Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Dit zijn de hoogtepunten van het Grenslandpad (LAW 11)

Het Grenslandpad is een langeafstandswandeling (LAW) in het grensgebied van Nederland en België, waarbij de bouwstijl van de huizen verraadt waar je bent en waar meanderende riviertjes vaak je metgezel zijn. Wandel mee en ontdek de schoonheid van deze LAW 11.

Dit zijn de hoogtepunten van het Grenslandpad (LAW 11)
Grenslandpad LAW 11 - Etappe 19 Hamont-Achel. (Foto: © Willem102, Flickr)

Van het Zeeuwse Sluis naar het Limburgse Thorn wandel je over het Grenslandpad in 372 kilometer door het grensgebied met onze zuiderburen. De LAW 11 is opgedeeld in 21 etappes en kent een variatielus van 121 kilometer (etappes 22 tot en met 27) door het landschap van Zeeuws-Vlaanderen en nog een aanloopetappe vanaf station Breda (etappe 20) en een uitstapje naar Baarle Nassau (etappe 21). Wij laten je hieronder een aantal hoogtepunten van de route zien. Dit zijn 6 mooie etappes die je niet wilt missen.

Grenslandpad LAW 11 - Etappe 1 'Tachtigjarige Oorlog'

In de eerste etappe van het Grenslandpad zul je direct sporen van de Tachtigjarige Oorlog herkennen. Vanuit het vestingstadje Sluis, dat in de Tachtigjarige Oorlog een belangrijke rol speelde, wandel je richting Aardenburg. De Staatse Troepen heroverden het gebied rondom Aardenburg op de Spanjaarden en het gebied groeide uit tot een stevig protestants bolwerk. Met uitzondering van de hoger gelegen dorpjes Heille en Eede, die nog steeds katholiek zijn.

Startpunt: Sluis
Eindpunt: Eede
Afstand: 16,5 km

Bekijk de route
Dit zijn de hoogtepunten van het Grenslandpad (LAW 11) Etappe 1 Aardenburg
Grenslandpad LAW 11 - Etappe 1: Aardenburg. (Foto: © Sjaak Kempe, Flickr)
Dit zijn de hoogtepunten van het Grenslandpad (LAW 11) Etappe 7 Wouwse Plantage
Grenslandpad LAW 11 - Etappe 7: Wouwse Plantage. (Foto: © Maurice Weststrate, Flickr)

Grenslandpad LAW 11 - Etappe 7 'Verandering van landschap'

In etappe 7 van het Grenslandpad laat je de lager gelegen zeekleigronden en de Wester- en Oosterschelde van Zeeland achter je en wandel je via de Brabantse Wal, die 20 meter boven NAP uitsteekt, de hoger gelegen Brabantse zandgronden op. Een verandering van bodemsamenstelling brengt ook een verandering in vegetatie, zoals het oudste aangeplante bos van Nederland: de Wouwse Plantage.

Startpunt: Woensdrecht
Eindpunt: Wouwse Plantage
Afstand: 14,3 km

Bekijk de route

Grenslandpad LAW 11 - Etappe 11 en 12 'Smokkelen'

Tijdens deze twee etappes van het Grenslandpad wandel je door prachtig gevarieerd gebied. Het stroomgebied van de beken de Ley, Poppelsche Leij en Rovertsche Leij kende vele smokkelroutes. Na de Tweede Wereldoorlog werd alles wat los en vast zat tussen België en Nederland gesmokkeld. Maar de smokkelbusiness veranderde drastisch toen boter het meest winstgevende smokkelwaar in de geschiedenis werd. Een waar kat-en-muis spel ontvouwde zich tussen smokkelaars en douaniers, waarbij het gebruik van pantserwagens, kraaienpoten, wapens en wilde achtervolgingen niet ongebruikelijk waren.

Honderden miljoenen guldens per jaar liep de staatskas mis door deze ‘verregaande stoutmoedigheid en onversaagde durf’, schreef een krant in die tijd. Deze grensoverschrijdende misdaad wordt wel gezien als de meest romantische misdaad uit de Nederlandse geschiedenis.

Startpunt: Gilze
Eindpunt: Alphen
Afstand: 20,6 km

Bekijk de route
Dit zijn de hoogtepunten van het Grenslandpad (LAW 11) Etappe 12 Langs de Leij
Grenslandpad LAW 11 - Etappe 12: langs de Leij. (Foto: © Willem Zylstra, Flickr)
Dit zijn de hoogtepunten van het Grenslandpad (LAW 11) Etappe 16 Woekerend gras bij Valkenswaard
Grenslandpad LAW 11 - Etappe 16: woekerend gras bij Valkenswaard. (Foto: © Bob Brand, Flickr)

Grenslandpad LAW 11 - Etappe 16 'Kempisch landschap'

De idyllische landelijke streek brengt je tijdens deze etappe in vervoering. Omgeven door kleine riviertjes ademen de gehuchten en de vele Kempische boerderijen een geheel eigen sfeer.

Bij de Venbergse watermolen wandel je van het landelijke landschap het natuurgebied De Malpie in. De ligging in het stroomdal van de Dommel maakt dat dit gebied niet geschikt was voor landbouw, waardoor de natuur de vrije hand heeft. Geniet van het bijzondere landschap van vele vennen en opgestoven zandduinen. 

Startpunt: Riethoven
Eindpunt: Valkenswaard
Afstand: 17,6 km

Bekijk de route

Grenslandpad LAW 11 - Etappe 17 'Ontmoeting met pelgrims'

Wandelaars die naar Santiago de Compostella lopen kennen de Achelse Kluis als een geliefde ontmoetingsplaats. Op de grens van België en Nederland ligt de Achelse Kluis, een klooster, waarbij de monniken toch wel over de grens gaan. Illegaal is het kloostergebouw uitgebreid, waardoor de grens nu dwars door de aanbouw loopt en opnieuw bepaald moest worden. Grenspaal 178 moest worden verplaatst en bevat een koker met de tekst ‘Ik blijf hier voor paal staan tussen twee landen; hopelijk versterkt dit onze banden.’ Omdat de begraafplaats in Nederland ligt en de monniken op Belgisch grondgebied wonen, wordt ook bij de teraardebestelling de wet overtreden, maar gedoogd.

Startpunt: Valkenswaard
Eindpunt: Hamont-Achel (België)
Afstand: 12,4 km

Bekijk de route
Dit zijn de hoogtepunten van het Grenslandpad (LAW 11) Etappe 17: Trappistenbier uit Achel
Grenslandpad LAW 11 - Etappe 17: Trappistenbier uit Achel. (Foto: © Adam Barhan, Flickr)
Dit zijn de hoogtepunten van het Grenslandpad (LAW 11) Etappe 19: IJsvogel in Kempen Broek (België)
Grenslandpad LAW 11 - Etappe 19: IJsvogel in Kempen Broek in België. (Foto: © Jac. Janssen, Flickr)

Grenslandpad LAW 11 - Etappe 19 'Eindbestemming'

Wie dit Grenslandpad in Sluis is gestart, eindigt deze langeafstandswandeling in het Limburgse Thorn. Je laat de laatste sporen van het smokkelverleden achter je als je door de verlande Maasmeander Vijverbroek wandelt. De sage vertelt dat hier de stad Vijveren door het water werd verzwolgen.

Maar eigenlijk zou je deze etappe pas mogen stoppen als je in het grenspalenbos bent geweest en alle negen grenspalen hebt gevonden, die op dit stuk van 2,5 kilometer staan.

Startpunt: Stramproy
Eindpunt: Thorn
Afstand: 17,5 km

Bekijk de route

Extra informatie

  • Het Grenslandpad (LAW 11) is gemarkeerd met de bekende wit-rode markering en is twee kanten op te lopen
  • Het Grenslandpad telt 372 kilometer en is opgedeeld in 21 dagwandelingen
  • De langeafstandswandeling is uit te breiden met 121 kilometer (etappe 22 t/m 27)

Meer weten van het Grenslandpad?

Via de onderstaande link vind je meer informatie op Wandelnet, die de route heeft ontwikkeld. Je kunt de kaarten en routebeschrijvingen gratis downloaden.

Meer informatie over het Grenslandpad