter – een thermosfles met thee. Ook het plankenpad vind ik erg leuk, en uniek voor het Gooi, want die zie je hier verder niet. Zo kun je ook eens door een moerasbos lopen.”

Wandeltip: Wandelroute Laarzenpad – Naardermeer (6 km)

Bekijk de route
afbeelding van een plankenpad en vogelkijkhut op het Laarzenpad Naarden.
Plankenpad naar de vogelkijkhut in Naarden.
afbeelding van liggende witte runderen op de paarse heide.
Heide bij de Zonnestraal, Hilversum.

Tip 4: Zonnestraal, Hilversum

“Vlakbij rijksmonument Zonnestraal in Hilversum, een oud sanatorium voor tuberculose-patiënten, ligt een groot landgoed met bos en heide waar ik graag kom. De afwisseling spreekt me aan in dit gebied. Vooral in augustus, wanneer de hei in bloei staat, kom ik hier graag. Er ligt veel historie, er staat bijvoorbeeld nog een oud ziekenhuis, een oud theater in het bos en je vindt er arbeidershuisjes.
Ik struin hier gewoon rond, zonder een wandelroute aan te houden. Soms ga ik ook nog even naar het vliegveld Hilversum om daar een patatje te eten. Ik zoek altijd ook even de witte koeien op. Het is een fijne plek om te wandelen en wat afwisseling te hebben, net afhankelijk van je mood op dat moment.”

Tip 5: ‘s- Gravelandse buitenplaatsen Gooilust en Hilverbeek

“Wat mij betreft heeft dit wandelgebied alles in huis voor een mooie mindful wandeling. Hier slurp ik graag de geschiedenis op, je vindt er veel oude gebouwen, bos en water. Gooilust en Hilverbeek zijn oude landgoederen van rijke Amsterdammers die toentertijd een groot stuk land hadden en een park en bos bouwden. Je vindt er bruggetjes, laantjes, waterpartijen en veel bamboe. Gooilust heeft ook een siertuin uit 1800 en veel rododendrons, die prachtig tot bloei komen in mei. De geur is zalig! Daarnaast staan hier veel bijzondere en oude bomen. Ook kom ik hier vaak hertjes tegen.”

Wandeltips: Wandelroute Gooilust (3,3 km)
Wandelroute Hilverbeek en Spanderswoud (3,3 km)

afbeelding van bomen waar mooi zonlicht op schijnt, wat weerkaatst in het water.
Hilverbeek, 's-Gravelandse Buitenplaatsen.
afbeelding van een landhuis tussen de bomen/takken door.
Gooilust, 's-Gravelandse Buitenplaatsen.

De mooiste wandelfoto's

Volg Samantha Hoornweg op Instagram voor nog heel veel meer wandelinspiratie. In het komende Magazine Wandel.nl (vanaf 24 maart 2023) vind je een lentefoto van haar in de fotorubriek 'Buiten Beeld'. En in dit artikel vind je nog veel meer wandelinfluencers die jou kunnen inspireren met mooie wandelplaatjes.

Wil jij ook jouw mooiste wandelfoto's en routetips delen met Wandel.nl? Neem dan contact met ons op via redactie@wandel.nl. Of tag ons op Facebook en op Instagram.

Meer wandelen in het Gooi?

Het Gooi is een van de mooiste en afwisselendste streken, gelegen in het midden van ons land tussen steden Utrecht en Amsterdam. In de wandelgids Wandelen in Gooi en Vechtstreek vind je nog veel meer wandelingen in de natuur, waarbij de paaltjes van het Wandelnetwerk Gooi & Vecht je de weg wijzen. Bestel de gids bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Bestel hier de gids
afbeelding van de cover van een wandelgids.