Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Gouden-Kruisdragerspad: een wandeling vol met 4Daagseverhalen

Gebied / Regio
Nijmegen
Karakteristiek
Stedelijk
Afstand
28km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

In juli 2023 wordt een speciaal Gouden-Kruisdragerspad geopend. Een wandelroute van 6 of 28 kilometer vol met bijzondere 4Daagseverhalen. Je loopt de route met een app, waarbij onderweg filmpjes van Gouden-Kruisdragers worden getoond. Zo steek je een hoop op over de historische locaties en tradities van de 4Daagse Nijmegen.

Startpunt
Naam
Irish Pub The Shamrock
Straat
Smetiusstraat 17
Postcode
6511 ER
Plaats
Nijmegen
man met een patch van de Gouden Kruisdragers.

Iedereen die 10 keer of vaker de 4Daagse heeft uitgelopen, krijgt daarvoor een Gouden Kruis en kan lid worden van de Vereniging Gouden-Kruisdragers Vierdaagse. Deze vereniging bestaat 70 jaar (in 2021) én viert het 105-jarige bestaan van de 4Daagse Nijmegen (in 2023) met een wel heel bijzonder jubileumcadeau: op 8 juli wordt in Nijmegen een Gouden-Kruisdragerspad gelanceerd.

4Daagselopers wandelen met een vlag van de Vereniging Gouden Kruisdragers.
(Foto: © Esther Malmberg-de Graaf)

Tradities

De wandelroute van 6 of 28 kilometer voert je langs historische locaties van de 4Daagse. Met behulp van een routegids en de interactieve Storytrails-app wandel je langs de persoonlijke verhalen en herinneringen van Gouden-Kruisdragers. Via korte filmpjes in de app, leer je op 26 locaties meer over hoe tradities tot stand kwamen en hoe de 4Daagse is ontstaan. Ook worden er foto’s getoond van vroeger. Sommige tradities zullen bekend zijn, zoals de Bowlingbaan of Roze Woensdag. Maar ken je bijvoorbeeld ook het boek van Phil en Harry, de intocht in de Biertent op Heumensoord of het GP-mannetje?

Filmpjes

Onderweg komen 20 Gouden-Kruisdragers aan het woord, waaronder marsleider Henny Sackers, erelid Bert van der Lans of ambassadeur Jurg Tschabold. Daarnaast vertellen 4Daagsepartners hun verhaal, zoals in de filmpjes van de Sunset March, KWbN, Stichting DE 4DAAGSE, de Vierdaagsefeesten en zanger van het 4Daagselied 'Stappen (4 dagen lang)', Paul de Graaf.

Praktische informatie

  • De route start bij Irish Pub The Shamrock, op loopafstand van Nijmegen CS.
  • De route van 28 km loopt o.a. door Lent, het Goffertpark, Heumensoord en de Wedren.
  • De verkorte route van 6 km loopt o.a. via het Keizer Trajanusplein en het Mariaplein.
  • Het wandelpad is niet gemarkeerd. Je kunt de route lopen a.d.h.v. de wandelgids en via de Storytrails-app.
  • Honden zijn welkom, mits aangelijnd.
  • Leden van de Vereniging Gouden-Kruisdragers Vierdaagse krijgen de wandelgids gratis thuisgestuurd. Voor andere geïnteresseerden is de gids te koop voor 8 euro (incl. verzendkosten). In de gids staat een QR-code waarmee je exclusief toegang krijgt tot het Gouden-Kruisdragerspad in de app. Via de onderstaande link vind je meer informatie en kun je de gids bestellen.
Bestel hier de wandelgids