Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Het Oranje-Nassaupad: Etappe 1

Gebied / Regio
De Baronie
Karakteristiek
Natuur en stedelijk
Afstand
18.3km
Soort wandeling
A naar B
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Het Oranje-Nassaupad is er eentje voor op je lijstje. Deze wandeling door regio de Baronie bestaat uit 8 etappes van ongeveer 20 kilometer. We vertellen je meer over etappe 1, van Chaam naar Gilze. Een afwisselende route langs gezellige Brabantse dorpen en boerderijen, door bossages en over graspaden door de akkers. Je passeert zelfs een heuse wijngaard.

Startpunt
Naam
Ledevaertkerk in Chaam
Straat
Torenpad 1
Postcode
4861 AC
Plaats
Chaam
Eindpunt
Naam
Restaurant de Huyskamer
Straat
Bisschop de Vetplein 9
Postcode
5126 CA
Plaats
Gilze
Het Oranje Nassaupad Etappe 1: Ven Ossengoor
(Foto: © Charlotte Michielsen)

Tekst en foto’s: Charlotte Michielsen

Het Oranje Nassaupad

Een drukke baan, een volle agenda…..quality time met vriendinnen schiet er soms echt bij in. Dat moet anders vond ik. Dus opperde ik om samen te gaan wandelen. Ideaal om bij te kletsen, gezond en geschikt voor onze lijven die, met het naderen van de 50, steeds roestiger worden.  

We kiezen het Oranje Nassau Pad: een meerdaagse wandelroute in de regio de Baronie, met 8 etappes van ongeveer 20 km. Iedere maand wandelen we er eentje en eindigen we met een welverdiende lunch. We kletsen bij, voelen de verbinding en genieten van het landschap dat aan ons voorbijtrekt. Een win-win voor iedereen! Uiteraard beginnen we bij etappe 1, van Chaam naar Gilze. 

Het Oranje Nassaupad Etappe 1: Uitzicht Ossengoor
(Foto: © Charlotte Michielsen)

Acht van Chaam

We starten bij de kerk in Chaam. Dit gezellige Brabantse dorp is internationaal bekend van de wielerwedstrijd ‘De Acht van Chaam’. Voor de wielerfanaten: naast de kerk ligt ‘Het Chaams Wapen’, een café waar ook het museum van ‘de Acht’ gevestigd is.

Een wijntje voor thuis

Vanuit de kerk lopen we noordwaarts het dorp uit. Via graspaden langs weilanden komen we uit bij wijngaard Dassemus. We houden wel van een wijntje. Dus lopen we binnen om een flesje mee te nemen voor thuis.  

Het Oranje Nassaupad Etappe 1: Wandelen Koeien
Wandel tussen knooppunt 61 en 62 door een wei met koeien. (Foto: © Charlotte Michielsen)

Op avontuur tussen de koeien

Graspaden, bossages en akkers brengen ons tot de Broekse Beek. Het beekdalenlandschap hier is prachtig, maar bij nat weer ook erg drassig. Tussen knooppunt 61 en 62 lopen we door een wei met nieuwsgierige koeien. Hilariteit alom! We steken de beek over en wandelen verder tot buurtschap Snijders-Chaam.  

Landgoed Valkenberg

We laten de prachtige boerderijen van het buurtschap achter ons en wandelen het eeuwenoude landgoed Valkenberg op. Vlakbij knooppunt 65 – je moet even zoeken, ligt een landhuis verstopt dat in de 15e eeuw van een ridder was. Langs de statige lanen staan bomen die een machtige uitstraling hebben. We zijn er even stil van.  

Het Oranje Nassaupad Etappe 1:
Wandelroute bij landgoed Valkenberg. (Foto: © Charlotte Michielsen)
Het Oranje Nassaupad Etappe 1: Paddenstoel rood
(Foto: © Charlotte Michielsen)

Chaamse Bossen

Een laag overvliegende buizerd haalt ons uit de verstilling. En we stappen kordaat verder de bossen door. Waar ooit zandverstuivingen en natte heide lagen, is tussen 1900 en 1934 boswachterij Chaamse Bossen aangelegd. Hier worden we verrast door een afwisselend schouwspel van dennen, eiken, kastanjebomen en beuken en indrukwekkende vennen.  

Geuzenpad

Onze heupen beginnen na 14 km wat stram aan te voelen. Tijd voor koffie. Gelukkig doemt al snel uitspanning De Steengroeve op. Na onze break wandelen we het Geuzenpad op: een lang zandpad waar vroeger de protestanten uit Gilze over naar de Ledevaertkerk in Chaam liepen.  

Ossengoor

Na enige tijd passeren we een prachtig ven met de naam Ossengoor. Hier pauzeren we en genieten van het schouwspel van watervogels, libellen en waterjuffers. Bij stevige vorst vriest dit ven schijnbaar helemaal dicht en wordt er volop geschaatst.  

Op naar Gilze

Via het Geuzenpad verlaten we de bossen en lopen een uitgestrekt landbouwgebied in. Voor ons zien we de kerk van Gilze opdoemen. We ruiken de stal en voeren het tempo, dat wat is ingezakt, weer op. Bij restaurant De Huyskamer eindigt de 1e etappe. Hier proosten we op onze prestatie. We zijn het er unaniem over eens: dit smaakt naar meer. We prikken gelijk de volgende wandeldag in onze agenda. Dan wandelen we etappe 2 van Gilze naar Baarle-Nassau! 

Het Oranje Nassaupad Etappe 1; Woonhuis Gilzen
Wandel tijdens de route langs het woonhuis Gilze. (Foto: © Charlotte Michielsen)
Het Oranje Nassaupad Etappe 1: Bundel Oranje-Nassaupad
Bestel de bundel Oranje-Nassaupad via onze shop.

Deze wandelroute zelf lopen?

Ben je enthousiast geworden en krijg je al wandelkriebels? Bestel dan nu de wandelbundel Het Oranje-Nassaupad. In deze bundel zitten alle folders met routes van het pad. Je kunt de bundel in de Wandel.nl Shop bestellen (KWBN-leden krijgen 25% korting). De routes van het Oranje-Nassau pad zijn ook online te volgen op je mobiel. Scan hiervoor met je smartphone de QR-codes in de bundel. 

Bestel de wandelbundel

Praktische informatie

  • Deze route begint en eindigt bij een horecagelegenheid, halverwege de route kom je ook langs meerdere gastvrije cafés.  
  • Trek waterdichte wandelschoenen aan. 
  • De route is gemarkeerd, je volgt de wandelknooppunten via de groengele aanwijzingen op paaltjes en hekken. 
  • Download de route op de Sporenzoeker app. Een hele fijne ondersteuning daar waar de knooppunten niet altijd even duidelijk zijn. Let op: de toegangscode staat op de binnenkant van de wandelbundel die je kunt kopen. 
  • Je hond mag aangelijnd mee. 
  • Regel vooraf je terugreis naar het startpunt van de wandeling of boek een leuke overnachting.  

Langer verblijven in de Baronie

Je kunt er voor kiezen om één etappe van het Oranje-Nassaupad te lopen of je knoopt er meteen één of meer aan elkaar vast. Boek een overnachting in de buurt en je maakt er een echte wandelvakantie van met je partner of beste vriend(inn)en. Op de website van Toerisme de Baronie vind je een overzicht van verschillende fijne overnachtingsplaatsen.  

Bekijk de mogelijkheden

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Toerisme de Baronie. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.